Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
31/01/2012

Επανακατάθεση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ.Παπαδημούλη με θέμα: Ξέπλυμα μαύρου χρήματος και ατιμωρησία για εγκληματικές δραστηριότητες και φοροδιαφυγή μέσω δελτίων του ΟΠΑΠ

Στη Βουλή επανακαταθέτει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης επίκαιρη ερώτησή με θέμα το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και την ατιμωρησία από εγκληματικές δραστηριότητες και φοροδιαφυγή  που λαμβάνει χώρα μέσω δελτίων του ΟΠΑΠ.

Μετά και την πρόσφατη εξάρθρωση του κυκλώματος τοκογλυφίας, του οποίου φέρεται να προϊστατο ο κ. Καραμπέρης,  μεταξύ άλλων και υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης του συνδυασμού του κ. Βελόπουλου: «ΚΑΘΑΡΕΣ ΛΥΣΕΙΣ-ΚΑΘΑΡΑ ΧΕΡΙΑ», στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν 2.032 κερδισμένα δελτία ΟΠΑΠ.

Μετά την αιφνιδιαστική και προσχηματική χθεσινή ακύρωση της συζήτησης της ίδιας επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση στην οποία δεν μπόρεσε να παρασταθεί ούτε ένας από τους συναρμόδιους Υπουργούς και Υφυπουργούς των Υπουργείων Πολιτισμού και Οικονομικών, ο Δ.Παπαδημούλης επανακαταθέτει την ίδια ερώτηση.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:

Επίκαιρη Ερώτηση

Προς τους  κ.κ. Υπουργούς

Οικονομικών

Πολιτισμού και Τουρισμού

Θέμα: Ξέπλυμα μαύρου χρήματος και ατιμωρησία για εγκληματικές δραστηριότητες και φοροδιαφυγή μέσω δελτίων του ΟΠΑΠ 

Εδώ και χρόνια, τα κυκλώματα σωματεμπορίας, ναρκωτικών, τοκογλυφίας, ξεπλύματος μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγής  εκμεταλλεύονται, κάτω από τη μύτη της πολιτείας με την πληρωμή σε άλλα κυκλώματα της δέουσας προμήθειας, την αγορά κερδισμένων λαχείων τυχερών παιχνιδιών του ΟΠΑΠ για να ξεπλένουν μαύρο χρήμα.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά και από την πρόσφατη εξάρθρωση του πολυπλόκαμου εγκληματικού κυκλώματος στην Θεσσαλονίκη. Η τελευταία αυτή περίπτωση έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά δεκάδων ανάλογων υποθέσεων επιόρκων κρατικών λειτουργών, πολιτικών παραγόντων, επιχειρηματιών και πολλών άλλων που μέσω του ΟΠΑΠ δικαιολογούν υπέρογκα για την οικονομική τους κατάσταση περιουσιακά στοιχεία.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και το δελτίο τύπου του ΣΔΟΕ (18-1-2012) «Ήδη, ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ κ. Ιωάννης Διώτης διέταξε κατεπείγουσα έρευνα για την διερεύνηση της νομιμότητας χορήγησης βεβαιώσεων κερδών της ΟΠΑΠ ΑΕ.»

Στην ίδια διαπίστωση έχει καταλήξει και η Επιτροπή καταπολέμησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες όπου στην έκθεση της του 2009 που κατέθεσε στην Βουλή ανέφερε: «Μέσω υπαλλήλων του ΟΠΑΠ, ιδιοκτητών πρακτορείων ΠΡΟΠΟ και με τη βοήθεια διάφορων μεσαζόντων, αγοράζονται από τους πραγματικούς τυχερούς κερδισμένα δελτία του Τζόκερ, του Λόττο και του Στοιχήματος, τα οποία δικαιολογούν έσοδα από διακίνηση ναρκωτικών και ροζ κυκλώματα».

Είναι προφανές ότι για όλα τα παραπάνω απαιτείται η συμμετοχή στελεχών και πρακτόρων του ΟΠΑΠ που εμπορεύεται κερδισμένα δελτία για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και για την κάλυψη υποθέσεων φοροδιαφυγής.

Ερωτώνται οι   κ.κ. Υπουργοί:

•    Τι  έχουν κάνει έως σήμερα οι κυβερνήσεις και τι σκοπεύει να κάνει η  σημερινή κυβέρνηση, ως μεγαλομέτοχος του ΟΠΑΠ, προκειμένου να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη τακτική ξεπλύματος μαύρου χρήματος μέσω δελτίων του ΟΠΑΠ; Για παράδειγμα, θα εφαρμοστεί ο θεσμός των επώνυμων δελτίων στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ;

•    Έχει υπάρξει ή θα υπάρξει φορολογικός έλεγχος σε όσους δικαιολογούν μεγάλο τμήμα των περιουσιακών  στοιχείων τους από έσοδα τυχερών παιχνιδιών; Ποιες κυρώσεις έχουν επιβληθεί έως σήμερα;

•     Έχουν διερευνηθεί οι τυχόν ευθύνες των στελεχών και συνεργατών του ΟΠΑΠ που επιτρέπουν την εμπορία κερδισμένων δελτίων για κάλυψη εσόδων από εγκληματικές ενέργειες και φοροδιαφυγή;   Ποιες ευθύνες έχουν διαπιστωθεί και ποιες ποινές έχουν επιβληθεί έως σήμερα; 

Ο ερωτών βουλευτής

Δημήτρης Παπαδημούλης