Skip to main content.
Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς
31/01/2012

Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής:Η «Συμφωνία Μερκοζί» δεν πρέπει να επικυρωθεί!

Οι επικεφαλής των κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. συναντήθηκαν χθες στο Συμβούλιο, προκειμένου να ξεκαθαρίσουν το σχέδιό τους για τη "διεθνή συμφωνία για την οικονομική ένωση". Αυτή η συμφωνία, πέρα από το ότι δεν επιτρέπει καμία διέξοδο από την κρίση, επιστεγάζει την υποταγή στις χρηματοπιστωτικές λογικές που οδήγησαν στο χάος.

Με τον "χρυσό κανόνα", που συνταγματοποιεί τα κριτήρια του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και προβλέπει αυτόματες κυρώσεις και την υποχρέωση των κρατών να διαπραγματεύονται τα προγράμματα λιτότητας με την Ε.Ε., επιμένουν στις πολιτικές επιλογές που σκοτώνουν την ανάπτυξη και οδηγούν τους λαούς στη φτώχεια και το φόβο. Αυτή η Συνθήκη "διασφαλίζει" την παρέμβαση της "Τρόικα", τη λεηλασία των δημόσιων υπηρεσιών και την καταστροφή των κοινωνικών δικαιωμάτων σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.

Με τη μεταφορά της εξουσίας των εθνικών κοινοβουλίων επί των προϋπολογισμών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αμφισβητούν την λαϊκή κυριαρχία, χωρίς καμία δημόσια συζήτηση  και διαβούλευση με τους Ευρωπαίους πολίτες. Πρόκειται για μια πρωτοφανή επίθεση σε βασικά πολιτικά δικαιώματα των ευρωπαϊκών λαών, μια αλλαγή καθεστώτος στην κατεύθυνση της δικτατορίας των αγορών.

Προκειμένου κάποιος να έχει ξεκάθαρη εικόνα για την Ευρώπη που ετοιμάζουν, αρκεί απλώς να στρέψει την προσοχή του στην Ελλάδα, την οποία η κ. Μέρκελ επιθυμεί επισήμως να θέσει υπό τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή στη Γαλλία, όπου ο κ. Σαρκοζί μόλις ανακοίνωσε το τρίτο πρόγραμμα λιτότητας, αύξησης των έμμεσων φόρων και διάλυσης των συλλογικών συμβάσεων για το χρόνο εργασίας, προκειμένου να κάνει κι άλλα δώρα στους εργοδότες.

Αυτό που, τελικά, έχει ήδη δρομολογηθεί, είναι η καταστροφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ε.Ε. δεν μπορεί να χτιστεί ενάντια στους λαούς και σε κλίμα μόνιμης καχυποψίας μεταξύ των κρατών-μελών. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν θα αποκτήσουν ποτέ τη νομιμοποίηση που διεκδικούν, εφόσον λαμβάνουν αυταρχικές και επιβλαβείς για τους λαούς αποφάσεις. Η ιδέα μιας ένωσης δεν θα επιβιώσει, όταν το ένα κράτος απαιτεί την κηδεμονία του άλλου. Δεν θα υπάρξει καμία ένωση μέσα από το διχασμό και τον ανταγωνισμό μεταξύ των λαών.

Το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς απορρίπτει αυτή τη διεθνή συμφωνία και θα αγωνιστεί σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. ενάντια στην επικύρωσή της.

Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς

Βρυξέλλες, 31 Ιανουαρίου 2012