Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
14/02/2012

Συνέντευξη τύπου του Ν. Χουντή στο Στρασβούργο:«Η κ. Μέρκελ δεν βλέπει ότι η Ευρώπη δεν κινδυνεύει από τους οίκους αξιολόγησης. Κινδυνεύει από τις κοινωνικές εκρήξεις»

Συνέντευξη Ν. Χουντή στο Στρασβούργο:

«Οι ρυθμοί πτώσης του ΑΕΠ στην Ελλάδα είναι υψηλότεροι ακόμα και από αυτούς της Αργεντινής στις αρχές της δεκαετίας».

«Το μνημόνιο είναι ένας κοινωνικός οδοστρωτήρας με την καθοδήγηση της τρόικας».

«Η κ. Μέρκελ δεν βλέπει, αδυνατεί να δει ότι η Ευρώπη πια δεν κινδυνεύει από τους οίκους αξιολόγησης που απειλούν και άλλες χώρες με υποβάθμιση. Κινδυνεύει από τις κοινωνικές εκρήξεις».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο (GUE/NGL) και μιλώντας για την κατάσταση στην Ελλάδα και την προετοιμασία του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ανέφερε μεταξύ άλλων:

•    «Οι ρυθμοί πτώσης του ΑΕΠ στην Ελλάδα είναι υψηλότεροι ακόμα και από αυτούς της Αργεντινής στις αρχές της δεκαετίας. Ο πρώτος χρόνος εφαρμογής του Μνημονίου το 2010 είχαμε πτώση του ΑΕΠ της τάξης του 3.5%. Το δεύτερο χρόνο του Μνημονίου, το 2011, όπως μας πληροφορεί η Ελ.Στατ, είχαμε ύφεση που έφτασε το 6.8%, και η κατηφόρα συνεχίζεται. Οι δανειστές θα ζητήσουν και πρόσθετες θυσίες από τον ελληνικό λαό, αρκετών δις, λόγω αυτής της πτώσης του ΑΕΠ, κάτι που θα οδηγήσει σε νέα ύφεση. Σε έναν φαύλο κύκλο».

•    «Στον ελληνικό λαό εδραιώνεται η πεποίθηση ότι οι στόχοι που μπαίνουν από το νέο Μνημόνιο, δεν έχουν τεθεί για να πιαστούν. Σκοπός των δανειστών είναι η εξασφάλιση των δικών τους τραπεζών και η χρεοκοπία της Ελλάδας».

•    «Το μνημόνιο είναι ένας κοινωνικός οδοστρωτήρας με την καθοδήγηση της τρόικας. Η κ. Μέρκελ δεν βλέπει, αδυνατεί να δει ότι η Ευρώπη πια δεν κινδυνεύει από τους οίκους αξιολόγησης που απειλούν και άλλες χώρες με υποβάθμιση. Κινδυνεύει από τις κοινωνικές εκρήξεις, όπως αυτές που είδαμε στην Ελλάδα, όπου χιλιάδες λαού, που φτωχοποιείται και οδηγείται στο κοινωνικό περιθώριο, κατέκλυσε την Αθήνα και απαίτησε να φύγει η κυβέρνηση των δανειστών».

•    «Το πολιτικό σύστημα κατακρημνίζεται. Το ΠΑΣΟΚ που επί 30 χρόνια ηγεμόνευε στην πολιτική ζωή της Ελλάδας, κονιορτοποιείται. Είναι πιθανό, εάν αργήσουν οι εκλογές, να μην μπορέσει να πιάσει ούτε το όριο του 3% για να μπει στη Βουλή».

•    «Τα πολιτικά συστήματα και των άλλων χωρών της ΕΕ, κινδυνεύουν, όσο στηρίζουν τις πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού που με ακραία μορφή εφαρμόζουν μέσω του ΔΝΤ και της Κομισιόν στην Ελλάδα».

To Γραφείο Τύπου