Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
01/02/2012

Αναβάλλεται η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του Μ. Κριτσωτάκη για τα Ειδικά Εξεταστικά Κέντρα στην Κρήτη

Αναβολή της συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης που έχει καταθέσει ο βουλευτής Ηρακλείου, Μιχάλης Κριτσωτάκης, με θέμα: «Επαναλειτουργία Ειδικού Εξεταστικού Κέντρου στην Κρήτη για τους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες των ΕΠΑ.Λ.» ζήτησε το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων, λόγω κωλύματος της Υπουργού.

Η Επίκαιρη ερώτηση θα κατατεθεί εκ νέου, αναγκαστικά, την ερχόμενη Δευτέρα, προκειμένου να συζητηθεί την Πέμπτη 09.02.2012

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ  ΕΡΩΤΗΣΗ

30.01.2012

Προς την κα Υπουργό

Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

Θέμα: «Επαναλειτουργία Ειδικού Εξεταστικού Κέντρου στην Κρήτη για τους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες των ΕΠΑ.Λ.»

Για τους υποψήφιους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες των Επαγγελματικών Λυκείων  μέχρι και το έτος 2010 λειτουργούσε ειδικό εξεταστικό κέντρο στην Κρήτη όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας, δίχως να τίθεται πρόβλημα αντικειμενικότητας. Το έτος 2011 εφευρίσκοντας ψευδεπίγραφες προφάσεις, το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε, παραβιάζοντας την κατοχυρωμένη συνταγματικά αρχή της ισονομίας και ίσων ευκαιριών για όλους τους μαθητές, οι μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες των ΕΠΑΛ από την επαρχία, προκειμένου να λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις, να ταξιδέψουν σε Αθήνα, Πειραιά ή Θεσσαλονίκη, μαζί με τους συνοδούς τους.

 Δεν λήφθηκαν καθόλου υπόψη οι δυσμενέστατες οικονομικές, σωματικές και κυρίως ψυχολογικές επιβαρύνσεις των μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες, όπως και οι τεχνικές δυσκολίες λόγω και του νησιωτικού χαρακτήρα της Κρήτης.

Επειδή η Παιδεία είναι δημόσιο αγαθό και αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση της πολιτείας η λήψη μέτρων ώστε οι μαθητές όλης της χώρας να έχουν ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Επειδή δεν τίθεται θέμα αντικειμενικότητας, διασφάλισης του αδιάβλητου και αριθμητικής επάρκειας για καθηγητές εξεταστές.

Επειδή η μη λειτουργία ειδικών εξεταστικών κέντρων όχι μόνο δεν βάζει  «πρώτα τον μαθητή» αλλά παρανομεί και καταπατεί το συνταγματικό δικαίωμα στην ισότητα, αδιαφορώντας για τις σχετικές κοινοτικές οδηγίες, και παραβιάζει πολλές διατάξεις της αριθ. 11596/Γ6/ΦΕΚ262-Β/17.02.2011 Υπ. Απόφασης.

Ερωτάσθε κα Υπουργέ

1. Θα αποκατασταθεί η αδικία εις βάρος των υποψηφίων  μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες με την επαναλειτουργία ενός τουλάχιστον Ειδικού Εξεταστικού Κέντρου στην Κρήτη καθώς και στις λοιπές περιοχές της χώρας ώστε να εξετάζονται υπό καθεστώς ισονομίας και ίσων ευκαιριών όλοι οι υποψήφιοι;

2. Για τους μαθητές που θα εξεταστούν ούτως ή άλλως μακριά από τα σπίτια τους προβλέπετε να καλυφθούν τα έξοδα μετακίνησης και διατροφής αυτών και των συνοδών τους, στα πρότυπα της αντίστοιχης απόφασης Υ.Α. 2/35527/0022/20-6-2007 ΦΕΚ 1163/Β/2007 που ισχύει για τους μαθητές των Γενικών Λυκείων;

Ο ερωτών Βουλευτής

Μιχάλης Κριτσωτάκης