Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
12/01/2001

Επίκαιρη Ερώτηση του Ν.Κωνσταντόπουλου για τις συνέπειες του πολέμου στο Κόσοβο και τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης

Ο Πρόεδρος τουΣυνασπισμού Νίκος Α. Κωνσταντόπουλος,αναπτύσσοντας επίκαιρη ερώτησή του προςτον Πρωθυπουργό για τις συνέπειες τουπολέμου στο Κόσοβο και τις πολιτικέςευθύνες της κυβέρνησης, τόνισε:

"Ολοι ξέρατε. Σιωπήσατε. Περίμενα πιο ειλικρινή στάση. Ανοιχτή στάση, από την κυβέρνηση και τον κ. Πρωθυπουργό. Να πείτε τουλάχιστον κύριοι της κυβέρνησης δια του κ. Πρωθυπουργού, αυτό που είπε, έστω εκ των υστέρων, ο Πορτογάλος: Οτι δεν πρέπει να έχουμε πια εμπιστοσύνη σε ό,τι, όσα μας λένε κάθε φορά από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Ακόμα και τώρα που η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη αναστατώνεται, η ελληνική κυβέρνηση μένει πάλι πίσω. Η Ιταλία ζήτησε συνάντηση υπουργών ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ την απέρριψε. Η Ελλάδα πήγε με το ΝΑΤΟ, δεν στήριξε την Ιταλία.

Γιατί;

Ο κόσμος έχει καταλάβει αυτά που εσείς δεν θέλετε να πείτε με το όνομά τους:

Η βόμβα είναι βόμβα, που σημαίνει καταστροφή ανθρώπων και φύσης.

Το ουράνιο είναι επικίνδυνο. Δεν είναι τσιγάρο. Καταστρέφει το παρόν και το μέλλον, ζωντανούς και αγέννητους.

Τολμήστε να πείτε αυτό που φωνάζει η ίδια η πραγματικότητα:

Λάθος ο πόλεμος. Εστω εκ των υστέρων.

Εγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Ζητήστε έστω και τώρα συγνώμη για όλους εκείνους οι οποίοι χτυπήθηκαν με τον τρόπο που χτυπήθηκαν.

Πείτε έστω και τώρα: ως εδώ η χειραγώγηση κάθε φορά της Ευρώπης από τις ηγεσίες ΗΠΑ και ΝΑΤΟ. Η Ευρώπη να αναλάβει δική της ευθύνη. Να αποκαταστήσει. Να θεραπεύσει ό,τι χτυπήθηκε. Με δική της πολιτική.

Λέτε:

"Δεν θέλαμε, αλλά τι να κάνουμε, συναινέσαμε.
Δεν θέλουμε επικίνδυνα όπλα, αλλά τι να κάνουμε, δεν τα καταστρέφουμε".

"Δεν πήραμε μέρος στις επιδρομές, αλλά τι να κάνουμε, διευκολύναμε σε ό,τι μας ζητήθηκε".

"Πρέπει να ερευνηθεί το θέμα, αλλά τι να κάνουμε, ας το κάνει το ΝΑΤΟ", παρά το ότι ομολογείτε πως δεν σας έδωσε την πληρέστερη πληροφόρηση.

Είναι προφανής η αδυναμία της κυβέρνησης. Η εσωστρέφειά της ενοχλητική. Προκαλεί την ευαισθησία της κοινής γνώμης.

Ζητάμε απερίφραστα συγκεκριμένα πράγματα.

Καταστρέψτε όσα επικίνδυνα όπλα έχετε. Μην αγοράσετε άλλα. Μην τα χρησιμοποιείτε στα πεδία βολής. Πριν από κάθε προμήθεια επιστημονική επιτροπή από τη Βουλή να αξιολογεί την επικινδυνότητά τους.

Ζητήστε καταστροφή κι απαγόρευση χρήσης αυτών των όπλων στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.

Αντί να αποφασίζετε αποστρατείες στρατηγών, αποφασίστε την επιστροφή στρατιωτικών σωμάτων και φοιτητών και φροντίστε να επανέλθουν όσοι βρίσκονται εκεί. Η Ε.Ε. με πολιτικά και οικονομικά μέτρα να επανορθώσει.

Είναι φανερό ότι δεν θέλετε. Δεν τολμάτε. Γι αυτό κι εγώ απευθύνομαι στη Βουλή.

Η κυβέρνηση δεν θέλει. Απευθυνόμαστε στη Βουλή. Ζητάμε να γίνει ό,τι και στην Ιταλική Γερουσία. Οι βουλευτές και ευρωβουλευτές να υπογράψουν Ψήφισμα-Διακήρυξη Διαμαρτυρίας.

Και μην αναζητάτε κ. Πρωθυπουργέ τεκμήρια. Μέχρις ότου ολοκληρώσετε τη δική σας τεκμηρίωση, το τεκμήριο της ζωής είναι μπροστά σας. Θα είναι μπροστά σας και θα φωνάζει με τρόπο τραγικό ότι εκεί έγινε ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Μην αγνοείτε το τεκμήριο της ζωής".

To Γραφείο Τύπου