Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
04/01/2001

Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΝ με την Γραμματεία του Πανελλήνιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος και οι Θ.Μαργαρίτης, μέλος της Π.Γ. υπεύθυνος για θέματα Περιβάλλοντος και Ν.Καίσαρης, συνεργάτης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, συναντήθηκαν σήμερα με αντιπροσωπεία της Γραμματείας του Πανελλήνιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων, από τους Βολιώτη Κώστα, Χατζηκομνηνού Σοφία, Γρηγορόπουλο Δημήτρη και Κάντζια Βένη.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

Είχαμε μια ουσιαστική και γόνιμη ανταλλαγή απόψεων. Στην ουσία ο στόχος είναι κοινός. Να διασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος και μέσα από την επιχειρούμενη αναθεώρηση να μην υποβαθμιστούν οι συνταγματικές, δικαστικές και νομοθετικές εγγυήσεις που σήμερα υπάρχουν.

Ο Συνασπισμός πιστεύει ότι χρειάζεται περισσότερη οικολογική ηθική, μεγαλύτερη οικολογική εγρήγορση. Είναι ουσιαστικές πολιτικές αξίες μιας σύγχρονης δημοκρατίας. Διασφαλίζουν την ποιότητα της ζωής μας, την ισόρροπη και αξιοβίωτη ανάπτυξη, την κοινωνία της συμμετοχής. Κάθε, λοιπόν, σκέψη και επινόηση που υποβαθμίζει την προστασία του περιβάλλοντος οδηγεί στην ακύρωση όλων αυτών των εγγυήσεων για μια δημοκρατία σε βάθος.

Εμείς από την πλευρά μας λέμε όχι στη σχεδιαζόμενη αναθεώρηση του άρθρου 24, όχι στην υποβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου της Επικρατείας στην υπεράσπιση του περιβάλλοντος. Απεναντίας, ενίσχυση όλων εκείνων των εγγυήσεων, έτσι ώστε σύγχρονα οικολογικά αγαθά, οικολογικές ποιότητες, να αναχθούν σε συνταγματικής περιωπής προστατευόμενα δημόσια αγαθά. Και το δασικό οικοσύστημα και άλλα οικοσυστήματα έχουν ανάγκη απ' αυτή την αυξημένη προστασία.

Με αυτή την έννοια, η σχεδιαζόμενη αναθεώρηση αποτελεί οπισθοδρόμηση, υποβάθμιση και στην ουσία εξυπηρέτηση ιδιοτελών σκοπιμοτήτων σε βάρος της υπεράσπισης του πραγματικού δημοσίου συμφέροντος.

To Γραφείο Τύπου