Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
17/02/2012

Ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ.Παπαδημούλη: Διερεύνηση υπόθεσης φοροαποφυγής σε επιχειρηματικές δραστηριότητες της Μονής Φιλόθεου

Ερώτηση- ΑΚΕ Δ.Παπαδημούλη

Δ. Παπαδημούλης: «Στην Ιταλία φορολογούνται  για πρώτη φορά τα ακίνητα της καθολικής εκκλησίας  που προορίζονται για εμπορική χρήση. Στην Ελλάδα πότε;»

Σε καιρό άγριας λιτότητας, δημοσιονομικού εκτροχιασμού και υστέρησης δημοσίων εσόδων, με αφορμή την υπόθεση της Μονής Φιλοθέου αλλά και το σκάνδαλο  της Μονής Βατοπεδίου, καθίσταται επείγουσα η ανάγκη συνολικού ελέγχου των εμπορικών δραστηριοτήτων των Μονών και των εκκλησιών.

O βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης επαναφέρει την υπόθεση της Μονής Φιλοθεόυ και  ζητά  κατάθεση εγγράφων σχετικά με τον συνολικό φορολογικό έλεγχο των εμπορικών δραστηριοτήτων της Μονής Φιλοθέου αλλά και όλων των μονών και των εκκλησιών.

Σύμφωνα με την απάντησή του Υπουργού Οικονομικών στις 22-1-2012, στην αρχική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για την Μονή Φιλοθέου, διαπιστώθηκαν παραλείψεις, ανολοκλήρωτοι έλεγχοι και ευθύνες: «από την πορισματική έκθεση που υπέβαλε ο αρμόδιος οικονομικός επιθεωρητής προέκυψε ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης τόσο ως προς τις ευθύνες των υπαλλήλων, όσο και ως προς την ολοκλήρωση των φορολογικών ελέγχων και αναμένονται πλέον οι αντίστοιχες πορισματικές εκθέσεις.

Επειδή όμως παρέμειναν αναπάντητα πέντε από τα έξι συνολικά ερωτήματα της αρχικής ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ο Δ. Παπαδημούλης επαναφέρει τα αναπάντητα ερωτήματα και ζητά έγγραφα που να τεκμηριώνουν ένα συνολικό έλεγχο των οικονομικών στοιχείων και εμπορικών δραστηριοτήτων των μονών και των εκκλησιών.

Ο Δ. Παπαδημούλης σημειώνει ότι τα εκτεταμένα φορολογικά προνόμια που απολαμβάνουν μονές και ναοί για την αμιγώς εμπορική τους δραστηριότητα, τα τελευταία χρόνια όχι μόνο δεν καταργήθηκαν αλλά διατηρήθηκαν και ενισχύθηκαν με ευθύνη των κυβερνήσεων τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ.

Την ίδια ώρα που στην Ιταλία ο κ. Μόντι ανακοινώνει ότι για πρώτη φορά θα φορολογηθούν τα ακίνητα της καθολικής εκκλησίας η χρήση των οποίων είναι εμπορική, στην Ελλάδα της δημοσιονομικής ένδειας και της κοινωνικής εξαθλίωσης το κράτος επιφυλάσσει φορολογικά προνόμια και απαλλαγές σε μονές και ναούς.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Ερώτηση- Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων

Προς τούς  κ.κ. Υπουργούς  Οικονομικών,

Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Θέμα: Διερεύνηση υπόθεσης φοροαποφυγής σε επιχειρηματικές δραστηριότητες της Μονής Φιλόθεου

Με την από 25-10-2011 ερώτησή μου με αφορμή δημοσίευμα για την  επιζήμια για το δημόσιο ταμείο εμπορική εκμετάλλευση υπόγειου πάρκινγκ της Μονής Φιλοθέου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης,  ρώτησα τους Υπουργούς Οικονομικών και Παιδείας αν έγινε έλεγχος νομιμότητας στη σύναψη του δανείου της Μονής, στο μισθωτήριο συμβόλαιο του πάρκινγκ, καθώς και τι φόρο εισοδήματος έχει καταβάλλει η Μονή Φιλοθέου για το 2010. Επίσης ρώτησα,  ποια εισοδήματα δηλώσαν οι μονές του Αγίου όρους για το 2010 καθώς και πόσοι είναι οι βεβαιωθέντες φόροι σε Μονές και ναούς και πόσοι οι εισπραχθέντες για το 2010.

Επειδή η απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών περιελάμβανε μόνο το δηλωθέν εισόδημα της Μονής Φιλοθέου για το οικονομικό έτος 2011, τον αναλογούντα φόρο εισοδήματος και την διαπίστωση του οικονομικού επιθεωρητή ότι προέκυψε ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης τόσο ως προς τις ευθύνες των υπαλλήλων, όσο και ως προς την ολοκλήρωση των φορολογικών ελέγχων για την υπόθεση της Μονής Φιλοθέου,

Επειδή παρέμειναν με την ως άνω απάντηση, αναπάντητα τα ερωτήματα που έθεσα με την από 1026/25/10/11 ερώτηση μου

Eπειδή με αφορμή την υπόθεση της Μονής Φιλοθέου αλλά και το σκάνδαλο  της Μονής Βατοπεδίου, καθίσταται επείγουσα η ανάγκη συνολικού ελέγχου των οικονομικών στοιχείων και των καθαρά εμπορικών δραστηριοτήτων των Μονών και των εκκλησιών.

Ερωτώνται οι   κ.κ.  Υπουργοί:

•    Με ποια κρατική τράπεζα και με ποιους όρους συνήφθη το δάνειο με τη Μονή Φιλοθέου προκειμένου να αγοραστεί το προαναφερθέν πάρκινγκ;

•    Τι προβλέπει το συμβόλαιο εκμίσθωσης του σταθμού αυτοκινήτων; Τι ποσό έχει εισπράξει από το 2005 έως σήμερα το Δημόσιο από την συγκεκριμένη εμπορική δραστηριότητα;

•    Ποια η αρμόδια ΔΟΥ και ΦΑΕ  που πραγματοποίησε τον έλεγχο νομιμότητας στο συγκεκριμένο συμβόλαιο; Ποιοι αρμόδιοι υπάλληλοι το χειρίστηκαν; Αναζητήθηκαν πειθαρχικές ευθύνες;  Σε τι οφείλεται η μεγάλη απώλεια εσόδων;

•    Πόσοι οι βεβαιωθέντες φόροι σε Μονές και Ναούς και πόσοι οι εισπραχθέντες για το 2010;

Τέλος, παρακαλούμε, όπως καταθέσετε το συντομότερο δυνατόν στη Βουλή, το φάκελο με όλα τα σχετικά με την υπόθεση έγγραφα και γραπτά στοιχεία και κυρίως το σχετικό πόρισμα του

Ο ερωτών και αιτών Βουλευτής

Δημήτρης Παπαδημούλης