Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
04/01/2001

Πρόγραμμα πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων του ΣΥΝ για το επόμενο πεντάμηνο

Στην πρώτη τακτική συνεδρίαση της Π.Γ. του ΣΥΝ συζητήθηκε και εγκρίθηκε το πρόγραμμα πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων του κόμματος για το προσεχές πεντάμηνο. Εκτιμήθηκε ότι το διάστημα αυτό θα σημειωθούν έντονες πολιτικές και κοινωνικές διεργασίες.

Ο ΣΥΝ, με την ανάληψη συγκεκριμένων πολιτικών πρωτοβουλιών, θα δώσει τις ουσιαστικές πολιτικές προτάσεις για εναλλακτικές προοδευτικές κατευθύνσεις. Ο βασικός πυρήνας του προγραμματισμού αναδεικνύει το κοινωνικό περιεχόμενο της οικονομίας, την αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής και τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα σε αντίθεση με τις τάσεις ρευστοποίησης, αφερεγγυότητας και συντηρητικής ανασύνθεσης που ενισχύουν το ΠΑΣΟΚ, τη Ν.Δ. και κυρίαρχα οικονομικά συμφέροντα.

Ιδιαίτερα συζητήθηκαν οι προτάσεις και πρωτοβουλίες του ΣΥΝ για την επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος. Αποφασίστηκε η έγκυρη δημοσιοποίηση των θέσεων που έχει καταθέσει ο ΣΥΝ στη Βουλή με συνέντευξη Τύπου, ειδική έκδοση και συγκεντρώσεις διαλόγου και ενημέρωσης, με στόχο την κοινωνική ευαισθητοποίηση και τη θετική επίδραση στις πολιτικές διεργασίες.

Συγκαλείται η ΚΠΕ του ΣΥΝ για τις 20-21/1 με θέμα την επεξεργασία προγράμματος οικολογικής ανασυγκρότησης και χάρτας οικολογικών δικαιωμάτων. Εκτιμάται ότι οι σχετικές επεξεργασίες θα αναδείξουν το σύνολο των προβλημάτων που έχουν τεθεί και σε πανευρωπαϊκή κλίμακα. Για τα οικοσυστήματα, την επιβάρυνση των διατροφικών αλυσίδων, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τα καταναλωτικά πρότυπα, που δημιουργούν και επιβάλλουν οι κυρίαρχες πολιτικές ανάπτυξης και η κυριαρχία των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που προτάσσουν τα κέρδη και τη γενικευμένη εμπορευματοποίηση.

Προσδιορίστηκε το πλαίσιο προετοιμασίας και διεξαγωγής της δημόσιας πολιτικής συγκέντρωσης που θα διοργανώσει ο ΣΥΝ στις 22/1 για το κοινωνικό κράτος, την πλήρη απασχόληση και την καθιέρωση του 35ωρου.

Εγκρίθηκε ο σχεδιασμός για την προετοιμασία του Συνεδρίου Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα διεξαχθεί στο τέλος Μαρτίου 2001.

Επίσης αποφασίστηκε η διεξαγωγή δημόσιας εκδήλωσης τον Μάϊο για τα θεωρητικά και στρατηγικά ζητήματα που απασχολούν τη σύγχρονη ριζοσπαστική Αριστερά στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Θα διοργανωθούν στο προσεχές διάστημα ειδικές ημερίδες για τα ριζοσπαστικά κοινωνικά κινήματα που αναπτύσσονται σε ευρωπαϊκές κλίμακες και για το Κυπριακό. Θα συνεχιστούν οι πρωτοβουλίες του ΣΥΝ για την προώθηση της υπόθεσης της συγκρότησης ευρωπαϊκού πολικού κόμματος της Αριστεράς.

Επίσης η Π.Γ. του ΣΥΝ αποφάσισε την σύγκλιση του Προγραμματικού Συνεδρίου το φθινόπωρο του 2001.Ως βασικός στόχος αυτής της διαδικασίας αναδεικνύεται η προγραμματική εμβάθυνση και η φυσιογνωμική ενίσχυση του κόμματος, με τη συμμετοχή των ευρύτερων δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς και Οικολογίας.

Αμεσα θα αναληφθεί πρωτοβουλία, πέραν της συνέχισης των πολιτικών παρεμβάσεων στη Βουλή και την Ευρωβουλή, για δημόσια σύσκεψη του ΣΥΝ με επιστήμονες και ειδικούς για το μείζον θέμα της πρόκλησης εγκληματικών επιπτώσεων στην υγεία των πολιτών και των στρατευμένων από τις Νατοϊκές επεμβάσεις στην περιοχή την προηγούμενη τετραετία.

To Γραφείο Τύπου