Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
09/12/2002

Επίσκεψη Προέδρου και Αντιπροσωπείας του ΣΥΝ στην Κύπρο

ΕπίσκεψηΠροέδρου και Αντιπροσωπείας του ΣΥΝ στηνΚύπροΣυναντήσειςμε Γλ.Κληρίδη, Γ.Ομήρου, Γ.Βασιλείου καιΤουρκοκυπριακά Κόμματα

Ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα της διήμερης επίσκεψης του Προέδρου του ΣΥΝ στην Κύπρο. Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, μαζί με τους Νίκο Χουντή, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνο Εξωτερικής Πολιτικής και Πάνο Τριγάζη, υπεύθυνο του τμήματος Διεθνών Σχέσεων, συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Γλαύκο Κληρίδη και τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων ΚΙΣΟΣ, Γιαννάκη Ομήρου και ΕΔΗ, Γιώργο Βασιλείου.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του ΣΥΝ συναντήθηκε στην Πράσινη Γραμμή (Λήδρα Πάλας) με αντιπροσωπείες των τουρκοκυπριακών κομμάτων: Τουρκικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, Κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης, με τον ηγέτη του κ. Χουσείν Ανγκολεμλί, με τον Γενικό Γραμματέα του Κινήματος Πατριωτικής Ενότητας, κ.Ντουρτουράν και με τον Γενικό Γραμματέα του Κόμματος "Ενωμένη Κύπρος" κ. Ιζμέτ Ιτστιάν.

Ο Πρόεδρος και η αντιπροσωπεία του ΣΥΝ συναντήθηκαν με τους εκπροσώπους των εννέα Τουρκοκυπριακών οργανώσεων και φορέων που διοργάνωσαν το μαζικό συλλαλητήριο με σύνθημα "Ειρήνη και Ε.Ε.".


Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε:

"Με τον Πρόεδρο Κληρίδη είχαμε μια ουσιαστική συζήτηση και ενημέρωση. Όλοι τελούμε εν αναμονή κρίσιμων εξελίξεων. Είναι ιστορική ώρα και γι’ αυτό ακριβώς είναι ώρα προσεκτικών χειρισμών και κρίσιμων επιλογών.

Από την πλευρά του ΣΥΝ θέλω να τονίσω ότι η ενότητα του ελληνισμού, η συνεννόηση είναι η πιο σημαντική προϋπόθεση για να έχουμε σημαντικά αποτελέσματα.
Με συνεννόηση, ενότητα και ομοψυχία να αξιοποιήσουμε την περίοδο των σκληρών διαπραγματεύσεων, να αξιοποιήσουμε την περίοδο η οποία οδηγεί στην απρόσκοπτη ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε.

Η διαιώνιση της σημερινής κατάστασης στο Κυπριακό πρόβλημα δεν αποτελεί λύση. Η διαιώνιση της σημερινής κατάστασης βοηθά εκείνες τις απόψεις που θεωρούν ότι το Κυπριακό λύθηκε με την εισβολή και κατοχή.

Η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. είναι στρατηγικής προτεραιότητας στόχος. Η αξιοποίηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου στα πλαίσια της ένταξης για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος, μπορεί να δημιουργήσει θετική δυναμική και σ’ αυτήν τη δυναμική εμείς, από την πλευρά του ΣΥΝ, υποστηρίζουμε ότι πρέπει όλοι να επενδύσουμε.

Γι’ αυτό και πρέπει να είναι η Κύπρος και η Ελλάδα ανυποχώρητες στο αίτημα "Ένταξη Τώρα, χωρίς δολιχοδρομίες της τελευταίας στιγμής".
Όσοι επιχειρούν να προβάλουν διπλωματικές δολιχοδρομίες, για να δημιουργήσουν προσκόμματα στην ένταξη, ουσιαστικά βάζουν αρνητικό βέτο στη διεύρυνση.
Και η Ελλάδα και η Κύπρος οφείλουν να απαντήσουν σε αυτό το αρνητικό βέτο που λέει, διά της εξαιρέσεως της Κύπρου, άρνηση της διεύρυνσης.

Η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει αυτή τη δυνατότητα να απαντήσει βάζοντας από την πλευρά της το ανυποχώρητο αίτημα για τη διεύρυνση, προκειμένου να εξασφαλισθεί η ένταξη της Κύπρου.
Τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, οι Έλληνες πολιτικοί οφείλουν να στηρίξουν τη δύσκολη και ιστορική προσπάθεια που έχει αναλάβει το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου.
Να διαπραγματευθεί για το σχέδιο Ανάν, ώστε τα αρνητικά, τα μη λειτουργικά και τα ασαφή ή μη παραδεκτά στοιχεία του σχεδίου Ανάν να διορθωθούν και να βελτιωθούν. Δεν πρέπει Έλληνες πολιτικοί ή ελληνικά πολιτικά κόμματα να παρεμβαίνουν με τρόπο που δεν ενισχύει τη συνεννόηση και την ενότητα, με τρόπο ο οποίος αμφισβητεί τις αποφάσεις και τους χειρισμούς του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου. Κάτι τέτοιο θα ήταν κάκιστη υπηρεσία.

Εμείς υποστηρίζουμε ότι η Κύπρος πρέπει να αποτελέσει πλήρες και ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πληροί όλες τις προϋποθέσεις, ανταποκρίθηκε με τον καλύτερο τρόπο στα κριτήρια ένταξης, η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει Κοινό και Ενιαίο κράτος με μορφή διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας και αυτοί οι δύο στόχοι είναι βασικοί άξονες των πολιτικών εκτιμήσεων του ΣΥΝ. Η Κύπρος, κράτος - μέλος της Ε.Ε., κοινό κράτος με μία κυριαρχία, με μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, η Κύπρος, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων που έχουν την ιστορική ευθύνη να διαμορφώσουν με ασφάλεια το κοινό τους μέλλον, κοιτώντας προς την Ευρώπη.

Κοινή η προοπτική, κοινό το μέλλον για μια ενιαία Πατρίδα των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων.
Η διαπραγμάτευση που γίνεται είναι σκληρή, σύνθετη, δύσκολη. Πρέπει να αξιοποιηθεί η διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Σωστά δεν απορρίφθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, κατά την εκτίμησή μας, η δυνατότητα διαπραγμάτευσης επί του σχεδίου Ανάν και μετά την ένταξη η διαπραγμάτευση πρέπει να συνεχιστεί. Εκείνο που δεν πρέπει να γίνει είναι να συνδεθεί ως όρος και προαπαιτούμενο η λύση του πολιτικού προβλήματος με την ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας.


Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του ΣΥΝ απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:

- Αναμένετε λύση στο Κυπριακό πριν από τις 12/12;

Νίκος Κωνσταντόπουλος: Η κρισιμότητα έγκειται στο ότι συμπίπτουν αυτήν την περίοδο πολλές διεργασίες. Είναι η ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας, είναι η πρόταση του Γ.Γ. του ΟΗΕ για τη λύση του Κυπριακού.
Είναι η διεκδίκηση από την Τουρκία της ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τις Ευρωτουρκικές σχέσεις, είναι όλα όσα συντελούνται στο διεθνές περιβάλλον.
Εν όψει της απόφασης της Διάσκεψης Κορυφής στη Κοπεγχάγη, δεν θα πρέπει να υπάρξουν προσκόμματα, ως προς την ένταξη. Από εκεί και πέρα οι διαδικασίες για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος είναι αυτόνομες, παράλληλες και δεν θα πρέπει να συνδεθούν.
Ρεαλιστική εκτίμηση των πραγμάτων δείχνει ότι τα περιθώρια είναι στενά και ασφυκτικά για τη συζήτηση επί της ουσίας ως προς την λύση του Κυπριακού προβλήματος. Αλλά αυτό είναι ευθύνη του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

- Θα υπάρξουν αστερίσκοι και υποσημειώσεις στην απόφαση ένταξης της Κύπρου;

Νίκος Κωνσταντόπουλος: Εάν επιχειρηθεί δολιχοδρομία για να ακυρωθεί το πραγματικό νόημα της απόφασης του Ελσίνκι αυτό θα αποτελεί πολιτική πρόκληση.
Δεν υπάρχει κανένας λόγος για να αναβληθεί ή να ματαιωθεί η ένταξη της Κύπρου. Η ένταξη της Κύπρου πρέπει να είναι πλήρης και οριστική, όχι μετέωρη, ολοκληρωμένη χωρίς αιρέσεις και εξαιρέσεις. Αυτός είναι ένας σοβαρός στρατηγικός και πολιτικός στόχος για τον οποίο πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να κάνει σκληρές διαπραγματεύσεις και η Ελλάδα στα πλαίσια της Ε.Ε. να υπερασπιστεί την αξιοπιστία και τη συνέπεια των αποφάσεων του Ελσίνκι.
Η όποια απόπειρα επιχειρηθεί να αναγνώσει διαφορετικά την απόφαση του Ελσίνκι ουσιαστικά θα σημαίνει υπαναχώρηση κάποιων ευρωπαϊκών χωρών-μελών για να προβληθεί συγκεκαλυμμένα αρνητικό βέτο στη διεύρυνση. Και η Ελλάδα οφείλει να απαντήσει με τη δική της αποφασιστική και ανυποχώρητη στάση, χωρίς περιστροφές.

- Υπάρχουν τελικά φόβοι;

Νίκος Κωνσταντόπουλος: Το σκηνικό έτσι όπως υπάρχει μπροστά μας δείχνει ότι όλοι διαβεβαιώνουν για το απρόσκοπτο της ένταξης. Γνωρίζετε, όμως, όλοι ως δημοσιογράφοι ότι πολλά μπορούν την τελευταία στιγμή να επιχειρηθούν, να προκύψουν και σ’ αυτές τις κρίσιμες στιγμές χρειάζεται να είναι κανείς προβλεπτικός και διορατικός και όχι εφησυχασμένος.

- Για το ρόλο των Ελλήνων πολιτικών που έρχονται από την Αθήνα και παίρνουν μέρος σε συλλαλητήρια;

Νίκος Κωνσταντόπουλος: Η θέση μου είναι σαφής και εδώ στην Κύπρο όπως ήταν κατηγορηματική και στην Αθήνα. Τα κόμματα της Ελλάδας οφείλουν να στηρίξουν την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου για σκληρή διαπραγμάτευση στα πλαίσια της πρότασης Ανάν. Είναι επιζήμιο εάν αρχίσουν κόμματα και πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα να κατηγορούν την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου, ότι δεν είναι σωστή ή ότι οδηγεί σε αδιέξοδο. Αποφασιστικής σημασίας παράγοντας είναι η διαμόρφωση συνεννόησης, ομοψυχίας και ενότητας στους χειρισμούς.


Συναντήσεις του Νίκου Κωνσταντόπουλου με Τουρκοκυπριακά Κόμματα και Τουρκοκυπριακούς Κοινωνικούς Φορείς και Οργανώσεις

Με την ολοκλήρωση των συναντήσεών του στην Πράσινη Γραμμή, στο "Λήδρα Πάλλας", με τα τουρκοκυπριακά κόμματα και τους τουρκοκυπριακούς κοινωνικούς φορείς και οργανώσεις, που διοργάνωσαν το πρόσφατο συλλαλητήριο για την ειρήνη και την ένταξη στην Ε.Ε., ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, δήλωσε:

"Θεωρούμε αυτές τις συναντήσεις πολύτιμές, γιατί δείχνουν τις πραγματικές δυνατότητες που υπάρχουν ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους να διαμορφώσουν το κοινό και αλληλέγγυο μέλλον τους σε μια κοινή πατρίδα που θα είναι ένα κοινό κράτος ισότιμο μέλος της Ε.Ε.

Οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι αιώνιοι εχθροί, καταδικασμένοι να ζουν σε εχθρική αντιπαράθεση και καχυποψία. Πληρώνουν και οι δύο τις συνέπειες της Κυπριακής τραγωδίας και σήμερα βρίσκονται αντιμέτωποι με την πιο κρίσιμη και αποφασιστική περίοδο μετά το 1974.

Είναι ανάγκη να επισημάνω ότι την κοινωνία των Τουρκοκυπρίων δεν την εκφράζει η πολιτική της αδιαλλαξίας του Ντενκτάς και είναι προτιμότερο, αντί να γίνονται συλλαλητήρια απορριπτικά της διαπραγμάτευσης και της αναζήτησης λύσης με απρόσκοπτη τη διαδικασία της ένταξης, καλλίτερα είναι να γίνονται συναντήσεις. Συναντήσεις κοινού προβληματισμού που διαμορφώνουν από τα κάτω, από τη βάση της κοινωνίας την ομοσπονδία. Την ομοσπονδία που μπορεί να αποτελέσει το πλαίσιο μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού προβλήματος, με αξιοποίηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου χωρίς εξαιρέσεις μόνιμες και χωρίς αιρέσεις οι οποίες να ακυρώνουν αυτά που αποφασίστηκαν στο Ελσίνκι.

Οι επαφές ανάμεσα στα κόμματα, οι επαφές ανάμεσα σε στελέχη των συνδικάτων, ανάμεσα σε πνευματικούς ανθρώπους, σε Πανεπιστημιακούς, οι επαφές ανάμεσα σε οικολογικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις, ενώσεις πολιτών για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων διαμορφώνουν αυτή την Ομοσπονδία από τα κάτω.

Αντί, λοιπόν, να διαμορφώνεται ένα κλίμα που λέει ότι οι Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι δεν μπορούν να ζήσουν από κοινού, αντί να διαμορφώνεται ένα κλίμα που λέει να μείνει έτσι το πρόβλημα όπως έχει σήμερα, επιβάλλεται να προωθηθούν πρωτοβουλίες, οι οποίες να δώσουν την εναλλακτική απάντηση: μπορούν οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι να ζήσουν από κοινού, με ασφάλεια και αισιόδοξη προοπτική, δεν πρέπει τα πράγματα να μείνουν έτσι όπως έχουν σήμερα, γιατί αυτή η κατάσταση είναι σε βάρος τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων και σε τελευταία ανάλυση είναι σε βάρος του νησιού, σε βάρος ολόκληρης της Κύπρου".

To Γραφείο Τύπου