Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
04/12/2002

Περιοδεία κλιμακίου ΣΥΝ με εικεφαλής τον Ν.Κωνσταντόπουλο στις πληγείσες περιοχές από τον σεισμό στο Νομό Ηλείας

O Πρόεδρος του ΣΥΝ Ν.Κωνσταντόπουλος μαζί με τον Γ.Πρωτονοτάριο, καθηγητή ΕΜΠ, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ, το Ν.Παπαβασιλείου, Γραμματέα Νομαρχιακής Επιτροπής Ηλείας του ΣΥΝ και στελέχη του κόμματος πραγματοποίησαν σήμερα επίσκεψη στις πληγείσες από τον πρόσφατο σεισμό περιοχές του Βαρθολομιού και της περιφέρειας του Νομού.

Ενημερώθηκαν από τον Δήμαρχο Βαρθολομιού, τους φορείς και τους αρμόδιους των κρατικών υπηρεσιών για την έκταση και το μέγεθος των καταστροφών, για τις συνέπειες στην οικονομική και κοινωνική ζωή της περιοχής και του δήμου καθώς και για τα μέτρα που απαιτούνται για την αποκατάσταση και την ανασυγκρότηση της περιοχής.

Ο Πρόεδρος και η αντιπροσωπεία του ΣΥΝ επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές και συνομίλησαν με τους πληγέντες κατοίκους.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε αμέσως μετά το Πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε:

Η χώρα ζει μια περίοδο σεισμικής διέγερσης. Είναι αυτονόητο ότι η προτεραιότητα πρέπει να δοθεί:

Οι σεισμοί στο Βαρθολομιό φέρνουν στην επιφάνεια γνωστά και παλιά προβλήματα.

Το πρώτο που επιβάλλεται είναι τα άμεσα μέτρα στήριξης των πληγέντων και αποκατάστασης των ζημιών. Τα μέτρα αυτά πρέπει να αποφασισθούν με κριτήριο τις πραγματικές ανάγκες, το πραγματικό κόστος και τις σημερινές συνθήκες.

Το δεύτερο που απαιτείται είναι ο ουσιαστικός και ακριβής έλεγχος για τα αίτια που δεν διαμόρφωσαν υψηλότερο συντελεστή ασφαλείας. Πολύ περισσότερο όταν έχει προηγηθεί ο σεισμός του 1988 και είναι γνωστή η διαρκής σεισμικότητα της περιοχής.

Το τρίτο που επιβάλλεται είναι να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις που θα βελτιώσουν την πολιτική, κοινωνική και θεσμική ετοιμότητα της χώρας απέναντι σε φυσικές καταστροφές.

Είναι φανερό ότι στον τομέα αυτό από το Γ' ΚΠΣ πρέπει με ορθολογικό τρόπο να προβλεφθούν και να αξιοποιηθούν πόροι για συγκεκριμένα προγράμματα:

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέντε σεισμολογικοί φορείς της χώρας (2 Θεσσαλονίκη- 2 Αθήνα- 1 Πάτρα) έχουν από κοινού υποδείξει την ανάγκη για χρηματοδότηση των ερευνών μεσοπρόθεσμης πρόγνωσης, αλλά μέχρι σήμερα η πολιτεία δεν έχει ανταποκριθεί.

Είναι μία περιοχή που από το 1988 και μετά έχει υποστεί πιέσεις και πλήγματα σ' όλους τους τομείς, τα οποία δεν έχει ξεπεράσει. Προβλήματα που δημιούργησε ο σεισμός του 1988, με υπερχρέωση των νοικοκυριών, με συρρίκνωση του αγροτικού τομέα, με μείωση του αγροτικού εισοδήματος, με πολλές ελλείψεις στις υποδομές, με την απραξία στον τουριστικό τομέα, παραμένουν ανοιχτά . Και ο σημερινός σεισμός επιτείνει την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια.

Πρέπει να υπάρξει ψυχραιμία στους κατοίκους, ενεργοποίηση και κινητοποίηση όλων των κρατικών φορέων και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα με διαδικασίες γρήγορες, αποτελεσματικές και ουσιαστικές.

Απαιτείται σοβαρό κόστος για την αποκατάστασή τους. Αυτό που έπρεπε να έχει γίνει από τον σεισμό του 1988 επισημαίνεται ότι πρέπει να γίνει τώρα.

Ειδικότερα θα ζητήσουμε:

Την άμεση έναρξη ανακατασκευής για όλα όσα χαρακτηρίστηκαν κόκκινα. Εάν πρόκειται για αγρότες και συνταξιούχους, αμέσως να αντιμετωπιστούν με δωρεάν κάλυψη με λυόμενα. Οι έλεγχοι στις δημόσιες υποδομές, στα δημόσια κτίρια πρέπει να γίνονται με άμεση προτεραιότητα στους τομείς της στατικής επάρκειας και της αντισεισμικής συμπεριφοράς και για την περιοχή να ενισχυθεί με έκτακτη οικονομική ενίσχυση ο δήμος και η ευρύτερη περιοχή για άμεσες αναγκαίες δαπάνες πρόνοιας και αρωγής, έως ότου αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας και επανέλθει ο φυσιολογικός ρυθμός ζωής.

Τέλος, ειδική οικονομική ενίσχυση για την εκπόνηση μικροζωνικών μελετών και ερευνών για όλη την περιοχή του Βαρθολομιού, για τα μεγάλα έργα, τις επεκτάσεις σχεδίου πόλης, τις οικιστικές παρεμβάσεις, όχι, όμως, όπως γίνονται σήμερα, αλλά με υποχρεωτική σύμπραξη σεισμολόγου (εστία σεισμική) - γεωλόγου (ρήγμα) - γεωφυσικού (δομή ή βάθος ρήγματος)- εδαφομηχανικού (εδάφους και θεμελίωση)- μηχανικού (στατική και κτιριολογική συμπεριφορά).

Θέλω, τέλος να επισημάνω, ότι, ενώ η περιοχή του Βαρθολομιού είναι γνωστό ότι βρίσκεται υπό συνεχή σεισμική διέγερση, δεν είχε προβλεφθεί η περιοχή να ενταχθεί από την περιφέρεια στις μικροζωνικές έρευνες και μελέτες μέσα από τη χρηματοδότηση του Γ' ΚΠΣ. Σήμερα αυτό γίνεται υποχρεωτικό.

To Γραφείο Τύπου