Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
31/01/2012

ΑΠΕΚΛΕΙΣΕ ΠΛΑΦΟΝ ΚΑΙ ΠΑΓΩΜΑ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ 80% ΤΟ ΥΠΕΣ - Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης Η. Διώτη για θέματα ύδρευσης

Πλήρως απέκλεισε το ενδεχόμενο να μπει πλαφόν στην ανώτατη χρέωση των κυβικών νερού ή να παγώσει η επιβολή του ειδικού τέλους 80% στους λογαριασμούς του νερού ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Πάρις Κουκουλόπουλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώς Διώτη, σχετικά με τη στάση της Δημοτικής Αρχής Τυρνάβου απέναντι στους δημότες για θέματα ύδρευσης.

Μολαταύτα, ο υφυπουργός ανέφερε ότι το ΥΠΕΣ βρίσκεται «σε διαβούλευση με την Ένωση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης για τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας για κοινωνικό τιμολόγιο από μέρους των ΔΕΥΑ» και ότι είναι «σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, έτσι ώστε τα έργα των ΔΕΥΑ να εξομοιωθούν με τα έργα των δήμων, που είναι ΝΠΔΔ, έτσι ώστε ο ΦΠΑ των έργων να είναι επιλέξιμος από τα ευρωπαϊκά προγράμματα». Στο δε θέμα της κλιμακούμενης χρέωσης, ισχυρίστηκε ότι «υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα. Είμαστε σε μία συνεργασία με την ΕΔΕΥΑ, για να εξετάζουν τέτοιες λύσεις και να νομοθετήσουμε κατόπιν συμφωνίας σε λογική βάση».

Τέλος, ο υφυπουργός ανέφερε ότι «δεν μπορείς να κάνεις κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση. Και αυτή είναι μία κατάκτηση –εγώ θα πω- της αυτοδιοίκησης, όχι των πολιτών, γιατί δίδει στην αυτοδιοίκηση μια ανάσα η συμμετοχή του κόσμου. Τα δημοτικά συμβούλια και οι δημοτικές αρχές ζητούν συμμετοχή των πολιτών πολλές φορές και δεν έχουν».

Η βουλευτής, αναπτύσσοντας την ερώτησή της, μετέφερε το κλίμα που επικρατεί στον Αμπελώνα τους τελευταίους μήνες, αλλά και όσα διημείφθησαν στις τελευταίες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Τυρνάβου, καθώς και στη σύλληψη πολίτη και τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν συνολικά 7 διαμαρτυρόμενοι Αμπελωνίτες. Καταλήγοντας, ανέφερε: «Θα περιμένουμε να δούμε αυτές τις νομοθετικές ρυθμίσεις που λέτε. Όμως, στον Αμπελώνα του Δήμου Τυρνάβου οι κάτοικοι βρίσκονται σε αναβρασμό πάνω από έξι μήνες. Κλήθηκαν να πληρώσουν ένα δημόσιο και κάτι παραπάνω από απαραίτητο αγαθό, το νερό, 500% πάνω απʼ ό,τι το πλήρωναν τα προηγούμενα χρόνια. Οι ηλικιωμένες κυρίες στις λαϊκές συνελεύσεις έλεγαν ότι με συντάξεις των 400 και 500 ευρώ, κλήθηκαν να πληρώσουν λογαριασμό νερού αξίας 750 ευρώ. Σε κλειστά σπίτια οι ιδιοκτήτες των οποίων έλειπαν και διαμένουν αλλού, έφθασαν λογαριασμοί των 500 και παραπάνω ευρώ.

Ελπίζω να μην συντάσσεστε με τη ρήση ότι ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό, γιατί γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι πολίτες πλήττονται βάναυσα από μια συγκεκριμένη πολιτική που ασκείται απʼ αυτήν την Κυβέρνηση και καλούνται να πληρώσουν διάφορους ευφάνταστους φόρους και εισφορές, εξωπραγματικό ΦΠΑ, την ίδια στιγμή που οι μισθοί και οι συντάξεις κυριολεκτικά κατρακυλούν. Σʼ αυτήν τη χρονική στιγμή έρχονται οι ΔΕΥΑ να αυξήσουν τα τιμολόγια σε ύψη δυσθεώρητα και να επιβάλουν το ειδικό τέλος 80%. Βάλτε επιτέλους, ένα “ταβάνι” στις τιμές των κυβικών ή στις οριοθετήσεις των κλιμάκων κατανάλωσης και δώστε μία ανάσα, όχι μόνο στους Αμπελωνίτες και Τυρναβίτες –εδώ έχουμε πάρα πολλά παραδείγματα, όπως η Κόρινθος και ο Βόλος και έρχονται πολλοί δήμοι από πίσω- αλλά και σε πολίτες δεκάδων άλλων δήμων στην Ελλάδα, που σταδιακά έρχονται και αυτοί αντιμέτωποι με αυτές τις τεράστιες και υπέρογκες αυξήσεις».

Η πλήρης συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης της βουλευτής (για πληρέστερη ενημέρωσή σας) είναι η ακόλουθη:

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Γ΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ  ΟΒ΄

Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2012

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ακολουθεί η με αριθμό 437/24-1-2012 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Ηρούς Διώτη προς τον Υπουργό Εσωτερικών, σχετικά με τη στάση της Δημοτικής Αρχής Τυρνάβου απέναντι στους δημότες για θέματα ύδρευσης.

Στην ερώτηση  θα απαντήσει ο Υφυπουργός Εσωτερικών, κ. Πάρις Κουκουλόπουλος.

Το  λόγο έχει η κ. Ηρώ Διώτη, προκειμένου να διατύπωση την ερώτησή της.

ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ –το είπε η κ. Μανωλάκου στην αρχή της δικής της ερώτησης- το νερό είναι ένας μοναδικός και αναντικατάστατος φυσικός πόρος. Από το 1980 το Κοινοβούλιο αντιλήφθηκε ότι η διατήρησή του πρέπει να τύχει και ιδιαίτερης μεταχείρισης και να ιδρυθούν Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης, οι γνωστές ΔΕΥΑ, και να αναλάβουν αυτό το ρόλο.

Όπως γίνεται αντιληπτό το 1980 υπήρχε μία αναγκαιότητα να υλοποιηθούν έργα υποδομής, δικτύων μεταφοράς νερού, δικτύων ύδρευσης και άρδευσης. Αυτό το ρόλο έπαιζε ο νόμος 1069 και το ειδικό τέλος 80% που προβλέπεται σε αυτόν. Από τότε, έχουν γίνει πάρα πολλά. Το 2010 ήρθε ο νόμος 3851, ο Καλλικράτης, και υποχρέωσε τους δήμους να ιδρύσουν νέες ΔΕΥΑ στις έδρες των νέων διευρυμένων δήμων με τις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ που καταρχήν ήταν των δήμων.

Αυτό, όμως, κύριε Υπουργέ, είχε ως απότοκο την εκτόξευση των τιμολογίων του νερού σε πρωτοφανή επίπεδα στην πλειονότητα των παλαιών κυρίως συγχωνευθέντων δήμων. Η κατακόρυφη, όμως, αύξηση των τιμολογίων ύδρευσης αλλά και η επιβολή του ειδικού τέλους του 80% δεν ήταν ουρανοκατέβατες. Επιβλήθηκαν με αποφάσεις διοικητικών συμβουλίων, συνήθως με τη συγκατάθεση φιλοκυβερνητικών πλειοψηφιών των δημοτικών αρχών.

Και εδώ, κύριε Υπουργέ, αρχίζουν οι αρρυθμίες. Έχουμε ΦΠΑ στο νερό 13%, ειδικό τέλος 80% με καπέλο 23% στο ΦΠΑ και αντί να υπολογίζεται στην πραγματική κατανάλωση, υπολογίζεται στην πλασματική, γνωστή και ως ελάχιστη κατανάλωση, ταρίφα που μόνοι τους οι δήμοι καθορίζουν. Και αυτό παρά τα οριζόμενα στην εγκύκλιο 16 που είχε στείλει το Υπουργείο σας για τον υπολογισμό των χρεώσεων ύδρευσης.

Κύριε Υπουργέ, στον Αμπελώνα του Δήμου Τυρνάβου οι κάτοικοι βρίσκονται σε αναβρασμό πάνω από έξι μήνες. Κλήθηκαν να πληρώσουν ένα δημόσιο και κάτι παραπάνω από απαραίτητο αγαθό, το νερό, 500% πάνω απʼ ό,τι το πλήρωναν τα προηγούμενα χρόνια. Οι ηλικιωμένες κυρίες στις λαϊκές συνελεύσεις έλεγαν ότι με συντάξεις των 400 και 500 ευρώ, κλήθηκαν να πληρώσουν λογαριασμό νερού αξίας 750 ευρώ. Σε κλειστά σπίτια οι ιδιοκτήτες των οποίων έλειπαν και διαμένουν αλλού, έφθασαν λογαριασμοί των 500 και παραπάνω ευρώ.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίας Βουλευτού)

Κλείνω, κύριε Πρόεδρε.

Οι άνθρωποι οργανώθηκαν και διαμαρτυρήθηκαν. Μάζεψαν περίπου τέσσερις χιλιάδες υπογραφές και λογαριασμούς για να τους επιστρέψουν στη δημοτική αρχή και να ζητήσουν μείωση των τιμολογίων. Ξέρετε ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Να βρεθούν αντιμέτωποι με άντρες της Ελληνικής Αστυνομίας, τους οποίους είχε καλέσει ο δήμαρχος και να τους απαγορευθεί η είσοδος στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, να συλληφθεί με τη διαδικασία του αυτόφωρου ένας εξ αυτών μπροστά στο παιδί του σε ένα σούπερ μάρκετ που ήταν, λες και ήταν κοινός εγκληματίας και να εκκρεμεί σε βάρος επτά εξ αυτών, δίκη αφού δήμαρχος και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου έδωσαν λίστες με εχθρούς του δήμου.

Γιʼ αυτό, κύριε Υπουργέ, θα θέλαμε να μας πείτε ποια θέση παίρνετε απέναντι στην αδιανόητη αυτή στάση της Δημοτικής Αρχής του Τιρνάβου να ποινικοποιήσει την αντίδραση των δημοτών, δίνοντας μάλιστα και τα επτά ονόματα κατοίκων που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις.

Δεύτερον, θα θέλαμε να μας πείτε αν προτίθεται το Υπουργείο να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για ορισμό ανώτατου πλαφόν στην τιμή του κυβικού ύδρευσης, αλλά και για πάγωμα της επιβολής του ειδικού τέλους 80%.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Παρακαλείται ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Πάρις Κουκουλόπουλος να πάρει το λόγο.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών): Πριν από μία εβδομάδα, στο συνάδελφο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είχα μιλήσει για τη σκέψη που βρισκόταν σε διαβούλευση με την Ένωση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης για τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας για κοινωνικό τιμολόγιο από μέρους των ΔΕΥΑ. Την Τετάρτη θα δοθεί και στην Ένωση των ΔΕΥΑ, όπως και την Κεντρική Ένωση Δήμων και στην Ένωση Περιφερειών το σχετικό νομοσχέδιο, στο οποίο έχει περιληφθεί και η σχετική διάταξη.

Όχι, σε καμιά περίπτωση δεν μπαίνει ζήτημα πλαφόν και η ίδια η ερώτησή σας είναι η απάντηση, κυρία Διώτη. Διότι, όπως προκύπτει από την ενημέρωση που είχαμε στο Υπουργείο από τα έγγραφα της ΔΕΥΑ, της Αστυνομικής Διεύθυνσης για όλα αυτά που περιλαμβάνονται στην ερώτησή σας και έπρεπε να ενημερωθούμε, προκύπτει ότι η ΔΕΥΑ του Αμπελώνα επί χρόνια ολόκληρα, παρά το νόμο, δεν επέβαλλε το 80%, το οποίο πρωτοενεργοποίησε ο αείμνηστος Λαμπρούλης, δήμαρχος στη Λάρισα, που δεν υπήρξε ποτέ φιλοκυβερνητικός κατά καμία διάσταση και ηγήθηκε και της ίδρυσης της Ένωσης των ΔΕΥΑ.

Είχα την τιμή να τον γνωρίσω -πρωτοεκλεγμένος δήμαρχος- και να λειτουργήσω και μαζί του επί τέσσερα χρόνια στην Ένωση των ΔΕΥΑ. Πολύ διαφορετικά σκεπτόταν πριν από χρόνια. Ήταν τα λεφτά -το 80%- στόχευε στο να υπάρχουν διακριτοί λογαριασμοί για να καλύπτεται η ιδία συμμετοχή για την κατασκευή των απαραίτητων έργων υποδομής, ύδρευσης και αποχέτευσης σε όλους τους δήμους της χώρας.

Αναρωτιέμαι: Η Ελλάδα του 1980 σκεφτόταν πιο ορθολογικά από την Ελλάδα του 2012; Αυτό είναι το ερώτημα. Κατά τα άλλα, πρέπει να σας πω ότι αυτή τη στιγμή είμαστε σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, έτσι ώστε τα έργα των ΔΕΥΑ να εξομοιωθούν με τα έργα των δήμων, που είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, έτσι ώστε ο ΦΠΑ των έργων να είναι επιλέξιμος από τα ευρωπαϊκά προγράμματα και κατά συνέπεια, να μειωθεί η ανάγκη άμεσης εκταμίευσης από την πλευρά των δήμων για δικά τους ποσά. Διότι αυτή τη στιγμή οι ΔΕΥΑ, εκτός από την ιδία συμμετοχή, πρέπει να καλύψουν και το ΦΠΑ που δεν είναι επιλέξιμος, με αποτέλεσμα να βρίσκονται απέναντι σε ένα ιδιαίτερα δυσεπίλυτο πρόβλημα, αν και βέβαια πρέπει να σας πω ότι ο ΦΠΑ αυτός συμψηφίζεται με το ΦΠΑ που κανείς εισπράττει από τους καταναλωτές και μία ΔΕΥΑ που έχει σειρά, μπορεί να τη βρει αυτή τη σειρά. Εν πάση περιπτώσει, εγώ σας είπα τι κάνουμε. Αυτά που μπορούμε και πρέπει να τα κάνουμε τα κάνουμε.

Στο συγκεκριμένο θέμα, πάντως, θα επανέλθω -για να μην καταχραστώ το χρόνο- στο δεύτερο σκέλος της απάντησης για να σας παράσχω κάποια στοιχεία που έχω στη διάθεση μου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Παρακαλείται η κυρία Ηρώ Διώτη να αναπτύξει την ερώτησή της.

ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ: Κύριε Υπουργέ, σε ό,τι αφορά αυτό που είπατε για τον κ. Λαμπρούλη, φανταστείτε ότι ούτε καν τότε, το 1980, ο κ. Λαμπρούλης και η ΔΕΥΑ Λάρισας -η οποία είναι υπόδειγμα σε όλες τις ΔΕΥΑ και εσείς ως πρώην δήμαρχος το γνωρίζετε πολύ καλά αυτό το πράγμα- είχε επιβάλει 80% ειδική εισφορά. Ήταν 40%, γιατί το 80% υποτίθεται ότι ήταν το ανώτατο τέλος που θα μπορούσε να επιβληθεί. Αυτό είναι το ένα.

Το δεύτερο σε ό,τι αφορά τα στοιχεία που σας έδωσε ο κύριος Δήμαρχος    -προφανώς η Δημοτική Αρχή Τιρνάβου- αυτό το ποσό που υπολείπεται από το Δήμο Αμπελώνα, τον πρώην καποδιστριακό δήμο, ήταν 150.000 ανείσπρακτες οφειλές. Δεν έχει να κάνει με την ειδική εισφορά.

Εγώ θα σας καταθέσω και λογαριασμούς και να μου πείτε εσείς πώς μπορεί ένας άνθρωπος να πληρώσει 480 ευρώ, 1.400 ευρώ, 500 ευρώ νερό σε μια περιοχή όπως είναι ο Δήμος Αμπελώνα.

Την προηγούμενη Δευτέρα στην απάντηση του συναδέλφου, του κύριου Μουλόπουλου, είχατε πει: «Κάθε τοπική αρχή μπορεί και πρέπει να κρίνεται από τους δημότες της με τον καλύτερο και πιο διαφανή τρόπο κι έτσι κάπως γίνεται σε άλλες πιο ολοκληρωμένες κοινωνίες και ολοκληρωμένες πολιτείες, πιο συντεταγμένες και λειτουργούσες πιο ορθολογικά από εμάς κι έτσι νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε κι εμείς». Αυτά είναι δικά σας λόγια.

Από την πλευρά του όμως, ο κ. Δήμαρχος του Τυρνάβου απέδειξε περίτρανα ότι όχι απλώς δεν δέχεται να κριθεί, αλλά δεν ανέχεται και καμία κριτική.

Εγώ θα σας πω και τα γεγονότα, κύριε Υπουργέ, γιατί ήμουν και παρούσα σε πάρα πολλά από αυτά. Όταν οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες θέλησαν να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου θα συζητιόταν η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΤ για το 2012 για να ζητήσουν να συζητηθεί πρώτο το θέμα και όχι εικοστό, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη δημοτική ομάδα του Δημάρχου να έχει συνεδριάσει εν αγνοία των συμβούλων της αντιπολίτευσης και να έχει αποφασίσει να μην επιτρέψει την είσοδο παρά μόνο σε αντιπροσωπεία των δημοτών.

Απʼ όσα μπορώ να γνωρίζω, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 5 του Πρότυπου Κανονισμού Λειτουργίας Δημοτικού Συμβουλίου, που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 20 Απριλίου του 2011, οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου είναι δημόσιες και ανοιχτές σε όλους τους πολίτες. Με ποιο, λοιπόν, δικαίωμα εν κρυπτώ και παραβύστω αποφάσισε κάτι τέτοιο η Δημοτική Αρχή;

Επίσης, σε ανακοίνωσή της και σε συνέντευξη Τύπου η Δημοτική Αρχή Τυρνάβου χαρακτήρισε τους διαμαρτυρόμενους δημότες και μερίδα πολιτών τραμπούκους και προβοκάτορες που με αντιδημοκρατικό και βίαιο τρόπο δεν επιτρέπει να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση αυτού του οργάνου. Θέλει θράσος να αποκαλέσει κάποιος έτσι μερίδα εκατόν πενήντα με διακόσιους ανθρώπους, που αποδεδειγμένα εκπροσωπούν τέσσερις χιλιάδες κόσμο.

Για να καταλάβουμε καλύτερα τα μεγέθη, ο πρώην Δήμος Αμπελώνα έχει οχτώ χιλιάδες κατοίκους και εξ αυτών αντιδρούν οι μισοί: το 50%, δηλαδή τέσσερις χιλιάδες. Αυτό νομίζω απαντά ως προς το αν πρόκειται για μερίδα ή για το μισό πληθυσμό του δήμου.

Η Δημοτική Αρχή αντί να καθίσει να ακούσει τους δημότες, να συζητήσει μαζί τους –έχουν καταθέσει και πρόταση οι δημότες στη λαϊκή συνέλευση- για την τιμολογιακή πολιτική του δήμου, τι έκανε; Ονομάτισε επτά εξ αυτών ως υποκινητές, ζήτησε με ονομαστικές λίστες την προσαγωγή τους μέσω μηνυτήριας αναφοράς στο αστυνομικό τμήμα και κινήθηκε η διαδικασία του αυτοφώρου και ένας εξ αυτών, όπως σας είπα, συνελήφθη μπροστά στο παιδί του μέσα στο σούπερ-μάρκετ, λες και είναι κοινός εγκληματίας.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)

Κλείνω, κύριε Πρόεδρε.

Επιχειρεί η Δημοτική Αρχή έκδηλα να κατατρομοκρατήσει και να νουθετήσει όσους τόλμησαν να συνεχίσουν τις αντιδράσεις. Δηλαδή, το επόμενο βήμα ποιο θα είναι; Να βγει δημοτικό φιρμάνι με το οποίο θα απαγορευθεί το συνταγματικό δικαίωμα του συνέρχεσθαι;

Κύριε Υπουργέ, θα περιμένουμε να δούμε αυτές τις νομοθετικές ρυθμίσεις που λέτε. Παρʼ όλα αυτά, ελπίζω να μην συντάσσεστε με τη ρήση ότι ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό, γιατί γνωρίζετε πολύ καλά ότι πλήττονται βάναυσα από μια συγκεκριμένη πολιτική που ασκείται απʼ αυτήν την Κυβέρνηση και καλούνται να πληρώσουν διάφορους ευφάνταστους φόρους και εισφορές, εξωπραγματικό ΦΠΑ, την ίδια στιγμή που οι μισθοί και οι συντάξεις κυριολεκτικά κατρακυλούν. Σʼ αυτήν τη χρονική στιγμή έρχονται οι ΔΕΥΑΤ να αυξήσουν τα τιμολόγια σε ύψη δυσθεώρητα και να επιβάλουν το ειδικό τέλος 80%.

Έχετε κάνει έστω και ένα δειγματοληπτικό έλεγχο σχετικά με το πόσες από τις ΔΕΥΑΤ χρεώνουν το 80% σε πλασματικές και όχι πραγματικές καταναλώσεις; Το 23% ΦΠΑ σε τέλος, δηλαδή φόρο στο φόρο στην ουσία, που αλλού γίνεται;

Βάλτε επιτέλους, ένα «ταβάνι» στις τιμές των κυβικών ή στις οριοθετήσεις των κλιμάκων κατανάλωσης και δώστε μία ανάσα, όχι μόνο στους Αμπελωνίτες και Τυρναβίτες –εδώ έχουμε πάρα πολλά παραδείγματα, όπως η Κόρινθος και ο Βόλος και έρχονται πολλοί δήμοι από πίσω- αλλά και σε πολίτες δεκάδων άλλων δήμων στην Ελλάδα, που σταδιακά έρχονται και αυτοί αντιμέτωποι με αυτές τις τεράστιες και υπέρογκες αυξήσεις.

Σας ευχαριστώ.

(Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κ. Ηρώ Διώτη καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, ο κ. Πάρις Κουκουλόπουλος, έχει το λόγο για τη δευτερολογία του.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών): Εγώ θέλω να ξεκινήσω ευχαριστώντας σας, κυρία συνάδελφε, που διαβάσατε –και με απαλλάξετε από το να διαβάζω- τη γενική θέση γύρω απʼ αυτά τα θέματα.

Δεν άλλαξε, προφανώς, σε μία εβδομάδα. Ό,τι είπα στον κ. Μουλόπουλο την περασμένη εβδομάδα ισχύει και σήμερα και δεν είναι προσωπική μου γνώμη. Το πιστεύουμε ως πολιτική ηγεσία, ως Υπουργείο Εσωτερικών, είναι γνώμη και της Κυβέρνησης. Εγώ θέλω να πιστεύω ότι είναι γνώμη και κάθε λογικού ανθρώπου: ότι αυτά τα θέματα τοπικά πρέπει να ρυθμίζονται και τοπικά πρέπει να κρίνονται.

Σύμφωνα με την εμπειρία μου, αφού την επικαλεστήκατε, θα πω ότι εγώ ζήτησα από τη ΔΕΥΑ Τυρνάβου το τιμολόγιο. Παραλογισμούς δεν είδα στο τιμολόγιο γιʼ αυτό και θέλω να δω τους λογαριασμούς, γιατί από το τιμολόγιο που έχω πάρει παραλογισμοί δεν υπάρχουν. Υπάρχει μια μεγάλη αύξηση στη χρέωση νερού στους μεγάλους καταναλωτές και φοβάμαι ότι δεν γίνεται καλή διαχείριση από την πλευρά της ΔΕΥΑΤ, αλλά και των κατοίκων του Αμπελώνα και του Τυρνάβου...

ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ: Μιλάμε για κήπους.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών): Δεν σας αμφισβητώ. Σας είπα ότι θέλω τους λογαριασμούς για να συνεχίσω περαιτέρω τον έλεγχο. Δεν αμφισβητώ αυτά που έχετε στα χέρια σας.

Φοβάμαι -από την εμπειρία μου- ότι μάλλον δεν γίνεται καλή διαχείριση ενός συγκεκριμένου θέματος που συναντάμε σε όλη τη χώρα. Τι γίνεται δηλαδή; Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία, αλλά πριν από την Ευρωπαϊκή Οδηγία, με την κοινή λογική, ένα αποτρεπτικό μέτρο της υπερκατανάλωσης είναι η κλιμακούμενη χρέωση του νερού, οπόταν περνάει κάποια όρια να υπερτιμολογείται. Αυτό το λέει και η Ευρωπαϊκή Οδηγία, αλλά νομίζω ότι πρώτα από όλα το επιβάλλει η κοινή λογική, για να μην υπάρχει υπερκατανάλωση. Πρέπει να είμαστε σε μία λογική οικονομίας, γιατί πρόκειται για φυσικό πόρο. Νομίζω ότι σε αυτό συμφωνούμε όλοι.

Στην ύπαιθρο χώρα, βέβαια, αυτό είναι πολύ δύσκολο. Υπάρχουν πάρα πολλοί κάτοικοι. Δεν υπάρχει δήμαρχος σε καποδιστριακό ή καλλικρατικό δήμο σήμερα πολύ περισσότερο που να μην ήρθε αντιμέτωπος με αυτό το πρόβλημα. Η κατοικία, δηλαδή, που δεν είναι ακριβώς αγροτική, αλλά δεν είναι και αστική και έχει διάφορες δραστηριότητες στον περίβολό της καταναλώνει πολύ περισσότερο νερό από ό,τι μια μέση κατοικία στον αστικό χώρο, με αποτέλεσμα να βρίσκεται αντιμέτωπος ο δήμος και ο καταναλωτής, οι ΔΕΥΑ και ο καταναλωτής με τέτοιες χρεώσεις.

Υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα. Σε πολλές περιοχές της χώρας αντιμετωπίστηκε. Νομίζω ότι μπορούν έτσι να το αντιμετωπίσουν οι συγκεκριμένοι δήμοι. Μιλάω έτσι, γιατί είμαστε σε μία συνεργασία με την Ένωση των ΔΕΥΑ, για να εξετάζουν τέτοιες λύσεις και να νομοθετήσουμε κατόπιν συμφωνίας σε λογική βάση και όχι περιπτωσιολογώντας.

Αν θέλετε, κλείνοντας, θα ήθελα να πω κάτι. Εγώ θα συμφωνήσω μαζί σας ότι προφανώς ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό. Προφανώς δεν ήρθα να απολογηθώ για λογαριασμό του Δήμου, ο οποίος, παρά του τι προβλέπει ο δημοτικός κώδικας, επιχείρησε να κάνει με ατομικές προσκλήσεις συνεδρίαση. Ο κώδικας είναι σαφής. Αν θες να κάνεις κεκλεισμένων των θυρών, πρέπει να έχεις ειδική αυξημένη πλειοψηφία 4/5. Δεν μπορείς να κάνεις κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση. Και αυτή είναι μία κατάκτηση –εγώ θα πω- της αυτοδιοίκησης, όχι των πολιτών, γιατί δίδει στην αυτοδιοίκηση μια ανάσα η συμμετοχή του κόσμου. Τα δημοτικά συμβούλια και οι δημοτικές αρχές ζητούν συμμετοχή των πολιτών πολλές φορές και δεν έχουν.

Πιστεύω ότι και εσείς συμφωνείτε στο ότι αν αληθεύουν αυτά που λέει η αναφορά της Αστυνομίας, δεν έχουν καμία δουλειά σε ένα θέμα που αφορά τα τιμολόγια του Αμπελώνα εκπρόσωποι από τη Θεσσαλία του κινήματος «Δεν πληρώνω», περιφερόμενοι ανά τη χώρα. Νομίζω ότι πρέπει να ηρεμήσουμε.

ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ: Τώρα μιλάμε για ανθρώπους κατοίκους…

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών): Όχι, δεν είπα ότι εκπροσωπείτε κάποιους από αυτούς. Επειδή με τον πολιτικό σας χώρο συνεργάστηκα δεκαεννιά χρόνια στην αυτοδιοίκηση και υπερασπιστήκαμε τις ίδιες αρχές, τις αρχές της αυτοτέλειας και της ευθύνης σε τοπικό επίπεδο, πιστεύω ότι με αφορμή την ερώτηση πρέπει να στείλουμε επιτέλους εκεί που μπορούμε και κάποια κοινά μηνύματα και προς τη δημοτική αρχή, δηλαδή ότι οι νόμοι δεν ψηφίζονται για να τηρούνται αλά καρτ, κατά βούληση.

Δημόσιες, λοιπόν, πρέπει να είναι από τη μια μεριά οι συνεδριάσεις, αλλά και από την άλλη, πρέπει να στείλουμε και ένα μήνυμα, ότι οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να είναι αυτοί που θα είναι εκεί για να συζητήσουν και όχι οι εκπρόσωποι του κινήματος «Δεν πληρώνω» από τα διόδια της Φθιώτιδας.

ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ: Μιλάμε για διακόσια με τριακόσια άτομα που δεν είναι του κινήματος «Δεν πληρώνω», αλλά είναι κάτοικοι του Αμπελώνα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ολοκληρώθηκε η συζήτηση της ερώτησης της κ. Διώτη.