Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
10/01/2001

Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΝ με τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος και οι Νίκος Χουντής, υπεύθυνος της Π.Γ. του ΣΥΝ για θέματα εξωτερικής και ευρωπαϊκής πολιτικής και Μπάμπης Πρωτοπαππάς συναντήθηκαν με τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Aκη Τσοχατζόπουλο στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

Και η περίοδος του πολέμου και η σημερινή περίοδος αποτελούν ιστορική δοκιμασία για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Λυπάμαι, αλλά εκτιμώ ότι οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. δεν ανταποκρίνονται στις ιστορικές τους ευθύνες. Αποδεικνύονται κατώτερες των περιστάσεων. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, γιατί σήμερα αποκαλύπτεται τι είδους "ανθρωπιστικός πόλεμος" ήταν αυτές οι αεροπορικές επιδρομές στη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο. Σήμερα αποκαλύπτεται ποιο είναι το πραγματικό περιεχόμενο ζωής του όρου "παράπλευρες απώλειες".

Είδα τον υπουργό Εθνικής ʼμυνας. Ζήτησα ενημέρωση και πληροφορίες. Είχαμε μια ουσιαστική συζήτηση ενημερωτικού χαρακτήρα και ανταλλαγής απόψεων για το συγκεκριμένο θέμα και του κατέστησα γνωστή τη θέση του ΣΥΝ. Εκτιμώ ότι η κυβέρνηση έχει ως συλλογικό όργανο διεύθυνσης της χώρας πολιτική ευθύνη, γιατί δεν εξέφρασε την αντίθεσή της στην απόφαση περί αεροπορικών επιδρομών. Βεβαίως, δεν πήρε μέρος στις αεροπορικές επιδρομές, αλλά όφειλε να εναντιωθεί στην απόφαση, η οποία υιοθετούσε την αεροπορική επιδρομή ως μέσο επίλυσης πολιτικών προβλημάτων, υιοθετούσε τη χρήση όπλων που έχουν δυσμενείς συνέπειες για την ανθρώπινη ζωή και το περιβάλλον. Έχει επίσης πολιτική ευθύνη η κυβέρνηση, γιατί αποφάσισε να αποστείλει στρατιωτικό σώμα στην περιοχή στα πλαίσια των δεσμεύσεων των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., παρά το ότι γνώριζε τον κίνδυνο.

Και κείνο το οποίο, έστω εκ των υστέρων, ζητάμε να γίνει είναι η άμεση απαγόρευση χρήσης και η καταστροφή όλων των όπλων με απεμπλουτισμένο ουράνιο. Στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., η Ελλάδα να θέσει το θέμα της απαγόρευσης χρήσης και της καταστροφής, σε επίπεδο της χώρας να καταστραφούν όσα όπλα έστω και με λιγότερη περιεκτικότητα στη γόμωση είτε ουρανίου, είτε χημικών, είτε βιολογικών στοιχείων είναι επικίνδυνα για τοξικές και άλλες οικολογικές επιβαρύνσεις. Να διαταχθεί η αποχώρηση των ελληνικών δυνάμεων που υπάρχουν εκεί και να ληφθούν μέτρα για την απομάκρυνση και των φοιτητών. Η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει, προκειμένου σε επίπεδο Ε.Ε. να εξασφαλιστούν οι πόροι, τα μέσα και οι συγκεκριμένες πολιτικές παρεμβάσεις, για να υπάρξει στις πληγείσες περιοχές καθαρισμός από όλες τις επικίνδυνες εστίες. Να υπάρξει περιβαλλοντική προστασία, αποκατάσταση των καταστροφών και στήριξη των πληθυσμών. Το πρόβλημα είναι οι πληθυσμοί των περιοχών που χτυπήθηκαν και ταυτόχρονα εκείνοι οι οποίοι στέλνονται εκεί να έχουν εξασφαλισμένη και τη ζωή τους σήμερα και αύριο.

Η ανάγκη πια να αντιληφθεί η Ε.Ε. ότι δεν μπορεί να παρακολουθεί παθητικά τις επιχειρήσεις του δόγματος του ΝΑΤΟ που δοκιμάζει τα όπλα του, αδιαφορώντας για την ανθρώπινη ζωή και το περιβάλλον. Η ανάγκη αυτή είναι πρωταρχική και επιτακτική, γιατί τελικά φορτώνονται στους λαούς και τις χώρες της Ευρώπης και οι ευθύνες για αυτές τις καταστροφές και οι συνέπειες αυτών των πολεμικών επιδρομών, αλλά και όλες οι άλλες στρατηγικές επιδιώξεις της ηγεσίας του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ

Για το θέμα που έχει προκύψει σχετικά με τη ναυτική βάση Σούδας

Η θέση μας είναι σαφής και στο εσωτερικό της χώρας να απαγορευθεί η χρήση και να καταστραφούν όλα εκείνα τα όπλα, τα οποία θα μπορούσαν να θεωρηθούν ύποπτα γιατί περιέχουν στη γόμωσή τους ραδιενεργά χημικά, τοξικά ή άλλα στοιχεία, ικανά να έχουν δυσμενείς συνέπειες για την ανθρώπινη ζωή και το περιβάλλον. Είναι ανάγκη να επισημάνουμε ότι ο μοναδικός τρόπος να απαλλαγούμε από τον κίνδυνο της ραδιενέργειας, της τοξικότητας και της χημικής μόλυνσης είναι η απαγόρευση χρήσης τέτοιων όπλων και η καταστροφή όλων των όπλων αυτών που υπάρχουν.

Ερώτ: Ο ΣΥΝ είχε ζητήσει στοιχεία από τον Μάιο του 1999 για τη χρήση τέτοιων όπλων από τον ελληνικό στρατό;. Τι λένε οι πληροφορίες σας επ� αυτού;

Νίκος Κωνσταντόπουλος: Όπλα με απεμπλουτισμένο ουράνιο με τις ενδείξεις και την περιεκτικότητα που χρησιμοποιήθηκαν στη Βοσνία, το Κοσσυφοπέδιο και στον Κόλπο δεν προκύπτει ότι υπάρχουν. Υπάρχουν άλλα μικρότερης περιεκτικότητας όπλα, τα οποία έχουν, κατά τη γνώμη του ΣΥΝ και τα τρία σώματα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και αυτά εμείς εκτιμάμε ότι πρέπει να καταστραφούν, να μην χρησιμοποιούνται, γιατί σε τελευταία ανάλυση η πλήρης προστασία και της κοινωνίας και του περιβάλλοντος είναι να μην υπάρχει καμία διακινδύνευση.
Για μας όλα αυτά τα όπλα πρέπει να καταστραφούν. Και η επιλογή του πολέμου ως μέσο επίλυσης των πολιτικών διαφορών, είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Ερώτ: Από τη μέχρι τώρα χρήση αυτών των οπλικών συστημάτων, πρέπει να ανησυχεί ο ελληνικός λαός;

Νίκος Κωνσταντόπουλος: Ή θέση μας είναι σαφής. Και δεν πρέπει να εφησυχάζουμε και δεν πρέπει να υπάρχει πανικός. Εκείνο που εξασφαλίζει αυτή τη σωστή στάση όλων μας είναι η ακριβής ενημέρωση. Να ειπωθούν για τα πράγματα με το όνομά τους, όχι υπεκφυγές. Το πρόβλημα αυτό να το αντιμετωπίσουν όλες οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. ως πολιτικό πρόβλημα κατά προτεραιότητα. Και για να λυθεί ως τέτοιο, επιβάλλει την απαγόρευση της χρήσης αυτών των συστημάτων, την αποκατάσταση όλων των καταστροφών και την ύπαρξη πλέον Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Aμυνας στα πλαίσια της Ε.Ε., που να μην παρακολουθεί τις σκοπιμότητες των πολεμικών βιομηχανιών, των στρατιωτικών και πολιτικών συγκροτημάτων της Βορειοαντλαντικής Συμμαχίας.

To Γραφείο Τύπου