Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
30/01/2012

H Επίτροπή ΣΥΡΙΖΑ ΑΧΑΪΑΣ για το θαλάσσιο μέτωπο της Πάτρας

Η Επιτροπή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίζει την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης των 3,5 χιλιομέτρων του θαλασσίου μετώπου της πόλης από τον ΟΛΠΑ στο Δήμο Πατρέων. Πρόκειται για μια πρώτη νίκη του λαού της Πάτρας στο δρόμο για την οριστική παραχώρηση ολόκληρου του θαλασσίου μετώπου στο Δήμο από το Ελληνικό Δημόσιο, στο δρόμο για να εμποδίσουμε το ξεπούλημα του προσώπου της πόλης. Και είναι σημαντική νίκη γιατί αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά οι παλινωδίες, οι καθυστερήσεις και οι χειρισμοί της κυβέρνησης και του ΟΛΠΑ.

Μεγάλη συμβολή είχαν οι επανειλημμένες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, οι δυναμικές κινητοποιήσεις που αυτό εξάγγειλε, το μάζεμα δεκάδων χιλιάδων υπογραφών υπέρ της παραχώρησης και βέβαια η δράση της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών που υπήρξε πυροδότης όλων αυτών.

Είναι προφανές ότι η υπόθεση του θαλασσίου μετώπου της Πάτρας δεν τελειώνει εδώ. Ας μην ξεχνάμε πως η σύμβαση που υπογράφτηκε έχει προσωρινό χαρακτήρα. Οι Πατρινοί, το Δημοτικό Συμβούλιο, πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα για την οριστική παραχώρηση ολόκληρου του θαλασσίου μετώπου. Αν κάτι βγαίνει σαν συμπέρασμα από τη μέχρι τώρα πορεία, είναι πως μόνο η σταθερή, διεκδικητική δράση μπορεί να φέρει αποτελέσματα.

Από εδώ και πέρα, παράλληλα με τη συνέχιση της διεκδίκησης, χρειάζεται να ξεκινήσει η συζήτηση για την αξιοποίηση του θαλασσίου μετώπου. Για αυτήν την κουβέντα πρέπει να ισχύσει μια βασική αρχή: Να διασφαλιστεί ο κοινόχρηστος χαρακτήρας της παραλιακής ζώνης και η ελεύθερη χρήση της από τους πολίτες. Η όποια δόμηση και οι απαραίτητες δράσεις από την πλευρά του Δήμου να είναι ήπιες και να μην υποτάσσονται στην εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων.

Πάτρα, 29/01/2012