Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
06/02/2012

Ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Τ.Κουράκη: Συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα με απολύσεις, διώξεις και μη καταβολή δεδουλευμένων σε βάρος εργαζομένων και συνδικαλιστών στην εταιρεία γαλακτοζαχαροπλαστεία Χατζή Α.Ε.

Προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων - Δικαιοσύνης

Η εταιρεία Χατζής Α.Ε εδώ και δύο χρόνια με πρόσχημα την οικονομική κρίση είναι ασυνεπής στις υποχρεώσεις της προς τους εργαζόμενους με αποκορύφωμα το τελευταίο διάστημα την παρακράτηση δεδουλευμένων μισθών και ημερομισθίων 6-7 μηνών, των επιδομάτων και των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται από την 1η Δεκεμβρίου σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας το αυτονόητο, την καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Παράλληλα με την επίσχεση έχουν καταφέρει έκδοση προσωρινής διαταγής για τη μη μεταβίβαση και μεταπώληση κινητής και ακίνητης περιουσίας της εταιρίας. Επίσης έχουν υποβάλλει καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας και μηνύσεις εναντίον του εργοδότη, ο οποίος εξακολουθεί να  αποφεύγει την αυτόφωρη ποινική διαδικασία και να παραβιάζει απρόσκοπτα την εργατική νομοθεσία. Προκλητικά προχώρησε σε απολύσεις και  παράλληλα κατέθεσε μήνυση στην αστυνομία, επικαλούμενος ψευδώς ποινικά αδικήματα σε βάρος των εργαζομένων και συνδικαλιστών.

Θα πρέπει να επισημανθεί, ότι η εταιρία έχοντας συσσωρεύσει χρέη πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε δημόσιο και ΙΚΑ, προχώρησε στην ίδρυση νέας εταιρίας με διαφορετικό Δ.Σ, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος να αποφύγει την αποπληρωμή όλων των χρεών. πτωχεύοντας την παλιά εταιρία

Οι συνθήκες εργασιακής επισφάλειας και η ανεργία, εξαιτίας της εφαρμοζόμενης πολιτικής ιδιαίτερα στις επισιτιστικές επιχειρήσεις, έχουν οδηγήσει χιλιάδες ανθρώπους σε αδιέξοδο, με αποτέλεσμα την αδυναμία κάλυψης ακόμη και των πιο βασικών τους αναγκών και τελικά τη διάλυση της κοινωνίας και της χώρας. Από την άλλη πλευρά οι μεθοδεύσεις από την πλευρά της εργοδοσίας με τρομοκρατία, εκβιασμούς και απολύσεις  επιδιώκουν να διαλύσουν κάθε εργασιακό δικαίωμα στον ιδιωτικό τομέα.

Επειδή οι ίδιες ακριβώς μεθοδεύσεις της εργοδοσίας αποτελούν πλέον καθημερινό φαινόμενο και εφαρμόζονται σε πολλές άλλες επιχειρήσεις τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και στο σύνολο της χώρας, με την ανοχή της πολιτείας, με αποτέλεσμα πολλοί εργασιακοί χώροι από όλους σχεδόν τους κλάδους να βρίσκονται σε κινητοποιήσεις (εργαζόμενοι στα ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ, Χαλυβουργία, Πετζετάκις, Goodyʼs Λ.Πύργου, Applebeeʼs κ.α)

Επειδή είναι αδιανόητο να καλύπτονται και να υποστηρίζονται οι παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας υπό το πρόσχημα των μνημονιακών και δανειακών δεσμεύσεων, και να θυσιάζονται κεκτημένα δικαιώματα στο βωμό της δήθεν ανταγωνιστικότητας και η κυβέρνηση να σφυρίζει αδιάφορα.

Επειδή στην ουσία καταργούνται οι συνδικαλιστικές ελευθερίες που προστατεύονται από το Ν 1264/82.

Ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί:

1.Προτίθεστε να ελέγξετε δια των αρμοδίων οργάνων το καθεστώς παραβιάσεων των εργασιακών δικαιωμάτων από την εταιρεία γαλακτοζαχαροπλαστεία Χατζή Α.Ε; Τι μέτρα θα πάρετε, ώστε να συμμορφωθεί η εταιρεία, με τις ισχύουσες διατάξεις του εργατικού δικαίου, αλλά και της ισχύουσας νομοθεσίας γενικότερα; Θα προστατευθούν οι συνδικαλιστικές ελευθερίες με βάση το Ν1264/82;

2.Θα ελέγξετε τις περιπτώσεις των εργαζομένων, που έχουν απολυθεί από την εταιρεία γαλακτοζαχαροπλαστεία Χατζή Α.Ε; Τι μέτρα πρόκειται να πάρετε για την άμεση αποκατάσταση και επαναπρόσληψή τους;

,3.Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προχωρήσετε, ώστε να εξασφαλιστεί η άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και η απόσυρση των ασφαλιστικών μέτρων εναντίον εργαζομένων και συνδικαλιστών;

Ο ερωτών βουλευτής

Τάσος Κουράκης