Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
03/02/2012

Ανακοίνωση του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ «Να αποκρουστούν τα σχέδια παραπέρα κατεδάφισης μισθών και εργασιακών σχέσεων»

Όπως αναφέρεται τις τελευταίες μέρες στον τύπο, η Τρόικα είναι ανυποχώρητη στην επιδίωξή της για μείωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα και ανατροπή στους Κανονισμούς εργασίας των ΔΕΚΟ.

Επειδή όμως η κοινωνική κατακραυγή δυσκολεύει να εγκριθούν από το  κοινοβούλιο τέτοιες ρυθμίσεις, η κυβέρνηση έχει έτοιμη Πράξη Νομοθετικού περιεχομένου για επιβολή με το «έτσι θέλω» των επιταγών της Τρόικας.

Ήταν αναμενόμενο, ότι, η κατρακύλα της  κυβέρνησης αργά ή γρήγορα θα οδηγούνταν σε αυταρχικές και πραξικοπηματικές λύσεις, εφόσον δεν   υφίσταται  πολιτική βούληση για εναντίωση στους σχεδιασμούς της Τρόικας.

Οι τροϊκανοί ζητούν μειώσεις μισθών και συγκεκριμένα πρόσθετες περικοπές το  2012 της τάξης του 25%.

Οι  Τροϊκανοί επίσης απαιτούν ο κατώτερος  μισθός του έλληνα εργαζόμενου  να είναι στο επίπεδο Πορτογαλίας. Απαίτηση ενταγμένη  στη λογική της κυρίαρχης ελίτ στην Ευρωζώνη,  ιδιαίτερα της  Γερμανίας που στοχεύει συνολικά στην υποβάθμιση της θέσης της εργατικής τάξη.

Όμως το  εύλογο αίτημα της εργατικής μας τάξης σήμερα θα ήταν όχι η παραπέρα μείωση μισθών και μεροκάματων, ώστε να προσεγγίσουμε τα επίπεδα  Πορτογαλίας. όπως προωθεί άμεσα η Τρόικα αλλά το αντίθετο.  Εφόσον μία από τις βασικές αρχές της Ε.Ε θεωρείται η σύγκλιση, τότε και ο μισθός στην Ελλάδα πρέπει να παίρνει υπόψη τον Μέσο όρο της Ευρωζώνης που είναι πάνω από 950 ?.

Δεν είναι δυνατό να εστιάζεται η αναφορά της Τρόικας στην Πορτογαλία γιατί στην Ευρωζώνη ανήκει η Πορτογαλία των 646 ? κατώτατου μισθού όμως ανήκει και  το Λουξεμβούργο με πολύ ψηλότερο κατώτερο μισθό των 1757? ανά μήνα.

Με την προαναφερθείσα  απαίτηση,   φανερώνεται ,ότι δεν επιδιώκεται σύγκλιση των χωρών της Ευρώπης  και Ευρωζώνης  σε ανώτερα επίπεδα αλλά στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο και συγκεκριμένα σήμερα σε αυτό της Πορτογαλίας, πιθανά αύριο της Βουλγαρίας των 123 ? κοκ.

Οι Έλληνες εργαζόμενοι, οφείλουν σήμερα, συνειδητοποιώντας ότι  η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου στοχεύει να ικανοποιήσει όλες  τις αξιώσεις του ΣΕΒ και της τρόικας και να επιβάλει την απόλυτη εργασιακή ζούγκλα να αντισταθούν με κάθε τρόπο. Να αποτρέψουν ενωτικούς λαϊκούς αγώνες τα σχέδια της Τρόικας και να «απολύσουν» άμεσα την κυβέρνηση.

Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής