Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
09/02/2012

ΣΥΡΙΖΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ανακοινωση για ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ

Για μια ακόμα φορά οι πολίτες της Φθιώτιδας γίναμε  θεατές στο ίδιο τραγικό έργο.  Χρειάστηκε μια κάπως  έντονη βροχόπτωση για   να πλημμυρίσουν πολλές περιοχές  στην κοιλάδα του Σπερχειού (Φραντζή, Ανθήλη, Κόμμα, Καστρί, Μοσχοχώρι, Ροδίτσα κλπ).  Το αποτέλεσμα ήταν να καλυφθούν από τα νερά του ποταμού και τη λάσπη  εκατοντάδες στρέμματα καλλιέργειες, να   πλημμυρίσουν εγκαταστάσεις επιχειρήσεων και κατοικίες,  να υποστούν  σοβαρές ζημιές υποδομές μεταξύ των οποίων και ο Βιολογικός Καθαρισμός Λαμίας και να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές. Οι τελευταίες πλημμύρες ήρθαν  να υπενθυμίσουν  με δραματικό τρόπο τις διαχρονικές ευθύνες και την εγκληματική αμέλεια των υπεύθυνων:

Α) Της  Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φθιώτιδας που εδώ και χρόνια δεν έχουν  προβεί στην καθαρισμό της κοίτης του ποταμού από τις φερτές ύλες  και τα μπαζώματα.

Β) Των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, των βουλευτών του Νομού  και της ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων που δεν έχουν φροντίσει να ολοκληρωθούν τα μεγάλα έργα που κατασκευάζονται στην κοιλάδα του Σπερχειού (νέα σιδηροδρομική γραμμή, Ε65, είσοδος της Λαμίας, ΠΑΘΕ) και δεν έχουν απαιτήσει από τις κατασκευαστικές εταιρείες μέχρι την ολοκλήρωση τους να γίνουν τουλάχιστον τα  αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα.

Γ) Των κατασκευαστικών εταιρειών ΕΡΓΟΣΕ και ΤΕΡΝΑ  που έχουν αναλάβει τα έργα της νέας χάραξης του σιδηροδρομικού δικτύου και των οδικών αξόνων που διέρχονται από την κοιλάδα του Σπερχειού. Οι παραπάνω εταιρείες έχουν αφήσει τα έργα ημιτελή και  έχουν κάνει εκτεταμένες επιχωματώσεις   αδιαφορώντας για την κατασκευή των  απαραίτητων  αντιπλημμυρικών  έργων και για την τήρηση των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όπως  υποχρεούνται.

Γ) Των  ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους, της Περιφέρειας Στερεάς και του Δήμου Λαμίας που έχουν αφήσει  ασύδοτες τις κατασκευαστικές εταιρείες και δεν έχουν έγκαιρα στραφεί δικαστικά εναντίον τους για τις παρανομίες και  σοβαρές παραλείψεις  τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αγωνιστεί τόσο στη βουλή όσο και σε τοπικό επίπεδο για να  ολοκληρωθούν τα έργα  που κατασκευάζονται στην κοιλάδα του Σπερχειού.   Στις δεδομένες συνθήκες  μέχρι την ολοκλήρωση τους,  να  κατασκευαστούν  άμεσα τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής, έργα  τα οποία έρεπε να έχουν ήδη γίνει.

Σαν άμεσα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων και μείωσης των ζημιών που υπέστησαν ζητάμε:

-Να γίνει διάνοιξη χειμάρρων και  κάθε τι τεχνικά δυνατό για να απομακρυνθούν το συντομότερο  τα νερά από τις πλημμυρισμένες περιοχές.

-Οι  υπηρεσίες πολιτικής προστασίας όλο το επόμενο διάστημα να είναι σε επαγρύπνηση γιατί ο κίνδυνος  δεν έχει περάσει και υπάρχει ενδεχόμενο μεγαλύτερης καταστροφής αν συνεχιστεί η βροχόπτωση.

-Να γίνει  καταγραφή των ζημιών τόσο των καλλιεργειών όσο και των επιχειρήσεων και κατοικιών  που έπαθαν καταστροφές από τις πλημμύρες και να αποζημιωθούν  οι αγρότες, οι επαγγελματίες και οι οικογένειες που είδαν τον κόπο και την περιουσία τους να καταστρέφεται.

- Ο Δήμος Λαμίας, όπως έχει δεσμευτεί με την πρόσφατη  επιστολή του Δημάρχου κ. Κοτρωνιά, να  αναλάβει για λογαριασμό των πληγέντων δημοτών  μας την δικαστική δίωξη των κατασκευαστικών εταιρειών, των υπεύθυνων εποπτικών αρχών του κράτους και παντός υπευθύνου για τις εγκληματικές παραλείψεις τους και να διεκδικήσει αποζημιώσεως  για τη ζημιά που  υπέστησαν οι συμπολίτες μας.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ- ΝΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ