Skip to main content.
08/02/2012

Κοινή ερώτηση του Δ.Παπαδημούλη και της Σ.Σακοράφα: Έχουν καταβάλει οι τράπεζες την από το νόμο προβλεπόμενη απόδοση του 10% των προνομιούχων μετοχών που απέκτησε το Δημόσιο ως αντάλλαγμα της στήριξης που τους παρείχε το 2008;

Στη Βουλή φέρνουν οι βουλευτές Δ. Παπαδημούλης και Σ. Σακοράφα με ερώτησή τους πληροφορίες από πρόσφατα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ενώ το Δημόσιο έδωσε το 2008 οικονομική βοήθεια στις τράπεζες ύψους 28 δις ευρώ, δεν έχει ακόμα εισπράξει από κάποιες από αυτές  την «προμήθεια» του 10% που προβλέπει ο νόμος 3723/2008, σύμφωνα με τον οποίο από τα 28 δις που δόθηκαν για την στήριξη των τραπεζών, τα 5 δις αφορούσαν την αγορά προνομιούχων μετοχών από το Ελληνικό Δημόσιο, η ετήσια απόδοσή των οποίων καθορίστηκε στο 10% ετησίως.

 Οι βουλευτές επικαλούμενοι την μη εφαρμογή του νόμου, εκτιμoύν ότι συνιστά τουλάχιστον πρόκληση κάποιες τράπεζες να μην αποδίδουν τα συμφωνημένα στο ελληνικό δημόσιο, την ώρα μάλιστα που πρόκειται να λάβουν νέα δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε ρευστό και εγγυήσεις και οι ιδιώτες μεγαλομέτοχοι, θα συνεχίσουν να τις διοικούν χωρίς κανένα δημόσιο έλεγχο.

Ο Δ. Παπαδημούλης και η Σ. Σακοράφα ρωτούν τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση γιʼ αυτό, ποιο είναι το ύψος του συνολικού πακέτου στήριξης που έχουν λάβει μέχρι σήμερα οι ελληνικές τράπεζες από το Δημόσιο, πώς έχει κατανεμηθεί ανά τράπεζα και τι ποσό έπρεπε να εισπράξει το Δημόσιο από την απόδοση του 10% των προνομιούχων μετοχών που απέκτησε ως αντάλλαγμα για την στήριξη που παρείχε στις τράπεζες το 2008.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Ερώτηση

Προς τον Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: Έχουν καταβάλει οι τράπεζες την από το νόμο προβλεπόμενη απόδοση του 10% των προνομιούχων μετοχών που απέκτησε το Δημόσιο ως αντάλλαγμα της στήριξης που τους παρείχε το 2008;

Το 2008 με το νόμο Ν. 3723/2008 θεσπίστηκε το πρώτο πακέτο οικονομικής βοήθειας για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος, ύψους 28 δις ευρώ.   Από αυτά τα 28 δις, τα 5 δις αφορούν την αγορά προνομιούχων μετοχών από το Ελληνικό Δημόσιο οι oποίες από την μία δεν δίνουν δικαίωμα ψήφου στις Γενικές Συνελεύσεις και επομένως ο κάτοχος τους δεν έχει λόγο στο management, από την άλλη όμως η ετήσια απόδοσή τους καθορίστηκε στο 10% ετησίως.

Όπως αναφέρεται ρητά και στο άρθρο 1 παρ. 3 του Ν. 3723/2008: «Οι προνομιούχες μετοχές του παρόντος άρθρου παρέχουν δικαίωμα σταθερής απόδοσης 10% επί του εισφερόμενου κεφαλαίου και σε κάθε περίπτωση έχουν τις εν γένει ιδιότητες βάσει των οποίων γίνονται δεκτές ως κύρια στοιχεία των βασικών ιδίων κεφαλαίων των πιστωτικών ιδρυμάτων, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3601/2007 και των κατʼ εξουσιοδότηση αυτού εκδιδόμενων αποφάσεων της Τράπεζας της Ελλάδος».

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ενώ το Δημόσιο έδωσε τη βοήθεια στις τράπεζες, δεν έχει ακόμα εισπράξει από κάποιες από αυτές  την «προμήθεια» του 10% που προβλέπει ο νόμος.

Σημειωτέον ότι οι τράπεζες μέχρι σήμερα έχουν λάβει σε εγγυήσεις και ρευστό πάνω από 150 δις ευρώ και αναμένεται με την ολοκλήρωση του PSI να λάβουν νέα στήριξη 40 δις ευρώ. Ωστόσο το Δημόσιο αν και θα χρηματοδοτήσει εκ νέου τις τράπεζες και θα είναι πλέον ο βασικός μέτοχος δεν θα έχει κανένα δικαίωμα ελέγχου στον τρόπο λειτουργίας τους  και τα «κλειδιά» των τραπεζών θα παραμείνουν  στον έλεγχο των σημερινών μεγαλομετόχων.

Με βάση τα παραπάνω

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

•    Ποιο είναι το ύψος του συνολικού πακέτου στήριξης που έχουν λάβει μέχρι σήμερα οι ελληνικές τράπεζες από το Δημόσιο; Πώς έχει κατανεμηθεί ανά τράπεζα;

•    Τι ποσό έπρεπε να εισπράξει το Δημόσιο από την απόδοση του 10% των προνομιούχων μετοχών που απέκτησε ως αντάλλαγμα για την στήριξη που παρείχε στις τράπεζες το 2008;  Τι ποσό έχει εισπραχτεί από το Δημόσιο μέχρι σήμερα και από ποιες τράπεζες; Ποιες τράπεζες δεν το έχουν καταβάλει και για ποιο λόγο;

•    Τι σκοπεύει να πράξει η κυβέρνηση για το συγκεκριμένο θέμα;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Δημήτρης Παπαδημούλης

Σοφία Σακοράφα