Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/02/2012

Συνέντευξη του Π.Σκουρλέτη, εκπρόσωπου Τύπου του ΣΥΝ, στο Κόκκινο 105,5 (Γ.Ανανδρανιστάκης)

-    Η νέα δανειακή σύμβαση υπερψηφίστηκε με σχετική μεγάλη πλειοψηφία.. Είναι πλέον νόμος του κράτους, με βαρύτατες βέβαια συνέπειες γι αυτούς που υπερψήφισαν… Τι συμβαίνει τώρα;.. Καθαρίσαμε;.. Πάμε και παίρνουμε τα λεφτά και καθαρίσαμε;…

Κατ΄ αρχήν, αυτό καθεαυτό το δεύτερο μνημόνιο βαθαίνει την ήδη υπάρχουσα κοινωνική χρεοκοπία. Το γεγονός ότι από τον Μάη του 2010 πάνω από το ένα τρίτο του ελληνικού πληθυσμού βρίσκεται στα όρια της φτώχειας είναι μια πραγματικότητα, αυτό με τη συγκεκριμένη νέα δανειακή σύμβαση εμπεδώνεται, βαθαίνει και είναι βέβαιο –όπως φαίνεται και από την ίδια την εξέλιξη της συζήτησης της χθεσινής- ότι δεν αποτρέπεται η ολοσχερής χρεοκοπία με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό.

Άρα πάρα πολύ σύντομα..

-    Μετατίθεται χρονικά και με χειρότερους όρους…….

Ακριβώς. Με χειρότερους όρους, με σιδηροδέσμια την ελληνική κοινωνία και την ελληνική κυβέρνηση υποταγμένη στα κελεύσματα του κεφαλαίου, των δανειστών  και των ισχυρών οικονομικών ευρωπαϊκών ελίτ.

Νομίζω ότι πολύ σύντομα θα βρεθούμε μπροστά στην ανάγκη να ληφθούν νέα μέτρα. Άλλωστε η ίδια η σύμβαση προβλέπει ότι τον Ιούνιο ότι ξέφυγε αυτή τη στιγμή θα επανέλθει για να αποσαφηνιστεί στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση.

Έχουμε ένα τσαλάκωμα, μια κατάργηση του Συντάγματος, η κυβέρνηση αυτή, και μετά τις εξελίξεις των διαγραφών, είναι ακόμα περισσότερο πολιτικά παράνομη και απονομιμοποιημένη. Και νομίζω ότι διευρύνεται ακόμα περισσότερο η απόσταση απ΄ αυτό που λέμε λαϊκή βούληση καθώς μεγαλώνει η αναντιστοιχία ανάμεσα στην παρούσα Βουλή και την πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα.

-    Μπορεί να αντέξει αυτή η κυβέρνηση;… Εντάξει, ψήφισε το μνημόνιο, το PSI …Μπορεί να μην πάει το συντομότερο δυνατό σε εκλογές μετά και τις χθεσινές αλλαγές στις κοινοβουλευτικές ομάδες;… Δεν υπάρχει πια πλειοψηφούν κόμμα. Υπάρχει ο Σαμαράς που ζητάει εκλογές τώρα και ο Παπανδρέου που έχει 130 βουλευτές και ο Σαμαράς 62..

Με όρους δημοκρατίας δεν μπορεί να αντέξει. Με τους κανόνες, τους κώδικες και το πολιτικό λεξιλόγιο της δημοκρατίας δεν μπορεί να αντέξει. Άρα νομίζω ότι έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για να οδηγηθούμε σε εκλογές. Κι όσο αυτό δεν γίνεται σύντομα, τόσο οι εντάσεις, οι συγκρούσεις και οι απρόβλεπτες πια καταστάσεις σε όλα τα επίπεδα,  θα είναι πιο έντονες, πιο πυκνές και λιγότερο προβλέψιμες.

-    Γνωρίζω ότι εχθές ήσασταν στη διαδήλωση.. Ήταν τόσο μεγάλη όσο μας την έχουν περιγράψει εκατοντάδες άνθρωποι με τους οποίους μιλήσαμε.. Στην τηλεόραση δεν πολυφάνηκε αυτό.. Μόνο στην αρχή, επειδή μετά διαλύθηκε. Πρέπει να κατέβηκε ή τουλάχιστον να προσπάθησε να κατέβει πάρα πολύς κόσμος εχθές…

Νομίζω ότι ξεπέρασε όλα τα προηγούμενα των κινητοποιήσεων που υπήρξαν από τον Μάη του 2010 και έπειτα. Και βεβαίως η κυβέρνηση είχε εξ αρχής αποφασίσει να υλοποιήσει έναν σχεδιασμό διάλυσης της συγκέντρωσης. Στην αρχή στο εικονικό επίπεδο, δείχνοντας ότι η πλατεία Συντάγματος μένει άδεια.. Μου κάνει εντύπωση και ο ελλιπής και μεροληπτικός τρόπος, ακόμα περισσότερο σε σχέση με άλλες φορές, τα τηλεοπτικά μέσα κάλυψαν τη χθεσινή διαδήλωση..

-    Είχαν μόνο μια κάμερα στο Σύνταγμα.. Τίποτε άλλο δεν είχαν.. Δεν είχαν τα πανοραμικά πλάνα…

Ακριβώς… Και θέλω να θυμίσω για όσους το αντιλήφθηκαν ότι χθες ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης ο κ. Όθωνας, μιλώντας στη ΝΕΤ το πρωί, είχε κατά κάποιον τρόπο προαναγγείλει αυτό που έγινε. Είχε μιλήσει για συγκεκριμένους χώρους, οι οποίοι με την παρουσία τους και τις ιδεολογικές τους απόψεις καλύπτουν δράσεις διαφόρων ομάδων και αυτό δημιουργούσε εκ των πραγμάτων ένα πάρα πολύ  κακό κλίμα για το συλλαλητήριο που θα γινόταν το απόγευμα. Είχα την ευκαιρία να παρέμβω στον αέρα εκείνη την ώρα και να του το καταλογίσω, αναφέροντας μάλιστα κι αυτό το οποίο είχαμε όλοι ζήσει τις προηγούμενες  δύο μέρες, που ήταν βέβαια μέρες κινητοποιήσεων, όπου υπήρχαν εκατοντάδες μεταμφιεσμένοι ασφαλίτες οι οποίοι πρόβαιναν σε προληπτικές συλλήψεις και του είχα ζητήσει να δώσει εξηγήσεις. Αρνήθηκε, όπως το αρνήθηκε εξ όσων γνωρίζω και στις επικοινωνίες στελεχών και βουλευτών του κόμματός μας ο Αττικάρχης, λέγοντας ότι ό,τι κάνουμε το κάνουμε για να προλάβουμε καταστάσεις και να μην οδηγηθούμε σε έκτροπα..

-    Δηλαδή χτύπαγαν τον κόσμο τον ειρηνικό και καιγόταν το σύμπαν και δεν είχαν κάνει τίποτα….

Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι υπήρξε ένας σχεδιασμός ο οποίος ενθάρρυνε, αξιοποίησε και θα έλεγα ως ένα βαθμό υλοποίησε και συνέβαλε στη δημιουργία της χθεσινής εικόνας, η οποία βεβαίως είναι μια εικόνα η οποία έρχεται να προστεθεί στα όσα «κάηκαν» με την ψήφιση τελικά της νέας δανειακής σύμβασης. Έρχονται να προστεθούν και τα ιστορικά καμένα πια κτίρια της Αθήνας, κάνοντας καταθλιπτική  αυτή την καταστροφή.

-    Ήταν μόνο προβοκάτορες αυτοί που έκαιγαν;….

Δεν ισχυρίζομαι ότι υπάρχει μόνο αυτή η διάσταση.  Αλλά αντιλαμβάνεστε ότι αυτή η διάσταση είναι βαρύνουσα όταν μιλάμε για την επίσημη πολιτεία. Από κει και πέρα, όταν πεντακόσιες χιλιάδες κόσμος και παραπάνω  κατεβαίνει και στην πρόθεσή σου είναι να εμποδίσεις αυτό τον κόσμο να εκφραστεί, να διαδηλώσει, τότε ουσιαστικά είναι σαν να ρίχνεις λάδι στη φωτιά, σαν να σπέρνεις μέσα στην Αθήνα καύσιμη ύλη. Προφανώς υπάρχουν άτομα τα οποία, είτε από πεποίθηση, είτε από τυχοδιωκτισμό, οδηγούνται σε καταδικαστέες πράξεις. Αυτό είναι νομίζω ξεκάθαρο καθώς και για μας και για τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας. Γι αυτό και ο κόσμος, παρά τα όσα έβλεπε, παρέμενε εκεί θέλοντας να δώσει το δικό του μήνυμα, θέλοντας ουσιαστικά να καταψηφίσει αυτό που γινόταν εντός της Βουλής, αυτή την εικονική και πλαστή πλειοψηφία που υπήρξε χθες…

-    Τι γίνεται από δω και πέρα;… Εντάξει, ψηφίστηκε το μνημόνιο.. τι γίνεται από δω και πέρα… Τι πρέπει να κάνουν οι άνθρωποι, τα κόμματα;….

Έχουμε μπει πια σε μια ανεπιστρεπτί διάλυση του δικομματισμού. Αυτή η εικόνα των διαγραφών, πέραν του ότι σηματοδοτεί και την απώλεια και αυτής της ούτως ή άλλως ψεύτικης πλειοψηφίας που υπήρχε μέχρι τώρα με την έννοια της αναντιστοιχίας της βούλησης και της διάθεσης του κόσμου, ενεργοποιεί πια διαδικασίες οι οποίες μεταμορφώνουν συνολικά το πολιτικό σκηνικό.

Στην παρούσα φάση έχει νομίζω ακόμη πιο μεγάλη αξία στο να αναδειχθεί η αριστερά ως ο σταθερός πια αγωνιστικός πυλώνας, που θα οργανώσει την αντίσταση και κυρίως και πέρα από την αντίσταση, τη διεκδίκηση ενός διαφορετικού δρόμου. Νομίζω, μετά τη χθεσινή εικόνα η ανάγκη του να υπάρξει η συστράτευση, η ενωτική παρουσία των αντινεοφιλελεύθερων, αντιμνημονιακών δυνάμεων είναι ακόμα πιο μεγάλη.

-    Αν μου επιτρέπετε.. η στάση των κομμάτων της αριστεράς στη Βουλή δείχνει ότι οι διαφορές σας είναι πολύ-πολύ μικρότερες απ΄ ότι κάποιες ηγεσίες προσπαθούν να τις εμφανίσουν.. Μου φάνηκε πολύ πιο ομόθυμο το πράγμα απ΄ ότι εμφανίζεται καμιά φορά στο δημόσιο βίο…. Δεν μπορείτε να συμφωνήσετε….

Συμφωνώ 100% με τη διαπίστωση. Ακόμα και το ΚΚΕ, το οποίο έχει τη δική του αντίληψη για τα ζητήματα της Ευρώπης, ήταν ξεκάθαρο εχθές σ΄ αυτό που είπε. Ο λαός χρεοκοπεί είτε με το ευρώ, είτε με τη δραχμή θα χρεοκοπήσει. Άρα ο αντίπαλος αυτή τη στιγμή είναι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές, οι ταξικές πολιτικές που οδηγούν αυτή τη στιγμή στο περιθώριο τον κόσμο της εργασίας, που ισοπεδώνουν τα δικαιώματα, που διαλύουν το κοινωνικό κράτος.

To Γραφείο Τύπου