Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
31/01/2012

Συνέντευξη Π.Σκουρλέτη, εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΝ, στο «105,5 Στο Κόκκινο»


-    κ. Σκουρλέτη, καλημέρα. Τα μηνύματα είναι σαφή, νομίζω ότι δεν υπάρχουν περιθώρια παρερμηνειών. Ο κ. Λουκάς Παπαδήμος μας είπε εν ολίγοις ότι δεν υπάρχουν επί της ουσίας κόκκινες γραμμές, θα ακολουθήσουμε ότι μας προταθεί. Μάλλον δεν είναι πρόταση αυτή είναι επιταγή και περιμένει ο κ. Παπαδήμος ότι και οι βουλευτές των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση θα πράξουν το καθήκον τους και θα επικυρώσουν αυτή τη νέα δανειακή σύμβαση με ασφυκτικά μάλιστα τα χρονικά περιθώρια. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας πρέπει να έχουν ληφθεί οι σχετικές αποφάσεις. Επομένως, ο χρόνος πιέζει και για τις αντιδράσεις που πρέπει να υπάρξουν.

Πρέπει κανείς να σημειώσει ότι όλα αυτά συνέβησαν μέσα από μια άνευ προηγουμένου, όπως όλοι έχουμε διαπιστώσει, προπαγάνδα περί δήθεν σκληρών συγκρούσεων για ζητήματα τα οποία τελικά κανείς δεν έχει καταλάβει κατά πόσο ήταν επίσημα στο τραπέζι της συζήτησης ή εν πάση περιπτώσει κατά πόσο ήταν σε αυτό το περίφημο υπόμνημα της τρόικας. Αναφέρομαι στα ζητήματα του 13ου και 14ου μισθού που σημειωτέων όλη την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα φιλοκυβερνητικά ρεπορτάζ, τα έχει πάρει ο Πρωθυπουργός πάνω του. Όμως υπήρχε και ένα άλλο ζήτημα, το οποίο ως δια μαγείας εξαφανίστηκε, ήταν το θέμα της επιτροπείας.

-    Έγινε πολύς ντόρος σε αυτό το σημείο…

Ανεξάρτητα αν υπήρξε, που όπως φαίνεται υπήρξε, μια τέτοια σκέψη από διάφορους παράγοντες της γερμανικής πολιτικής ζωής που ενδεχομένως να αποσκοπούσε στο γερμανικό εκλογικό σώμα, στους γερμανούς ψηφοφόρους, ήταν εσωτερικής κατανάλωσης, ανεξάρτητα από αυτό και μόνο η σκέψη για τέτοιου είδους προκλητικές δηλώσεις προφανώς είναι επιεικώς απαράδεκτη. Ο τρόπος, όμως, που προσπαθήθηκε και αυτό να αξιοποιηθεί για να δημιουργήσει μια ψεύτικη εικόνα σκληρής αντίστασης και διαπραγμάτευσης εκ μέρους της κυβέρνησης Παπαδήμου έναντι των ευρωπαϊκών κύκλων δεν έχει προηγούμενο. Όλη την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε πραγματικά μια επιχείρηση επικοινωνιακής εξαπάτησης του ελληνικού λαού. Είναι φανερό πλέον και πρέπει να το έχει κατά νου η μεγάλη τουλάχιστον πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών ότι δεν έχουμε μια κυβέρνηση, όπως τελείως ειλικρινώς τελικά είπε στην τελευταία του συνέντευξη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η οποία βάζει την παραμικρή κόκκινη γραμμή, που διαπραγματεύτηκε. Η μόνη τελικά διαπραγμάτευση αλλά μέσα από τη μορφή του εκβιασμού και της πίεσης έγινε από την τρόικα και την κυβέρνηση από τη μία μεριά και τις αντοχές και τις αντιστάσεις του ελληνικού λαού, και διαμεσολάβησαν γιʼ αυτή την διαπραγμάτευση τα διάφορα μεγάλα κανάλια και τα τηλεοπτικά παράθυρα, τα οποία για άλλη μια φορά προσπάθησαν να τρομοκρατήσουν τους Έλληνες εργαζομένους, προσπάθησαν να τους πουν ότι έρχονται τα χειρότερα και να υποδεχτούν τα ήδη τραγικά που βιώνουν.

Το αποτέλεσμα από αυτή τη Σύνοδο Κορυφής είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο το οποίο να αλλάζει στο παραμικρό την ένταση αυτής της άνευ προηγουμένου ταξικής πολιτικής όσον αφορά την Ελλάδα και δεν υπάρχει και τίποτα το οποίο να αλλάζει την πορεία προς την ύφεση και την κρίση της ίδιας της Ευρώπης, πέρα από ευχολόγια γύρω από τα θέματα της απασχόλησης.

-    Ευχολόγια και χωρίς ουσιαστικές αποφάσεις Ακούσαμε και νωρίτερα το ρεπορτάζ του συνάδελφου Χρισόστομου Λουκά, επί της ουσίας κάνουν λόγο για κάποια κονδύλια αδιάθετα επί του παρόντος. Το γεγονός είναι ότι η συνταγή παραμένει ίδια. Η συνταγή της λιτότητας, και ακολουθεί τιμωρία για όσους δεν ακολουθήσουν το συγκεκριμένο δρόμο. Και αυτό βέβαια δεν αφορά μόνον εμάς.

Αυτό αφορά τη νέα συνθήκη που υποτίθεται εγκρίθηκε και θα τεθεί από το καλοκαίρι σε εφαρμογή. Αλλά όλα αυτά είναι τελικά η τέλεια συνταγή για να φτάσει η Ευρώπη πιο γρήγορα στην αποδόμησή της. Και όχι να απαντήσει στα ζητήματα της κρίσης. Το αντίθετο μάλιστα. Η στόχευση πλέον είναι φανερή. Να δημιουργηθούν όροι ανταγωνιστικότητας όπως το αντιλαμβάνονται οι κυρίαρχες οικονομικές ελίτ. Και εδώ αξίζει κανείς να σημειώσει αυτό που είπε χθες το βράδυ ο Πρωθυπουργός στην συνέντευξή του. Ένας, λέει, από τους στόχους που επιτεύχθηκε το τελευταίο διάστημα είναι ότι ανέκτησε η χώρα την ανταγωνιστικότητά της, που είχε χάσει από το 2000 έως το 2009, κατά 1/3. Αντιλαμβάνεστε, δηλαδή, ότι όταν πετύχουμε το στόχο των 350 ευρώ κατώτατο μισθό και των 250 σύνταξη, τότε πόσο ανταγωνιστικοί θα έχουμε γίνει αλλά και πόσο η ανεργία θα έχει πάει πάνω πια από το 50%, εφόσον θα είμαστε μια χώρα περισσότερο αφρικανική με βάση τις συνθήκες ζωής και λιγότερο ευρωπαϊκή. Ένα είναι το συμπέρασμα αυτή τη στιγμή. Ότι δεν υπάρχει πιο ισχυρή διαπραγματευτική δύναμη για έναν λαό από την αυθεντική του έκφραση. Και αυτό σήμερα του το αρνούνται.

Σήμερα, λοιπόν, ο κόσμος κρατάει τη λύση στα χέρια του. Και πρέπει να επιβάλλει, πέρα από την αντίσταση σε αυτά τα μέτρα, τη δημοκρατική λύση. Σήμερα θα έπρεπε να είναι η ημέρα που θα οργανώνονται συλλαλητήρια για να μιλήσει ο λαός. Και σε αυτό έχουν όλες τις πολιτικές δυνάμεις την ευθύνη να τοποθετηθούν. Να οργανώνονται συλλαλητήρια με αίτημα δημοκρατία, εκλογές και έκφραση. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος αυτή τη στιγμή. Όλα τα άλλα που μπορεί να λέγονται είναι δευτερεύοντα.

-    Έτσι ακριβώς, κ. Σκουρλέτη, όταν μάλιστα είπαμε ότι και τα περιθώρια είναι πολύ ασφυκτικά. Ο κ.Παπαδήμος είπε ότι οι αποφάσεις θα πρέπει να έχουν ληφθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Να μην ξεχνάμε ότι οι αποφάσεις αυτές έρχονται για να μείνουν για πολλά – πολλά χρόνια. Τα αποτελέσματα τα έχουμε ήδη δει, οπότε πρέπει να υπάρχει  μια επιτάχυνση, έτσι δεν είναι;

Πρέπει να υπάρχει μια επιτάχυνση. Είναι αναπόσπαστο πια το πολιτικό αίτημα για εκλογές με εκείνο της καθημερινής κλιμάκωσης των αγώνων και των αντιστάσεων για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Χθες για παράδειγμα, ένας κλάδος ο οποίος έχει βρεθεί στο στόχαστρο αυτής της πολιτικής, ο δικός σας κλάδος, των εργαζομένων στα ΜΜΕ, διοργάνωσε μια πολύ πετυχημένη συναυλία στο Περιστέρι και διαπιστώσαμε για άλλη μια φορά πως η κοινωνία αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον μέσα από την κρίση και την επίθεση που αυτή τη στιγμή δέχεται, έχει δημιουργήσει τουλάχιστον ισχυρές σχέσεις αλληλεγγύης. Νομίζω ότι αυτό πρέπει να είναι ένα μήνυμα προς όλους τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους, προς όλους όσους αυτή τη στιγμή διεκδικούν την αξιοπρέπεια και τα στοιχειώδη πια γύρω από τη ζωή τους. Αντίσταση, αλληλεγγύη, αλλά και προσπάθεια να υπάρξει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα μια ανατροπή αυτής της παρούσας κυβέρνησης.

-    Θα υπάρξει κάποια πρωτοβουλία εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ τις επόμενες μέρες;

Εμείς κα Μιχαλοπούλου, επειδή θεωρούμε ότι αυτή τη στιγμή δεν αρκεί μόνο να περιγράφεις την κατάσταση, δεν αρκεί μόνο να αντιστέκεσαι, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να διαμορφώνεις κάθε μέρα και την εναλλακτική σου πρόταση. Για να ξαναγεννηθεί στον κόσμο η ελπίδα αλλά και να του κάνεις ορατή την άλλη διέξοδο. Ήδη βρισκόμαστε σε διαδικασίες διαμόρφωσης μιας εναλλακτικής πρότασης εξόδου από την κρίση ενώ ταυτόχρονα με την εμμονή μας στην ενωτική μας πρόταση θεωρούμε ότι συμβάλλουμε ώστε να δημιουργηθεί μια εναλλακτική πρόταση εξουσίας. Μα θα μου πείτε, το λέτε αυτό αυτή τη στιγμή και οι δύο άλλοι μεγάλοι πόλοι της Αριστεράς, ο ένας του ΚΚΕ και ο άλλος της ΔΗΜΑΡ, δεν το αποδέχονται. Αυτό φαίνεται έτσι, αλλά συνειδητοποιείται πλέον από τον κόσμο ότι η ενίσχυση του χώρου της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς θα τροφοδοτήσει διαδικασίες και στους δυο άλλους πολιτικούς χώρους, ώστε τελικά μετά και τις επόμενες εκλογές ή πηγαίνοντας προς τις εκλογές να εκδηλωθεί πιο έντονα αυτή η ενωτική προσπάθεια και να λειτουργήσει καταλυτικά και στο εσωτερικό αυτών των κομμάτων για να δημιουργήσουμε αυτό που φαίνεται και αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών, τη δυνατότητα με συμπαγή και με ενωτική συστράτευση να εμφανιστεί ο αριστερός και προοδευτικός χώρος. Κατά συνέπεια, εμείς θα επιμείνουμε και νομίζω ότι αυτή η επιμονή μας θα βρει και την αντίστοιχη επιβράβευση.

-    Σε κάθε περίπτωση το ζητούμενο είναι να γίνουν άμεσα εκλογές και να εκφραστεί ο λαός. Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει καμιά νομιμοποίηση να προχωρήσει σε νέα απεχθέστερα μέτρα και να δεσμεύσει τη χώρα για τα επόμενα πολλά χρόνια. Να σας ευχαριστήσουμε κ. Σκουρλέτη για τη συνομιλία.

Να είστε καλά.

To Γραφείο Τύπου