Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/02/2012

Αποσπάσματα συνέντευξης της Ρένας Δούρου, μέλους της Π.Γ. του Συνασπισμού, υπεύθυνης Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Ράδιο 9 και στον δημοσιογράφο Θοδωρή Βγενή

Η κοινωνία μας φτωχοποιείται ραγδαία:

Η πραγματικότητα που βιώνουμε καθημερινά, με τους ανθρώπους να στριμώχνονται στις πλατείες για λίγα λαχανικά και πατάτες, χθες στη Θεσσαλονίκη, προχθές στην πλατεία Συντάγματος – είναι αποκαλυπτική της σημερινής εξαθλίωσης της κοινωνίας μας, δεν είναι δηλαδή κάτι το υποκειμενικό, το τι σας λέω εγώ τώρα ή ο κ. Τσίπρας στη Βουλή. Η κοινωνία μας φτωχοποιείται με γρήγορους ρυθμούς. Τα μέτρα της Τρόικας, του πρώτου μνημονίου και τα επερχόμενα τώρα, έχουν οδηγήσει στη χρεοκοπία της κοινωνίας και απειλούν να μονιμοποιήσουν αυτή την κατάσταση για τα επόμενα χρόνια.

Προτείνουμε το μοντέλο της Γερμανίας μετά τον Βʼ παγκόσμιο πόλεμο:

Εμείς λέμε δύο απλά πράγματα. Πρώτον, να μην πάρουμε τα χρήματα της νέας δανειακής σύμβασης γιατί ούτε ένα λεπτό από τα 130 δις δεν θα πάει στην πραγματική οικονομία, στην ανάπτυξη αλλά θα πάνε όλα για την αποπλήρωση των δανείων και τοκοχρεολυσίων και για τις τράπεζες. Ενώ την ίδια στιγμή διαλύονται τα ασφαλιστικά ταμεία, συρρικνώνονται μισθοί και συντάξεις, καταρρέουν τα νοσοκομεία του κ. Λοβέρδου και τα σχολεία της κ. Διαμαντοπούλου, εγκαταλείπεται η προστασία του περιβάλλοντος όπως καταγγέλλει το WWF, το οποίο, να σημειωθεί, εδώ και 15 χρόνια παρακολουθεί τη σοβαρή περιβαλλοντική επίπτωση των μέτρων του ΔΝΤ ανά τον κόσμο.

Δεύτερον, προτείνουμε συγκεκριμένα να ακολουθήσουμε την επιτυχημένη, όπως αποδείχθηκε, πολιτική της Γερμανίας μετά από τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο. Δηλαδή μορατόριουμ, δηλαδή αναστολή του χρέους για τρία χρόνια, διαγραφή του χρέους και χρηματοδότηση της ανάκαμψης. Στην περίπτωση της Γερμανίας διαγράφηκε το 50% του χρέους της χωρίς μνημόνια, χωρίς λιτότητα, χωρίς καταστροφή, με ρήτρες ανάπτυξης έτσι ώστε να αποπληρώνει με χαμηλά επιτόκια αν έχει ανάπτυξη. Γιατί δεν μπορεί να γίνει το ίδιο και με εμάς; Γιατί πρέπει να πέσει η κοινωνία μας στον καιάδα; Να γίνουμε νεόφτωχοι και νεοάστεγοι; Το μόνο που χρειάζεται είναι η πολιτική βούληση. Αυτό ακριβώς που δεν έχουν οι κκ Παπαδήμος, Παπανδρέου, Σαμαράς και Καρατζαφέρης.

Η κυβέρνηση Παπαδήμου βάζει κόκκινες γραμμές με… συμπαθητική μελάνη:

Το πρόβλημα με την κυβέρνηση του μη εκλεγμένου πρωθυπουργού κ. Παπαδήμου είναι ότι τελικά τις όποιες κόκκινες γραμμές τις βάζει με… συμπαθητική μελάνη. Ξέρετε την αόρατη μελάνη. Το χαρακτηριστικό της, έκανε ξέρετε θραύση στους κατασκοπικούς κύκλους την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, είναι ότι εμφανίζονται τα γράμματα μετά από μια συγκεκριμένη επεξεργασία, με θερμότητα ή άλλα μέσα. Στην περίπτωση της δοτής, εκτρωματικής κυβέρνησής μας, τι εμφανίζεται; Ότι μετά από την… επεξεργασία, δηλαδή τις επαφές δηλαδή των κκ Παπαδήμου και Βενιζέλου με τους υπαλληλίσκους της Τρόικας, δεν υπάρχει κανενός είδους διεκδίκηση από την ελληνική πλευρά. Μόνο αποδοχή των όρων της πλευράς των τροϊκανών. Και μάλιστα όρων που όσο πάνε και… φουσκώνουν. Χωρίς να υπάρχει κάποια ουσιαστική αντίδραση, διαπραγμάτευση από κυβερνητικής πλευράς. Το θέαμα δεν είναι μόνο θλιβερό. Είναι κοινωνικά επώδυνο και καταστροφικό. Οι έλληνες πολίτες ουσιαστικά βρίσκονται στο έλεος των γραφειοκρατών της Τρόικας, των οποίων οι συνταγές, σε όποιο σημείο του πλανήτη κι αν έχουν εφαρμοστεί, από τη Λατινική Αμερική ως την Ασία, έχουν αφήσει πίσω τους κοινωνίες σε κατάρρευση και ανθρώπους σε απόγνωση. Να σας πω μόνο χαρακτηριστικά ότι από όπου έχει περάσει το ΔΝΤ το προσδόκιμο ζωής έχει μειωθεί κατά 6 με 7 χρόνια…

Η Αριστερά σήμερα δεν έχει την πολυτέλεια των διαιρέσεων:

Δύο παρατηρήσεις. Πράγματι, τούτη τη συγκυρία, οι ευθύνες συνολικά της Αριστεράς είναι πολύ βαριές. Γιʼ αυτό και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, απευθύνει συστηματικά στις άλλες αριστερές δυνάμεις, το ΚΚΕ και τη Δημοκρατική Αριστερά έκκληση ενότητας κατά των μνημονιακών πολιτικών. Ξέρουμε ότι μας χωρίζουνε πολλά και σοβαρά. Αλλά σήμερα τι ποιο σοβαρό από το να απαλλαγούμε από αυτές τις καταστροφικές πολιτικές; Αν περάσει δηλαδή η νέα δανειακή σύμβαση, οι επαχθείς της όροι θα μας αλυσοδέσουν στο άρμα της λιτότητας και της ύφεσης τουλάχιστον ως το… 2020 προκειμένου το χρέος μας να παραμείνει μη βιώσιμο, στα όρια του 2009, δηλαδή στο 120% του ΑΕΠ! Τα λέω τούτα για να γίνει αντιληπτό το βάρος της ευθύνης που φέρουν οι δυνάμεις εκείνες που αρνούνται την ενότητα κατά της λαίλαπας που βιώνουμε σήμερα. Με άλλα λόγια, η Αριστερά σήμερα δεν έχει την πολυτέλεια των διαιρέσεων. Διακυβεύεται το μέλλον μας για τις επόμενες δεκαετίες. Η Ιστορία θα καταγράψει τους απόντες στο ενωτικό κάλεσμα και η κοινωνία θα τους κρίνει σκληρά.

Δεύτερον, σε ό, τι αφορά στο ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώ ότι οι προτάσεις που καταθέτουμε, σε συνεργασία και με το κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αποδεικνύουν με χειροπιαστό τρόπο, ότι είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών και τις προσδοκίες των πολιτών. Έχουμε και τις κατάλληλες προτάσεις αλλά και το κυριότερο, δηλαδή την πολιτική βούληση να τις εφαρμόσουμε. Προς όφελος της κοινωνίας και όχι των τραπεζών. Προς όφελος των πολιτών και όχι των αγορών. Υποστηρίζουμε το τέλος των καταστροφικών μνημονιακών πολιτικών. Υποστηρίζουμε ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης, με έμφαση στην προστασία της εργασίας, έναν δυναμικό δημόσιο τομέα που να είναι παράγοντας ανάπτυξης, με αναδιανομή του πλούτου. Και θέλουμε και μπορούμε, με τη στήριξη των πολιτών, να κάνουμε την ανατροπή.

To Γραφείο Τύπου