Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
09/02/2012

Ερώτηση του Δ.Παπαδημούλη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ: Νέο σκάνδαλο χρηματισμού ιατρών από εταιρεία ιατρικού υλικού μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα

Την ώρα που προωθούνται νέες μειώσεις μισθών, συντάξεων και κοινωνικού κράτους η ατιμωρησία και η διαφθορά κάνουν πάρτι και στον ιατρικό χώρο

Στη Βουλή φέρνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης με ερώτησή του, νέο σκάνδαλο χρηματισμού ιατρών από εταιρεία ιατρικού υλικού μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.

Ο βουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ  επικαλούμενο πρόσφατο δημοσίευμα αναφορικά με πρόστιμα που επεβλήθησαν σε ΗΠΑ και Βρετανία σχετικά με σταθερή πρακτική εταιριών να παρέχουν μίζες μέσω ελλήνων αντιπροσώπων σε έλληνες ορθοπεδικούς γιατρούς, σημειώνει:

Είναι άξιο απορίας ενώ σε ΗΠΑ και Βρετανία οι «δίδοντες τις μίζες» τιμωρούνται, στην Ελλάδα  όχι μόνο δεν εντοπίζεται καν η πολύχρονη πρακτική των μιζών, αλλά και όπου καταγγέλλονται ανάλογες πρακτικές ως αποτέλεσμα της έρευνας ξένων δικαστικών αρχών,  στην Ελλάδα δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η δίκη των κατηγορουμένων!

 Ο  Δ. Παπαδημούλης εγκαλεί την κυβέρνηση και ρωτά ποια άμεσα μέτρα θα λάβει για την διαλεύκανση του σκανδάλου μιζών που μαστίζουν τον ιατρικό χώρο.

Ερώτηση

Προς τους  κ.κ. Υπουργούς

Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Θέμα: Νέο σκάνδαλο χρηματισμού ιατρών από εταιρεία ιατρικού υλικού μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα

Την ώρα που κόβονται  με τον μπαλτά μισθοί και συντάξεις, κατεδαφίζεται το κοινωνικό κράτος και η κυβέρνηση ετοιμάζεται να βγάλει στο σφυρί για ένα κομμάτι ψωμί τα πλέον σημαντικά περιουσιακά στοιχεία της χώρας, η ατιμωρησία, η διαφθορά και η σπατάλη του δημοσίου χρήματος βασιλεύει.

Σε πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» (8-2-2012) αναφέρεται ότι η Αμεριακανική Επιτροπή Κεφαλαιοαγοράς επέβαλε πρόστιμο 22 εκατομμυρίων δολαρίων στην βρετανική εταιρεία ιατρικού υλικού Smith and Nephew με την κατηγορία της δωροδοκίας γιατρών στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις αμερικάνικες δικαστικές αρχές η ανωτέρω εταιρεία κατέβαλε επί μια δεκαετία, έως και το 2008,  «παράτυπες πληρωμές», ως μίζες, συνολικού ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων σε Έλληνες γιατρούς μέσω δυο υπεράκτιων εταιρειών (για έξοδα μάρκετινγκ), οι οποίες στην πραγματικότητα δεν υπήρχαν.

Μάλιστα η μια υπεράκτια εταιρία χρησιμοποιούνταν στο ίδιο διάστημα και από άλλη εταιρεία που αντιπροσώπευε Έλληνας αντιπρόσωπος για να προωθεί τα ορθοπαιδικά του προϊόντα.

Σύμφωνα με το κείμενο της αγωγής που δόθηκε στη δημοσιότητα, η βρετανική εταιρεία χρησιμοποιούσε τον ίδιο Έλληνα μεσάζοντα στην διανομή των προϊόντων της από το 1970.

Οι μίζες αποσκοπούσαν στην εξασφάλιση παραγγελιών προϊόντων της εταιρείας, κυρίως ορθοπεδικών εξαρτημάτων και έφταναν στο 40% του κόστους των παραγγελλόμενων προϊόντων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε ηλεκτρονικό μήνυμα του διανομέα προϊόντων της εταιρείας στην Ελλάδα, οι μίζες δικαιολογούνται ως "αναπόφευκτο δεδομένο της ελληνικής ζωής", με την επισήμανση ότι οι ανταγωνίστριες εταιρείες πλήρωναν 30% με 40% μεγαλύτερες μίζες.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα που η αμερικάνικη αρχή για τον έλεγχο του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης ρίχνει «καμπάνα» σε μία εταιρεία –ορθοπεδικών –για τον τρόπο με τον οποίο «δραστηριοποιείτο» στην ελληνική αγορά. Δηλαδή, δίνοντας μίζες.

Είναι απορίας άξιο η υπόθεση να περνάει απαρατήρητη για την ελληνική δικαιοσύνη την ώρα που οι ορθοπεδικοί μιας άλλης υπόθεσης, εκείνης της De Puy, δεν έχουν περάσει ακόμα την πόρτα του δικαστηρίου.

Η προηγούμενη υπόθεση αφορά το σκάνδαλο της De Puy International (θυγατρική της Johnosn & Johnson) όπου αποδείχθηκε ότι δίνονταν μίζες σε γιατρούς και διοικητές  νοσοκομείων στην Ελλάδα, στην Πολωνία, τη Ρουμανία και το Ιράκ για να προωθούν μόνο τα προϊόντα της συγκεκριμένης εταιρείας.

Το ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με την Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ζημιώθηκε από το 1998 έως το 2006 κατά 24.258.072 δολάρια.

Είναι απορίας άξιον το γεγονός ότι ενώ στην Βρετανία, ο επικεφαλής της  De Puy έχει οδηγηθεί στην φυλακή και η μητρική εταιρεία κλήθηκε να πληρώσει πρόστιμο 70 εκατ. δολαρίων, στην Ελλάδα δεν έχει γίνει ακόμα δίκη για τις υποθέσεις των 21 ορθοπεδικών που κατηγορούνται για τις μίζες της De Puy.

Με βάση τα παραπάνω

Ερωτώνται  οι   κ.κ. Υπουργοί:

•    Γιατί ακόμα δεν έχει γίνει η δίκη για τους 21 κατηγορούμενους ορθοπεδικούς της υπόθεσης De Puy; Για ποιο λόγο καθυστερεί; Πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να επισπεύσει τις διαδικασίες;

•    Η κυβέρνηση έχει ενημερωθεί από τις αμερικάνικες αρχές για το νέο σκάνδαλο χρηματισμού ελλήνων ιατρών από την Smith and Nephew; Έχει ξεκινήσει η σχετική δικαστική και διοικητική διερεύνηση του θέματος; Εάν όχι, γιατί και πότε πρόκειται να ξεκινήσει;

•    Σκοπεύει να ζητήσει την συνδρομή των αμερικάνικων αρχών τόσο για την υπόθεση της Smith and Nephew όσο και για τις παρόμοιες καταγγελίες που εξετάζει;

Ο ερωτών βουλευτής

Δημήτρης Παπαδημούλης