Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
30/01/2012

ΑΚΥΡΩΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος μέσω δελτίων του ΟΠΑΠ

«H κυβέρνηση ακύρωσε την τελευταία στιγμή προγραμματισμένη για σήμερα συζήτηση για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος μέσω δελτίων  του ΟΠΑΠ»

Δ. Παπαδημούλης:

«Σημάδι πανικού και απαξίωσης της αντιπολίτευσης»

Η κυβέρνηση Παπαδήμου πριν από λίγο, ακύρωσε χωρίς κανένα απολύτως πειστικό επιχείρημα την προγραμματισμένη για σήμερα συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, σχετικά με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και την ατιμωρησία που εξασφαλίζουν τα δελτία του ΟΠΑΠ.

Η επίκαιρη ερώτηση είχε υποβληθεί στα συναρμόδια υπουργεία Πολιτισμού και Οικονομικών. Σημειώνεται ότι  πέραν του απουσιάζοντος στις Βρυξέλλες κ. Βενιζέλου, κανείς εκ των υπολοίπων συναρμοδίων  Υπουργών και Υφυπουργών (κ.κ. Γερουλάνος, Νικητιάδης, Σαχινίδης, Οικονόμου και Μουρμούρας από τη ΝΔ) δεν έχει λόγο να απουσιάζει από τη Βουλή για να αποφύγει κρυπτόμενος τον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Μόλις πληροφορήθηκε την αιφνιδιαστική ακύρωση της σημερινής συζήτησης ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε:

«Η εξακολουθητική ακύρωση την τελευταία στιγμή και με διάτρητα προσχήματα προγραμματισμένων συζητήσεων κοινοβουλευτικών ερωτήσεων αποτελεί σημάδι πανικού-προχειρότητας αλλά και συνειδητή απαξίωση του ρόλου της αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος της Βουλής οφείλει να ζητήσει αμέσως εξηγήσεις από την κρυπτόμενη κυβέρνηση για την αδυναμία 5 συναρμόδιων Υπουργών και Υφυπουργών μιας κυβέρνησης-μαμούθ να παραστούν και να δώσουν εξηγήσεις σε μια συζήτηση προγραμματισμένη εδώ και μια εβδομάδα.

Είναι αυτονόητο ότι θα επανακαταθέσω την ερώτηση και θα εξαντλήσω όλα τα νόμιμα μέσα προκειμένου να σταματήσει αυτό το μεγάλο και πολύχρονο σκάνδαλο ξεπλύματος μαύρου χρήματος μέσω των δελτίων του ΟΠΑΠ.

Αιδώς Αργείοι!»

Ακολουθεί το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης, η συζήτηση της οποίας ακυρώθηκε:

Επίκαιρη Ερώτηση

Προς τους  κ.κ. Υπουργούς

Οικονομικών

Πολιτισμού και Τουρισμού

Θέμα: Ξέπλυμα μαύρου χρήματος και ατιμωρησία για εγκληματικές δραστηριότητες και φοροδιαφυγή μέσω δελτίων του ΟΠΑΠ 

Εδώ και χρόνια, τα κυκλώματα σωματεμπορίας, ναρκωτικών, τοκογλυφίας, ξεπλύματος μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγής  εκμεταλλεύονται, κάτω από τη μύτη της πολιτείας με την πληρωμή σε άλλα κυκλώματα της δέουσας προμήθειας, την αγορά κερδισμένων λαχείων τυχερών παιχνιδιών του ΟΠΑΠ για να ξεπλένουν μαύρο χρήμα.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά και από την πρόσφατη εξάρθρωση του πολυπλόκαμου εγκληματικού κυκλώματος στην Θεσσαλονίκη. Η τελευταία αυτή περίπτωση έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά δεκάδων ανάλογων υποθέσεων επιόρκων κρατικών λειτουργών, πολιτικών παραγόντων, επιχειρηματιών και πολλών άλλων που μέσω του ΟΠΑΠ δικαιολογούν υπέρογκα για την οικονομική τους κατάσταση περιουσιακά στοιχεία.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και το δελτίο τύπου του ΣΔΟΕ (18-1-2012) «Ήδη, ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ κ. Ιωάννης Διώτης διέταξε κατεπείγουσα έρευνα για την διερεύνηση της νομιμότητας χορήγησης βεβαιώσεων κερδών της ΟΠΑΠ ΑΕ.»

Στην ίδια διαπίστωση έχει καταλήξει και η Επιτροπή καταπολέμησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες όπου στην έκθεση της του 2009 που κατέθεσε στην Βουλή ανέφερε: «Μέσω υπαλλήλων του ΟΠΑΠ, ιδιοκτητών πρακτορείων ΠΡΟΠΟ και με τη βοήθεια διάφορων μεσαζόντων, αγοράζονται από τους πραγματικούς τυχερούς κερδισμένα δελτία του Τζόκερ, του Λόττο και του Στοιχήματος, τα οποία δικαιολογούν έσοδα από διακίνηση ναρκωτικών και ροζ κυκλώματα».

Είναι προφανές ότι για όλα τα παραπάνω απαιτείται η συμμετοχή στελεχών και πρακτόρων του ΟΠΑΠ που εμπορεύεται κερδισμένα δελτία για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και για την κάλυψη υποθέσεων φοροδιαφυγής.

Ερωτώνται οι   κ.κ. Υπουργοί:

•    Τι  έχουν κάνει έως σήμερα οι κυβερνήσεις και τι σκοπεύει να κάνει η  σημερινή κυβέρνηση, ως μεγαλομέτοχος του ΟΠΑΠ, προκειμένου να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη τακτική ξεπλύματος μαύρου χρήματος μέσω δελτίων του ΟΠΑΠ; Για παράδειγμα, θα εφαρμοστεί ο θεσμός των επώνυμων δελτίων στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ;

•    Έχει υπάρξει ή θα υπάρξει φορολογικός έλεγχος σε όσους δικαιολογούν μεγάλο τμήμα των περιουσιακών  στοιχείων τους από έσοδα τυχερών παιχνιδιών; Ποιες κυρώσεις έχουν επιβληθεί έως σήμερα;

•     Έχουν διερευνηθεί οι τυχόν ευθύνες των στελεχών και συνεργατών του ΟΠΑΠ που επιτρέπουν την εμπορία κερδισμένων δελτίων για κάλυψη εσόδων από εγκληματικές ενέργειες και φοροδιαφυγή;   Ποιες ευθύνες έχουν διαπιστωθεί και ποιες ποινές έχουν επιβληθεί έως σήμερα;