Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
08/01/2001

Επίσκεψη του Ν.Κωνσταντόπουλου και του Π.Τριγάζη στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

Οι επιπτώσειςστην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων απότους βομβαρδισμούς της Βοσνίας και τουΚοσσυφοπεδίου

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο Πάνος Τριγάζης, υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων επισκέφθηκαν σήμερα το ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ και συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος" κ.Ιθακήσιο Διονύσιο, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) κ.Λεωνίδα Καμαρινόπουλο και τον αντιπρόεδρο κ.Μιχ.Αντωνόπουλο, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ερευνητών του "Δημόκριτου" κ.Κώστα Παπασταϊκούδη, τον κ.Βασίλη Παπανικολόπουλο, Πρόεδρος του Συλλόγου Τεχνικών "Δημοκρίτου" και κ.Ν.Ζουριδάκη, ερευνητής του "Δημόκριτου", προκειμένου να ενημερωθούν για τις επιπτώσεις, στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, από τους βομβαρδισμούς της Βοσνίας και του Κοσσυφοπεδίου.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

Είναι μείζον το θέμα, που απασχολεί σήμερα την ελληνική κοινωνία και όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αποτελεί έγκλημα η χρήση όπλων στον πόλεμο του Κοσόβου, με ραδιενεργά, χημικά και βιολογικά στοιχεία επικίνδυνα για την ανθρώπινη ζωή και το περιβάλλον. Πίσω από τους ουδέτερους όρους των έξυπνων όπλων και των παράπλευρων απωλειών, στην ουσία κρύβεται ένα ακόμη έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Τρία είναι τα θέματα τα οποία απαιτούν, έστω και εκ των υστέρων, άμεση αντιμετώπιση.

Πρώτον, η προστασία των πληθυσμών που ζουν στις περιοχές που χτυπήθηκαν. Εκεί οι ζωντανοί και οι αγέννητοι, οι γονείς και τα παιδιά έχουν χτυπηθεί με τρομακτικές επιπτώσεις. Χρειάζεται, έστω και εκ των υστέρων, όλοι εκείνοι οι οποίοι αποφάσισαν την χρήση αυτών των όπλων και της πολεμικής επιδρομής με οποιαδήποτε προσχήματα για την αντιμετώπιση πολιτικών προβλημάτων να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Το δεύτερο πρόβλημα είναι η προστασία των Ελλήνων που βρίσκονται εκεί. Τα σώματα τα στρατιωτικά, οι αποστολές οι ελληνικές καθώς και ΄Ελληνες φοιτητές που βρίσκονται στην περιοχή. Ζουν και παραμένουν σε μια επικίνδυνη περιοχή και κατά συνέπεια πρέπει να υπάρξει ειδική φροντίδα για την προστασία τους και την αντιμετώπιση των συνεπειών που έχουν προκύψει. Για τον Συνασπισμό επιβάλλεται η επιστροφή των ελληνικών μονάδων και των φοιτητών, ακριβώς γιατί το ενδεχόμενο της διακινδύνευσης δεν μπορεί με καμία πολιτική σκοπιμότητα να εξισορροπείται.

Το τρίτο θέμα είναι η ευρύτερη προστασία των γειτονικών περιοχών. Οι προβλέψεις και η φροντίδα για την αντιμετώπιση των συνεπειών έτσι, ώστε να μην επεκταθεί η εστία των καταστροφών ή να μη διευρυνθεί ο κύκλος της επικινδυνότητας. Σε αυτό το θέμα είχα μία συστηματική ενημέρωση από την πλευρά των αρμοδίων του "Δημοκρίτου" και της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, οι οποίοι και έθεσαν υπόψη μου στοιχεία των συστηματικών μετρήσεων που γίνονται αμέσως μετά το Τσέρνομπιλ, για την καταγραφή των σχετικών δεδομένων.

Σήμερα η ανθρωπότητα ζει ξανά μια ταλαιπωρία οδυνηρή από την χρήση εγκληματικών όπλων στον πόλεμο του Κοσόβου. Θα ήθελα να επισημάνω ότι η μόνη ασφάλεια από τα πυρηνικά και ραδιενεργά όπλα είναι η κατάργησή τους. Η ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει αμέσως στο ΝΑΤΟ, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στον Ο.Η.Ε. την απαγόρευση της χρήσης και την καταστροφή όλων αυτών των επικίνδυνων για την ανθρώπινη ζωή και το περιβάλλον όπλων που έχουν γομώσεις με χημικά τοξικά ραδιενεργά ή βιολογικά στοιχεία.

Πρέπει να διεκδικηθεί αμέσως από την ελληνική κυβέρνηση στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η καταστροφή και η απαγόρευση της χρήσης ουρανίου σε όλες τις ένοπλες δυνάμεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην καταστροφή και όποιων όπλων με εμπλουτισμένο ουράνιο έχουν προμηθευτεί οι ένοπλες δυνάμεις. Γιατί, δυστυχώς, υπάρχουν και στα τρία όπλα, Στρατό, Ναυτικό και Αεροπορία, όπλα με εμπλουτισμένο ουράνιο.

Να διεκδικήσει η Ελλάδα την εκπόνηση και την εφαρμογή πολιτικής καθαρισμού των μολυσμένων περιοχών, με τους αντίστοιχους πόρους και τα αντίστοιχα μέσα, προκειμένου να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η στήριξη των πληθυσμών μετά από αυτή την εγκληματική επιδρομή.

Τέλος, σε επίπεδο διαβαλκανικό, θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να κινήσει διαδικασίες μιας διαβαλκανικής συνεργασίας για την από κοινού αντιμετώπιση των οικολογικών προβλημάτων της περιοχής. Σε αυτό τον τομέα θα ήταν επιβεβλημένη συνεννόηση κι ένας συντονισμός δραστηριοτήτων και των αντίστοιχων ερευνητικών κέντρων όλων των χωρών που περιβάλλουν την εστία του πολέμου.

Ερώτηση δημοσιογράφου:
Επιμένετε ότι είναι επικίνδυνη αυτή η περιοχή μετά και τη σημερινή συνάντηση;

Οι επιστήμονες με ενημέρωσαν για τα υπάρχοντα εδώ. Για τις έρευνες και τις μετρήσεις που κάνουν στην χώρα μας. Ότι η περιοχή της Σερβίας επλήγη με επικίνδυνα όπλα είναι βεβαιωμένο από τις εκθέσεις του ΟΗΕ, από την έκθεση FOCUS, από τις διαπιστώσεις του Περιφερειακού Περιβαλλοντικού Κέντρου. Με δεδομένο λοιπόν ότι η περιοχή εκείνη έχει πληγεί από επικίνδυνα όπλα και είναι μία επικίνδυνη περιοχή, εκτιμώ πολιτικά ότι καμιά σκοπιμότητα δεν επιβάλει να βρίσκονται εκτεθειμένοι σε οποιεσδήποτε ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις ΄Ελληνες οι οποίοι στέλνονται στα πλαίσια αποφάσεων προς εξυπηρέτηση των ΝΑΤΟϊκών επιλογών, οι οποίες δημιούργησαν τις ολέθριες συνέπειες, ή παραμένουν για σπουδές εκεί.

Θεωρώ ότι η κυβέρνηση όφειλε να έχει συγκροτήσει μια διεπιστημονική επιτροπή και ήδη να την έχει αποστείλει. Θεωρώ επίσης ότι από την στιγμή που η κυβέρνηση είχε αυτές τις ενημερώσεις από τον Ιούνιο από το 1998 και από τον Ιούλιο του 1999, έπρεπε προβλεπτικά και προληπτικά να είχε σχεδιάσει αντίστοιχα μέσα και να έχει υλοποιήσει την εφαρμογή τους.

Ο κόσμος ανησυχεί, το πρόβλημα είναι μεγάλο, γι αυτό και πολιτικό χρέος όλων είναι η σαφής ενημέρωση. Ούτε η κινδυνολογία ούτε η ωραιοποίηση και η συγκάλυψη. Εμείς από την πλευρά μας, δίνοντας δείγμα υπευθυνότητας, ήρθαμε εδώ να ενημερωθούμε. Και θα συνεχίσουμε αυτή τη διαδικασία της επίσημης ενημέρωσης.

To Γραφείο Τύπου