Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
12/01/2001

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ σχετικά με τη συζήτηση στη Βουλή για τις συνέπειες του πολέμου στο Κόσοβο

Ο Πρωθυπουργόςεπιχειρεί να διαψεύσει, αποκρύπτοντας τηναλήθεια

Με αφορμή τη σχετική συζήτηση και την απάντηση του Πρωθυπουργού κ. Κ.Σημίτη στην ερώτηση του Προέδρου του ΣΥΝ για τις συνέπειες του πολέμου στο Κόσοβο, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ επισημαίνει ότι:

Ο Πρωθυπουργός με ιδιαίτερη οξύτητα, χωρίς διάθεση αυτοκριτικής και δέσμευσης, επιτίμησε τους επιστημονικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς που θέτουν με ντοκουμέντα και επιχειρήματα τις πραγματικές διαστάσεις μιας εκτεταμένης οικολογικής καταστροφής, με τραγικές συνέπειες για την υγεία των πληθυσμών και των στρατιωτικών στην ευρύτερη περιοχή από την χρήση των όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου.

Ο κ. Σημίτης γνώριζε και γνωρίζει. Προκαλεί το κοινό αίσθημα και τη λογική, όταν επιμένει ότι πρέπει να περιμένουμε τα στοιχεία από τους ίδιους τους θύτες.

Και προκαλεί συνειδητά, όταν ευρισκόμενος σε προφανή σύγχυση, επιχειρεί να εγκαλέσει για "ανακρίβεια" τον Πρόεδρο του ΣΥΝ στη σαφή και τεκμηριωμένη επισήμανση, ότι "η χώρα μας δεν στήριξε την Ιταλία, στην πρόταση για συνάντηση υπουργών του ΝΑΤΟ".

Λυπούμαστε για το ότι ο Πρωθυπουργός επιχειρεί να διαψεύσει, αποκρύπτοντας την αλήθεια.

Η σχετική πληροφόρηση περιλαμβάνεται στην από 10/1/01 ανταπόκριση του ΑΠΕ από Βρυξέλλες και βεβαίως δεν έχει μέχρι σήμερα διαψευστεί:

"Κατά τη συνεδρίαση, η Ιταλία πρότεινε τη σύγκληση έκτακτης συνόδου των Υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ για τους κινδύνους από το απεμπλουτισμένο ουράνιο, πρόταση η οποία απορρίφθηκε από όλες τις υπόλοιπες χώρες-μέλη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε κλιμάκωση της ανησυχίας, ανέφεραν οι Νατοϊκές πηγές".

Ο κ. Σημίτης επέλεξε την απόρριψη των συγκεκριμένων προτάσεων και πρωτοβουλιών που υπέβαλε ο ΣΥΝ. Εχει την πολιτική ευθύνη γι αυτή την επιλογή που επικυρώνει και συνεχίζει την πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση και κατά τη διάρκεια του πολέμου και από τότε μέχρι σήμερα για εξελίξεις που έχουν συγκλονίσει την κοινή γνώμη και θέτουν σημαντικά διλήμματα για τη χώρα μας και την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, για την περιοχή των Βαλκανίων και βέβαια για το ίδιο το ΝΑΤΟ.

To Γραφείο Τύπου