Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
10/12/2002

Επίσκεψη Προέδρου και Αντιπροσωπείας του ΣΥΝ στην Κύπρο

ΕπίσκεψηΠροέδρου και Αντιπροσωπείας του ΣΥΝ στηνΚύπροΣυναντήσειςμε τον Δ.Χριστόφια και Ελληνοκυπριακά καιΤουρκοκυπριακά Κόμματα, Φορείς καιΟργανώσεις

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΣΥΝ στην Κύπρο με τη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, σε ιδιαίτερα εγκάρδια και συντροφική ατμόσφαιρα, με τον Πρόεδρο της Βουλής και Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια.

Προηγουμένως πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, κ.Αναστασιάδη, τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, κ.Παπαδόπουλο, τον Πρόεδρο του ΑΔΗΚ, κ.Μιχαηλίδη και τον κ.Κουτσού, Πρόεδρο των "Νέων Οριζόντων".

Μετά την ολοκλήρωση των επισκέψεων, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ έδωσε Συνέντευξη Τύπου προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ της Κύπρου, στην οποία τόνισε:

"Επισκεφθήκαμε την Κύπρο, χθες και σήμερα και είχαμε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Βουλής και Γ.Γ. του ΑΚΕΛ και τους ηγέτες όλων των ελληνοκυπριακών κομμάτων, με Πανεπιστημιακούς του Πανεπιστημίου Κύπρου και φορείς που εργάζονται για την επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων .

Επίσης, με 4 τουρκοκυπριακά κόμματα, καθώς και με αντιπροσωπεία των 92 τουρκοκυπριακών οργανώσεων που οργάνωσαν το μεγάλο συλλαλητήριο για την ειρήνη και την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., προ δεκαημέρου.

Συνολικά πραγματοποιήσαμε 15 συναντήσεις πολύ ουσιαστικές.

Είχαμε επίγνωση ότι η επίσκεψη μας γίνεται σε μια περίοδο, που είναι η πιο σπουδαία για την Κύπρο μετά το 1974.

Από τις επαφές μας πειστήκαμε ακόμα πιο αποφασιστικά ότι χρέος των πολιτικών δυνάμεων της Ελλάδας είναι να στηρίξουν τις προσπάθειες του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου, προκειμένου να αξιοποιήσει όσα περιθώρια υπάρχουν για βιώσιμη και λειτουργική λύση.

Αυτή μας τη θέση υλοποιήσαμε με την επίσκεψή μας εδώ.

Η Κύπρος ζει ιστορικές στιγμές. Ιστορία δεν είναι μόνο αυτά που γίνανε μέχρι σήμερα. Στην ιστορία εντάσσονται και αυτά που συντελούνται, αυτά που θα αποφασιστούν.

Απαιτείται, μπροστά στις κρίσιμες επιλογές και τις πιεστικές περιστάσεις, σύνεση, αλλά και αποφασιστικότητα, για να δώσουμε απαντήσεις στα διλήμματα. Με σαφή προσανατολισμό και στόχο.

>> Για να μη μείνει το Κυπριακό πρόβλημα καθηλωμένο στις σημερινές συνθήκες διαμελισμού που παγιώνουν διχοτομικά τετελεσμένα.

>> Για να βρει το Κυπριακό πρόβλημα βιώσιμη και λειτουργική λύση, αξιοποιώντας το ευρωπαϊκό πλαίσιο προς όφελος Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

>> Για να βγει η συζήτηση για το Κυπριακό πρόβλημα από τις απόψεις του απορριπτισμού και της αδράνειας που οδηγεί Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους σε διαρκή αντιπαράθεση και όχι στην αναγκαία επαναπροσέγγιση, παγιώνοντας αντιλήψεις ότι "δεν μπορούν να συμβιώσουν οι δύο κοινότητες" ή ότι "το Κυπριακό λύθηκε με την εισβολή το 1974".

Σε λίγα εικοσιτετράωρα ολοκληρώνεται η πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε., την οποία ο ΣΥΝ έχει εξαρχής στηρίξει.

Ταυτόχρονα, όπως περιμέναμε, η ενταξιακή πορεία δημιούργησε την πολιτική δυναμική που παρακολουθούμε για τη λύση του Κυπριακού με την άρση της de facto διχοτόμησης, την επανένωση του νησιού στο πλαίσιο μια διζωνικής-δικοινοτικής Ομοσπονδίας με μια διεθνή προσωπικότητα, μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια.

Ο ΣΥΝ πάντοτε υποστήριζε την ένταξη και τη λύση του προβλήματος. Περιμένουμε την απόφαση για την ένταξη μεθαύριο στην Κοπεγχάγη. Η Κύπρος τη δικαιούται και την αξίζει.

Οι δύο κοινότητες της Κύπρου πιστεύουμε ότι μέσα στην Ευρώπη μπορούν να οικοδομήσουν ένα κοινό μέλλον ειρηνικής συμβίωσης, συνύπαρξης και συνανάπτυξης. Αυτή άλλωστε είναι και η ουσία και ο στόχος της ευρωπαϊκής ενοποίησης, όπως εμείς την αντιλαμβανόμαστε.

Την ίδια ώρα υπάρχει μια συγκυρία που έχει οδηγήσει σε μια έντονη διπλωματική κινητικότητα για λύση με βάση το σχέδιο Ανάν.

Ο ΣΥΝ στηρίζει τη διαπραγμάτευση που αποφάσισε το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου.

Δεν είναι η ώρα για πλειοδοσίες σε συνθήματα, εντυπώσεις, ενθουσιασμούς, ή απορριπτισμούς των πάντων. Είναι η ώρα μέγιστης ευθύνης, ενότητας και σοβαρότητας.

Η σημερινή κατάσταση της de facto διχοτόμησης δεν μπορεί να διαιωνιστεί. Η μη λύση δεν είναι λύση.

Μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση θα είναι προς όφελος όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Θα είναι προς όφελος της ειρήνης στην περιοχή μας. Προς όφελος των πραγματικών συμφερόντων και της Ελλάδας και του Ελληνισμού.

Έτσι κι αλλιώς η Κοπεγχάγη είναι ορόσημο. Αλλά πρέπει να σκεφθούμε και για μετά την Κοπεγχάγη. Θα έχουμε πολλά να κάνουμε. Και ο ΣΥΝ θα είναι σταθερός συμπαραστάτης του λαού της Κύπρου και στη συνέχεια."

To Γραφείο Τύπου