Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
14/02/2012

Η καταστροφική πολιτική τους κατεδαφίζει και την παιδεία

Όλοι μαζί - μαθητές/μαθήτριες, φοιτητές/φοιτήτριες, γονείς και εκπαιδευτικοί:

Δε θα τους αφήσουμε!

·         Η συγκυβέρνηση των μνημονίων και οι πάτρωνές της συνεχίζουν να ξεθεμελιώνουν ό,τι έχει χτιστεί σʼ αυτό τον τόπο με ιδρώτα και αίμα επί δεκαετίες. Μαζί και την παιδεία.

·         Νέα μέτρα και νέες πολιτικές σχεδιάζονται πυρετωδώς σε βάρος των εργαζομένων. Όσο ο λαός καταδικάζεται στη φτώχεια και στην εξαθλίωση, όσο η οικονομία οδηγείται στην κατάρρευση και η νεολαία στην ανεργία, άλλο τόσο και η μόρφωση της νέας γενιάς θα γίνεται κλοτσοσκούφι στις ορέξεις τυχάρπαστων πολιτικών.

Η πολιτική τους σημαίνει ακόμα λιγότερους πόρους για την παιδεία.

Σημαίνει ακόμα φτωχότερη παιδεία

·         Οι αίθουσες στο καταχείμωνο είναι παγωμένες. Χρήματα για θέρμανση δεν υπάρχουν. Σχολεία συγχωνεύονται και καταργούνται, οι σχολικές τάξεις υπερφορτώνονται. Πανεπιστήμια και ΤΕΙ συρρικνώνονται, ερευνητικά κέτρα κλείνουν. Κι όλα αυτά υπέρ της «εξοικονόμησης» πόρων. Κάτω  από το 2,7% έφτασαν οι δαπάνες για την παιδεία. Και ο κατήφορος σταματημό δεν έχει…

·         Τα βιβλία δεν έχουν φτάσει ακόμα στα σχολεία. Κι ας έχει περάσει το μισό του χρόνου. Αλλά ο Οργανισμός Έκδοσης Σχολικών Βιβλίων μετατράπηκε σε επιχείρηση.

·         Αφήνουν ανεξέλεγκτη την ιδιωτική εκπαίδευση  εντείνοντας έτσι τις εκπαιδευτικές και επομένως τις κοινωνικές ανισότητες.

·         Πετσόκοψαν και τους μισθούς των εκπαιδευτικών, ιδίως των νεότερων. Οι διορισμοί νέων εκπαιδευτικών έχουν σταματήσει. Και σχεδιάζονται κι άλλες απολύσεις σε βάρος των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

·         Νέοι εκπαιδευτικοί χωρίς εργασία, νέα γενιά χωρίς προοπτική. Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε.

Φτωχότερη παιδεία σημαίνει μεγαλύτερη αμορφωσιά.

Αυτό θέλουν; Δε θα τους το χαρίσουμε.

·         Σταμάτησαν τα περισσότερα προγράμματα στήριξης των παιδιών που συναντούν δυσκολίες στο σχολείο. Τα μαθήματα αλληλεγγύης, που ξεκίνησαν δωρεάν οι εκπαιδευτικοί σε πολλά σχολεία, δεν φτάνουν για να καλύψουν τις πολλές ανάγκες που δημιούργησε η κυβερνητική αναλγησία.

·         Όλο και πιο πολλά παιδιά έρχονται στο σχολείο νηστικά και υποσιτισμένα. Πώς να τα παρακινήσεις στη μόρφωση, όταν απʼ την άλλη γνωρίζουν ότι τα περιμένει η ανεργία;

 

Νέα εμπόδια στον αγώνα για μόρφωση.

Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο

·         Χτίζουν το «νέο Λύκειο» χωρίζοντας νωρίς -νωρίς τα πρόβατα από τα ερίφια. Τελειώνοντας το Γυμνάσιο γίνεται το ξεσκαρτάρισμα: Γενικό ή Τεχνολογικό Λύκειο. Στόχος τους, να σπρώξουν περισσότερα παιδιά σε μια τεχνική εκπαίδευση που την κρατούν υποβαθμισμένη, χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα και προοπτική. Και μετά να τα παραδώσουν, φθηνό εργατικό δυναμικό, στην «αγορά εργασίας».

·         Και το Γενικό Λύκειο; Ένας ατέλειωτος μαραθώνιος εξετάσεων από την πρώτη τάξη, που εύκολα θα αποθαρρύνει όσα παιδιά δεν έχουν ισχυρή οικογενειακή υποστήριξη και φροντιστήριο πίσω τους για έναν αγώνα μακράς διάρκειας και αντοχής.

·         Και εδώ θα γίνεται η μεγάλη ζημιά: Στη θέση της γενικής μόρφωσης, που τη χρειάζεται κάθε πολίτης μιας σύγχρονης κοινωνίας, θα διδάσκονται στο Λύκειο κάποιες αποσπασματικές γνώσεις χωρίς συνοχή. Φυσικές και κοινωνικές επιστήμες, τέχνη και πολιτισμός θα είναι κάποιες από τις «επιλογές» στο «νέο Λύκειο».

Προσπαθούν να αλυσοδέσουν τα πανεπιστήμια.

Αλλά σε τούτα τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει

 

Τα συνεταιράκια του δικομματισμού ψήφισαν το νέο νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, τα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Και νόμισαν πως ξεμπέρδεψαν μια και καλή μʼ αυτά.

Έτσι είχαν πιστέψει παλιότερα και με το Άρθρο 16 του Συντάγματος, όταν έβαλαν στόχο να ιδρύσουν ιδιωτικά πανεπιστήμια. Η ενωμένη αντίδραση της πανεπιστημιακής κοινότητας και η λαϊκή στήριξη τους ανάγκασαν γρήγορα να παραιτηθούν από αυτό το σχέδιο.

Το ίδιο θα συμβεί και τώρα. Το πανεπιστήμιο της αγοράς και των επιχειρήσεων, που θέλουν να οικοδομήσουν, θα παραμείνει στα χαρτιά. Θα το ακυρώσουμε με τους αγώνες μας.

 

Κάθε σχολείο κυψέλη αγώνα και αλληλεγγύης

Κάθε πανεπιστήμιο και ΤΕΙ εστία αντίστασης

·         Η πολιτική αυτή, όποια κυβέρνηση και αν τη στηρίζει και την προωθεί, πρέπει να ανατραπεί. Η τρόικα δεν έχει θέση στη χώρα. Δεν έχουν καμιά δουλειά οι εκφραστές του διεθνούς κεφαλαίου να ορίζουν την παιδεία στη χώρα μας.

·         Όλες και όλοι πρέπει να ξεσηκωθούμε. Τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ πρέπει να γίνουν χώροι προβληματισμού για τα σημερινά αδιέξοδα και οργάνωσης ενός μεγάλου κινήματος αντίστασης, που θα ματαιώσει κάθε αντιδημοκρατική και αντιεκπαιδευτική εκτροπή.

·         Η συγκρότηση μιας νέας λαϊκής πλειοψηφίας, ενός νέου συνασπισμού εξουσίας μπορεί να ανοίξει το δρόμο για τη λύση και των προβλημάτων της παιδείας.

Τώρα είναι η ώρα της αλληλεγγύης και της αντίστασης

 

Η ώρα για ένα παλλαϊκό μέτωπο παιδείας

ενάντια στην αμορφωσιά και την υποταγή

 

Τμήμα Παιδείας του ΣΥΝ