Skip to main content.
Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς
31/01/2012

ΚΟΜΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ: Οι Ευρωπαίοι και οι Βέλγοι ηγέτες πρέπει να ακούσουν τους εργαζόμενους

Την ώρα που συναντιόνταν χθες οι Ευρωπαίοι ηγέτες, για να αποφασίσουν για τα προγράμματα λιτότητας που θα επιβάλουν πρώτα στην Ελλάδα και μετά σε ολόκληρη την Ευρώπη μέσω της διεθνούς συμφωνίας των "Μερκοζί", οι Βέλγοι εργαζόμενοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα οργάνωσαν γενική απεργία ενάντια στη λιτότητα του δημοσιονομικού προγράμματος που πρότεινε η βελγική κυβέρνηση και με το οποίο διασώζονται οι μεγάλες περιουσίες αλλά πλήττονται οι άνεργοι, αφού τα επιδόματα ανεργίας ελαχιστοποιούνται σε βαθμό αδυναμίας επιβίωσης, ενώ δεν γίνεται καμία ιδιαίτερη πρόνοια με βάση την απασχολησιμότητά τους και τη μεγάλη ηλικία ή το φύλο τους.

Το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στήριξε πλήρως αυτή την απεργία, που διοργανώθηκε χθες για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια και που έστειλε σαφές μήνυμα απόρριψης της λιτότητας. Με τις διεκδικήσεις τους, οι Βέλγοι εργαζόμενοι εκφράζουν έναν άλλο δρόμο τερματισμού της κρίσης, που θα έπρεπε να ακολουθήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ξεκινώντας από την κυβέρνηση του κ. Ντι Ρούπο.

Οι επιλογές που γίνονται σήμερα από την Ε.Ε. είναι σε αντίθεση με τη λαϊκή προσδοκία και αποτελούν σοβαρά πολιτικά και οικονομικά λάθη, που οδηγούν σε χρόνια ύφεση και κρίση.

Για το ΚΕΑ, είναι ώρα να χτυπήσουμε το κακό στη ρίζα του και αυτό απαιτεί δημοκρατικό έλεγχο στις τράπεζες, ξεκινώντας από την ΕΚΤ, η οποία πρέπει να παίξει το ρόλο της ως κεντρική τράπεζα και να χρηματοδοτήσει την κοινωνική ανάπτυξη και όχι την κερδοσκοπία. Πρέπει να τελειώνουμε με τον ανταγωνισμό μεταξύ των εργαζομένων και την καταστροφή των δικαιωμάτων τους, που γίνεται στο όνομα της ανταγωνιστικότητας. Μόνο η συνεργασία, η αύξηση των μισθών και η κοινωνική προστασία θα επιτρέψει την έξοδο από την κρίση.

Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς

Βρυξέλλες, 31 Ιανουαρίου 2012