Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
16/12/2002

Δεύτερη μέρα επίσκεψης αντιπροσωπείας του ΣΥΝ στην Τουρκία

Με τον κ. Ρετζίπ Ταγίπ Ερντογάν, Πρόεδρο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Γιασάρ Γιακίς και τους αντιπροέδρους του κόμματος συναντήθηκαν ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος και η αντιπροσωπεία του κόμματος στα κεντρικά γραφεία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Αγκυρα.

Μετά τη συνάντηση τους οι κ.κ. Ερντογάν και Κωνσταντόπουλος έκαναν δηλώσεις στα ΜΜΕ:

Ρ.Ερντογάν: Καλωσορίζουμε τον Πρόεδρο του ΣΥΝ και τον ευχαριστούμε για την επίσκεψή του. Μας χαροποιεί πάρα πολύ η συνολική προσπάθεια που δείχνει ο Πρόεδρος και το κόμμα του τα τελευταία τέσσερα χρόνια για την ελληνοτουρκική προσέγγιση, τη φιλία και τη συνεργασία.
Εγώ νομίζω ότι οι καλές σχέσεις γειτονίας, η θερμή φιλία που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στις δύο χώρες θα βοηθήσουν και την παγκόσμια ειρήνη. Νομίζω ότι θα συμβάλλει πάρα πολύ και στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αλλά και στη λύση του Κυπριακού προβλήματος.
Ιδιαίτερα θα ήθελα να τονίσω αυτό το ζήτημα. Πρέπει να σκεφτόμαστε συνέχεια, μόνιμα, για το πώς θα λύσουμε τα προβλήματα και δεν πρέπει να σκεφτόμαστε με στόχο το πώς δεν θα επιλύσουμε τα προβλήματα. Αν το καταφέρουμε αυτό θα τα λύσουμε όλα τα προβλήματα.

Ν.Κωνσταντόπουλος: Ευχαριστώ τον κ. Ερντογάν.
Ο ΣΥΝ πιστεύει ότι οι αποφάσεις της Κοπεγχάγης έχουν τη δυναμική για να διαμορφώσουν ένα νέο σκηνικό. Θέλουμε αυτή τη δυναμική να την αξιοποιήσουμε, για να υπάρξουν καλύτερες ελληνοτουρκικές σχέσεις, για να στηριχθεί η πορεία της Τουρκίας στην Ευρώπη και για να λυθεί το Κυπριακό. Εμπόδια στην επίλυση του Κυπριακού βλάπτουν και τους Έλληνες και του Τούρκους και τους Κύπριους.
Η λύση του Κυπριακού προβλήματος στηρίζει και ενισχύει την πορεία της Τουρκίας προς την Ευρώπη.
Η Ελλάδα στην Προεδρία της Ε.Ε. να εργαστεί έτσι, ώστε να φέρει την Τουρκία πιο κοντά στην Ευρώπη και την Ευρώπη πιο κοντά στην Τουρκία.
Τις αποφάσεις της Κοπεγχάγης να τις αξιοποιήσουμε όλοι με καλοπιστία, με αμοιβαιότητα και με ειλικρίνεια και κυρίως με πολιτική θέληση. Για να λύσουμε προβλήματα και όχι για να λέμε, διαρκώς, ότι τα προβλήματα δεν μπορούμε να τα λύσουμε, όπως είπε και ο κύριος Ερντογάν.
Και οι τρεις λαοί και οι Έλληνες και οι Τούρκοι και οι Κύπριοι μπορούν μέσα στην Ευρώπη να διαμορφώσουν καλύτερες προοπτικές για κοινή ανάπτυξη, για αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της οικονομίας και της κοινωνίας.
Αντί να χρηματοδοτούμε την ένταση, τους διαχωρισμούς και την εχθρότητα, να χρηματοδοτήσουμε τη φιλία, την αλληλεγγύη και την κοινή ανάπτυξη.

Ο Πρόεδρος και η αντιπροσωπεία του ΣΥΝ αποτελούμενη από τους Ν. Χουντή, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνο Εξωτερικής και Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Πάνο Τριγάζη, μέλος της Κ.Π.Ε. και υπεύθυνο του τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Μουσταφά Μουσταφά, πρώην βουλευτή του ΣΥΝ, ολοκλήρωσαν τη διήμερη επίσκεψη τους στην Τουρκία με συναντήσεις με τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας.

Συναντήθηκαν με τους κ. Φικρί Σαγλάρ, Γενικό Γραμματέα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, εκπροσώπους του Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης, τον κ. Χουσνά Οντούλ, Πρόεδρο της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τους εκπροσώπους του Φιλοκουρδικού Κόμματος DEHAP, και Πανεπιστημιακούς του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Μέσης Ανατολής.

Προηγουμένως, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, και η αντιπροσωπεία του κόμματος επισκέφθηκαν ξεχωριστά το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, όπου συναντήθηκαν με τον κ. Γιασάρ Γιακίς, υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας και συζήτησαν σε εγκάρδιο και φιλικό κλίμα τις σχέσεις των δύο χωρών και τον ρόλο των πολιτικών κομμάτων στη διαμόρφωση κλίματος φιλίας, συνεργασίας και καλής γειτονίας μεταξύ των λαών των δύο χωρών.

Επίσης ο Πρόεδρος του ΣΥΝ συναντήθηκε με τον κ. Ντενίζ Μπαϋκάλ, Πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος και αρχηγό της αντιπολίτευσης στην Τουρκία. Μετά τη συνάντησή τους σε δήλωσή τους στα ΜΜΕ τόνισαν:

Ντ.Μπαϋκάλ: Θέλω να εκφράσω τη μεγάλη μου χαρά για την επίσκεψη του Προέδρου του ΣΥΝ Νίκου Κωνσταντόπουλου.
Διαπιστώνουμε με μεγάλη χαρά ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εξελίσσονται ομαλά. Υπάρχει σημαντική συμβολή των δύο κυβερνήσεων, αλλά ταυτόχρονα και των πολιτικών κομμάτων και των κοινωνικών οργανώσεων και στις δύο χώρες προς αυτήν την κατεύθυνση.
Με ευχαρίστηση διαπιστώνω ότι και επιχειρηματίες και καλλιτεχνικοί κύκλοι και πάρα πολλοί άλλοι κοινωνικοί φορείς έρχονται σε επαφή συχνά μεταξύ τους και πραγματοποιούν κοινές δραστηριότητες.
Υπάρχει ανάγκη να εμπλουτίσουμε τις σχέσεις μας σε κοινωνικό επίπεδο και η επίσκεψη του Νίκου Κωνσταντόπουλου είναι ένα σημαντικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση.
Εκτιμώ ότι οι συζητήσεις που κάνουμε, αν και είμαστε χωρίς κυβερνητική ευθύνη, είναι πάρα πολύ σημαντικές και ουσιαστικές. Πιστεύω ότι τέτοιες επαφές πρέπει να γίνουν πιο συχνές και σε άλλους τομείς και εμείς θα χαρούμε πάρα πολύ να έχουμε επαφές με τα αδελφά κόμματα στην Ελλάδα και εγώ θέλω να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες για την επίσκεψή τους. Και με την ευκαιρία αυτή θέλω να εκφράσω τις θερμές μου ευχές προς τον ελληνικό λαό.

Ν.Κωνσταντόπουλος: Είχαμε με τον κ. Μπαϋκάλ μία συζήτηση για όλα τα θέματα που μπαίνουν πια κάτω από τη δυναμική των αποφάσεων της Κοπεγχάγης. Η δυναμική της Ε.Ε. στηρίζεται στη συνύπαρξη, τη συνεργασία και όχι στην αντιπαράθεση και στην περιχαράκωση του καθένα στον εαυτό του.
Για να περάσουν οι αποφάσεις από τα χαρτιά στη ζωή χρειάζεται η κινητοποίηση ολόκληρης της κοινωνίας και στις δύο χώρες. Και στις δύο χώρες χρειάζεται να αναπτυχθούν οι σχέσεις συνεργασίας και προσέγγισης σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους τομείς. Ιδιαίτερα η γνωριμία των πολιτικών δυνάμεων, η συνεργασία των κομμάτων είναι προϋπόθεση και για την ανάπτυξη της δημοκρατίας και για την κατοχύρωση του πλουραλισμού και για τη συμμετοχή των πολιτών στη λειτουργία των πολιτικών συστημάτων, με εγγυήσεις των δικαιωμάτων για όλους.
Ανάμεσα στις δύο χώρες μπορούν και πρέπει να υπάρξουν καλλίτερες σχέσεις και προς αυτή την κατεύθυνση συμπίπτουν οι απόψεις των κομμάτων μας.

To Γραφείο Τύπου