Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
30/12/2002

Πρωτοχρονιάτικο Μήνυμα του Συνασπισμού

Στο κατώφλι του 2003 ο ΣΥΝ, έχοντας πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα αισθάνεται την ανάγκη να διατυπώσει ένα μήνυμα αισιοδοξίας προς όλους του Έλληνες πολίτες.
Αισιοδοξία που βασίζεται στην πεποίθηση ότι ο ελληνικός λαός έχει τις δυνάμεις, τη γνώση και τη διάθεση να αλλάξει τη σημερνή κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα στην κατεύθυνση της ανανέωσης, της προόδου και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Η χρονιά που φεύγει σημαδεύτηκε από σημαντικά γεγονότα.
Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης και η υπόθεση της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, στο εσωτερικό, ήταν μερικά απ' αυτά.
Ταυτόχρονα έμειναν χωρίς αντιμετώπιση τα προβλήματα της καθημερινότητας του 'Ελληνα πολίτη και οξύνθηκαν οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες.
Ο συνολικός απολογισμός ήταν αρνητικός για την πλειοψηφία των πολιτών, και ιδιαίτερα για τους πιο αδύνατους.

Ο ΣΥΝ αισθάνεται την ανάγκη να επαναλάβει τη δέσμευση του ότι θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα την προσπάθεια του για ένα καλύτερο μέλλον της χώρας και των πολιτών. Θα συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας δικαιοσύνης, αλληλεγγύης και ανεκτικότητας.

Στη νέα χρονιά που έρχεται απαιτούνται τολμηρές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας, της υγείας, των αγροτών και της παιδείας.
Απαιτούνται τολμηρές προοδευτικές ρυθμίσεις, ριζικές αλλαγές στους συσχετισμούς και κοινωνική ενεργοποίηση.
Απαιτείται, τέλος, ένταση των προσπαθειών για την ενίσχυση, στη χώρα μας και διεθνώς, των φιλειρηνικών δυνάμεων που αγωνίζονται για την εξεύρεση πολιτικών λύσεων στις διεθνείς διαφορές. Προσπάθεια που αποκτά ιδιαίτερη σημασία σήμερα, εν όψει της σχεδιαζόμενης επίθεσης των Αμερικανών στο Ιράκ.

Η χώρα χρειάζεται αλλαγή πολιτικής, αλλαγές στις δομές και στο πολιτικό σύστημα. Έχει ανάγκη από ένα νέο πολιτικό σκηνικό, νέο σύστημα διακυβέρνησης και νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία, ικανά να εξασφαλίσουν έναν προοδευτικό δυναμισμό και όχι ένα εκσυγχρονισμένο παλαιοκομματικό σημειωτόν.
Οι προϋποθέσεις για μια τέτοια πορεία υπάρχουν. Η ενίσχυση των δυνάμεων του ΣΥΝ και της ευρύτερης ανανεωτικής, ριζοσπαστικής και οικολογικής αριστεράς, των δυνάμεων, δηλαδή, που θέλουν και μπορούν να είναι στην πρωτοπορία των αγώνων, είναι η εγγύηση για μια προοδευτική πορεία της χώρας.

To Γραφείο Τύπου