Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
15/12/2002

Συνάντηση ΣΥΝ με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Κωνσταντινούπολη

Συνάντηση τουΠροέδρου και της αντιπροσωπείας του ΣΥΝ μετον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στηνΚωνσταντινούπολη

Θερμή υποδοχή επιφύλαξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στον Πρόεδρο του ΣΥΝ, Νίκο Κωνσταντόπουλο και την αντιπροσωπεία του κόμματος, από τους Νίκο Χουντή, μέλος της Π.Γ., Πάνο Τριγάζη και Μουσταφά Μουσταφά, μέλη της ΚΠΕ, που τον επισκέφθηκαν, αρχίζοντας από την Κωνσταντινούπολή τη διήμερη επίσκεψή τους στην Τουρκία.

"Καλωσορίζουμε τις πρωτοβουλίες του Προέδρου του ΣΥΝ υπέρ της ελληνοτουρκικής φιλίας, του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας και της διεθνούς ειρήνης", τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσθέτοντας ότι για τους ίδιους σκοπούς εργάζεται σταθερά και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Επίσης ο κύριος Βαρθολομαίος εξήρε τη σταθερή υποστήριξη του ΣΥΝ προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ευχαρίστησε για τα αισθήματα εκτίμησης και αγάπης του Προέδρου του προς το πρόσωπό του.

Στην αντιφώνησή του ο Πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε:

"Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αποτελεί ζωντανή μαρτυρία του αγώνα και της ελπίδας για έναν διαφορετικό κόσμο ειρήνης και αλληλεγγύης, με τις οικουμενικές αξίες του ανθρωπισμού πάνω από τον ανταγωνισμό και την εμπορευματοποίηση της παγκοσμιοποίησης.
Οι πρωτοβουλίες του για τον διαθρησκειακό διάλογο, την οικολογική εγρήγορση και την προστασία του περιβάλλοντος, την κοινωνική δικαιοσύνη και την εξάλειψη των αποκλεισμών, αλλά και την ελληνοτουρκική φιλία και συνεργασία, αναδεικνύουν τον κύριο Βαρθολομαίο σε ιστορική προσωπικότητα οικουμενικής ακτινοβολίας και πανανθρώπινης προσφοράς."

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Νεοχώρι Βοσπόρου, στην αίθουσα της ελληνικής κοινότητας, μετά τη λειτουργία στον Ναό του Αγίου Νικολάου, κατά την οποία χοροστάτησε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας, κ.Π.Καλογερόπουλος, αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Εκδοτών- Βιβλιοπωλών Ελλάδας και πολλοί κάτοικοι.

Εξάλλου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

"Βρισκόμαστε στην Τουρκία σε κρίσιμη εποχή. Η περίοδος είναι ενδιαφέρουσα, τα γεγονότα σημαντικά για όλους. Μας ενδιαφέρει η φιλία και η συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας.
Θέλουμε να ενισχυθεί ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Τουρκίας. Η Τουρκία να ανταποκριθεί στα σχετικά κριτήρια που ισχύουν για όλες τις χώρες, η Ελλάδα να συμβάλει σταθερά σε αυτήν την εξέλιξη, το Κυπριακό πρόβλημα να λυθεί δίκαια, με την αξιοποίηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και της ευρωτουρκικής σχέσης. Αυτό θα είναι υπέρ των λαών Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου."

To Γραφείο Τύπου