Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
18/12/2002

Συνάντηση Κωνσταντόπουλου- Χριστόφια

Με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής και Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια συναντήθηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος.

Μετά τη συνάντηση ακολούθησαν δηλώσεις.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής είχαμε μια ουσιαστική και διεξοδική συζήτηση για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος σε μία αποφασιστική περίοδο στην οποία έχει εισέλθει. Οι θέσεις του ΣΥΝ είναι σαφείς ότι πρέπει να διαπραγματευτούμε με συντονισμό και επιμονή, υπάρχουν ζητήματα τα οποία πρέπει να βελτιωθούν και άλλα που πρέπει να διεκδικήσουμε. Πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η βιωσιμότητα της λύσης του Κυπριακού, η οποία πρέπει να είναι λειτουργική και αποδεκτή, να ενσωματώνει κεκτημένα του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να μην παγιώνει εξαιρέσεις. Είναι αυτονόητο ότι μια βιώσιμη λύση θα συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός καλύτερου κλίματος και για τις δύο κοινωνίες στο νησί, αλλά και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και για την πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε. Περιττεύει να πω ότι η συζήτηση με τον Δημήτρη Χριστόφια είναι πάντοτε εγκάρδια και συντροφική."

Δ.ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ: Πάντοτε οι συνομιλίες και οι συναντήσεις μας με τον Πρόεδρο του ΣΥΝ, τον σύντροφο Νίκο, είναι πολύ εγκάρδιες, γιατί έχουν ως υπόβαθρο μια κοινή έγνοια: πώς απαλλάσσεται η Κύπρος από την κατοχή και πώς η λύση το Κυπριακό πρόβλημα εξυπηρετεί τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα των Κυπρίων. Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Πώς κατά το δυνατόν απαλλασόμεθα από κηδεμονίες ή των μητέρων- πατρίδων ή των οποιωνδήποτε ξένων δυνάμεων. Πάνω σε αυτή τη βάση ανταλλάξαμε απόψεις και για το περιεχόμενο του σχεδίου που έχουμε ενώπιόν μας και που θα συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε. Έχουμε ήδη συμφωνήσει σε αυτά που είπε ο σύντροφος Κωνσταντόπουλος ότι θα διεκδικήσουμε μέσα από συνομιλίες τις αναγκαίες εκείνες αλλαγές, οι οποίες θα κάνουν λειτουργικό το σχέδιο και θα διασφαλίζουν κατά το δυνατόν, ανθρώπινα δικαιώματα και των δύο Κοινοτήτων. Να είναι μία λύση, η οποία να επανενώνει και να διατηρεί ενωμένο τον λαό και τον τόπο, αντί να τον χωρίζει. Αυτός είναι ο στόχος, πάνω σε αυτή τη βάση θα συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε και να διεκδικούμε."

Σε δημοσιογραφική ερώτηση για το ποια μπορεί να είναι η στάση της Αγκυρας, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε:

"Το μόνο που μπορώ να πω είναι τι θέλουμε εμείς από την πλευρά του ΣΥΝ. Εκείνο που θέλόυμε είναι λύση λειτουργική που να επανενώνει το νησί, όπως είπε ο σύντροφος Δημήτρης, να ενισχύει την επαναπροσέγγιση των δύο κοινωνιών, να κατοχυρώνει και να εξασφαλίζει την κοινή ανάπτυξη για όλους. Επιπροσθέτως, να πρόκειται για λύση που να μπορεί να ενισχύει την πορεία της Κύπρου μέσα στην Ε.Ε. Και στην Τουρκία είναι φανερό ότι η λύση του Κυπριακού προβλήματος θα συμβάλλει θετικά στη διαμόρφωση ενός καλύτερου κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στην ενίσχυση της πορείας στην Τουρκία στην Ε.Ε. Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι, μέσα στο καινούργιο πλαίσιο να αξιοποιηθούν όλες εκείνες οι δυναμικές που θα οδηγήσουν τους λαούς της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Κύπρου σε κοινή πορεία προς ένα αλληλέγγυο μέλλον ανάπτυξης με κοινωνική δικαιοσύνη και με δημοκρατικές ελευθερίες".

To Γραφείο Τύπου