Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
14/12/2002

Δηλώσεις Προέδρου του ΣΥΝ για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Κοπεγχάγης

Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Κοπεγχάγης είναι θετικά:

1. Η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί θετικό γεγονός και σημαντική εξέλιξη, με ιστορική σημασία και δυναμική.
Ο ΣΥΝ, που υποστήριξε εξ αρχής το ενταξιακό αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας, πιστεύει ότι τώρα πρέπει να αξιοποιηθεί η δυναμική της ένταξης και της συγκυρίας, ώστε να εξασφαλιστεί δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πολιτικό πρόβλημα του νησιού.
Λύση λειτουργική, σύμφωνη με το κοινοτικό κεκτημένο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε να διασφαλίζονται η επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων, η επανένωση του νησιού και τα δικαιώματα όλων των κατοίκων, στo πλαίσιo μιας διζωνικής � δικοινοτικής Ομοσπονδίας με μια κυριαρχία και ιθαγένεια.

2. Η διεύρυνση της Ενωμένης Ευρώπης με δέκα νέες χώρες, έχει επίσης ιστορική σημασία, για την προοπτική μιας Ευρώπης, που θα αποτελεί ισχυρό κι αυτόνομο παράγοντα ειρήνης κι ασφάλειας στις διεθνείς εξελίξεις.
Ο ΣΥΝ υποστηρίζει την ενίσχυση της πολιτικής ενοποίησης της Ευρώπης με δημοκρατικές δομές και κοινωνική συνοχή, με ευρωπαϊκό Σύνταγμα και ενισχυμένο προϋπολογισμό, ώστε να κατοχυρώνεται η ευημερία και η πρόοδος για τους πολίτες και τις κοινωνίες όλων των χωρών.
Σε μία τέτοια Ευρώπη έχουν δικαιωματικά θέση τόσο η Βουλγαρία και η Ρουμανία, όσο και όλες οι άλλες Βαλκανικές χώρες, ως αναπόσπαστο και οργανικό τμήμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

3. Η επιβεβαίωση και συγκεκριμενοποίηση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας αποτελεί, επίσης, θετική εξέλιξη.
Η Τουρκία με την απαρέγκλιτη εναρμόνιση προς τα κριτήρια, που ισχύουν για κάθε υποψήφια χώρα, με έμφαση στον σεβασμό των δημοκρατικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μπορεί και πρέπει να εξασφαλίσει την ευρωπαϊκή της προοπτική.
Ο ΣΥΝ υποστηρίζει σταθερά τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας και πιστεύει ότι το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συμβάλει στην εδραίωση της ειρήνης, της συνεργασίας και της ανάπτυξης στην περιοχή, θα συμβάλει στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και στην αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων, προς όφελος των λαών της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Κύπρου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε:

Για τους χειρισμούς της κυβέρνησης

Στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης και η ελληνική κυβέρνηση και η κυπριακή, το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου τα πήγαν καλά. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τις προσπάθειες τόσο της ελληνικής, όσο και της κυπριακής κυβέρνησης, χωρίς μισόλογα και χωρίς μικροψυχίες.
Ήταν μια δύσκολη υπόθεση και τα πήγαμε καλά.
Ένα είναι το δίδαγμα που εγώ θέλω να επισημάνω. Με καλή προετοιμασία και με εξασφαλισμένη συνεννόηση και συνεργασία όλων των δυνάμεων, η χώρα μπορεί να πετυχαίνει κρίσιμους στόχους.
Γι� αυτό και πρέπει να βρεθεί πολιτικά και θεσμικά ο τρόπος, ώστε να ξεπεραστούν οι κακές πλευρές του εαυτού μας. Να ξεπεράσουμε όλοι και φαινόμενα αντιπολιτευτικής μικρολογίας ή μικροψυχίας, αλλά και φαινόμενα κυβερνητικής αυταρέσκειας και αλαζονείας.

Για τον Ευρωστρατό

Είναι ζητήματα τα οποία πρέπει πάντοτε να αντιμετωπιστούν με κριτήριο τη διασφάλιση της ειρήνης και της συνεργασίας, μεταξύ των λαών, με κριτήριο την κατοχύρωση της καλής γειτονίας, μεταξύ όλων των χωρών της περιοχής γύρω από την Ευρώπη και κυρίως, με κριτήριο την ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης έναντι των ΗΠΑ και των Ευρωατλαντικών αντιλήψεων.
Για μας, όπως γνωρίζετε, το αίτημα είναι η Ε.Ε., η Ευρώπη πηγαίνοντας προς την ολοκλήρωση να έχει τη δική της δομή Αμυνας και Ασφάλειας, ανεξάρτητη από τη δομή του ΝΑΤΟ.

Για την απόπειρα εναντίον της κας Ντόρας Μπακογιάννη

Εγκληματικές απόπειρες δολοφονίας απλών πολιτών και πολιτικών προσώπων, πολύ περισσότερο προσώπων, όπως η κα Μπακογιάννη που έχουν από τρομοκρατικές πράξεις σημαδευτεί, αναστατώνουν δικαιολογημένα την ελληνική κοινή γνώμη και δικαιολογημένα επίσης ανησυχούν την πολιτική μας ζωή.
Ομόφωνη είναι η γνώμη όλων ότι τέτοια φαινόμενα αποδοκιμάζονται και δεν πρέπει να υπάρχει κανένα περιθώριο για να εκδηλώνονται εγκληματικές δράσεις που έτσι κι αλλιώς φτιάχνουν αρνητικό κλίμα.
Είναι ευθύνη της πολιτείας να αντιμετωπίσει όλες αυτές τις καταστάσεις.
Εύχομαι ταχεία και γρήγορη ανάρρωση στον κρατικό λειτουργό που κατά την εκπλήρωση των καθηκόντων του, δέχτηκε αυτήν τη δολοφονική επίθεση και δοκιμάζεται σήμερα μέσα στο νοσοκομείο.

To Γραφείο Τύπου