Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
20/02/2012

Ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Τ.Κουράκη: Τα μουσεία μας θα έχουν την τύχη των μουσείων του Ιράκ και της Αιγύπτου που παραδόθηκαν αφύλακτα στο πλιάτσικο; Τεράστιες οι ευθύνες της ηγεσίας του ΥΠΠΟΤ για τη νέα ληστεία στην Αρχαία Ολυμπία

Προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αναστάσιος Κουράκης, σχετικά με τη νέα κλοπή αρχαιοτήτων στην Αρχαία Ολυμπία. Ερωτάται ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού σε ποια άμεσα μέτρα προτίθεται να προχωρήσει για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η οποία βρίσκεται σε μεγάλη απειλή και αν σκοπεύει να διαφυλάξει το προσωπικό της αρχαιολογικής υπηρεσίας από την περαιτέρω συρρίκνωση.   

Ανεξέλεγκτες πλέον διαστάσεις λαμβάνουν τα κρούσματα ληστειών σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της χώρας μας. Μόλις ένα μήνα μετά τη κλοπή δύο σημαντικότατων έργων τέχνης, εκ των οποίων το ένα του Πικάσο, από την Εθνική Πινακοθήκη, το νέο θρασύτατο κρούσμα ληστείας στο Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας αποδεικνύει με το δραματικότερο τρόπο ότι τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί μας χώροι είναι ουσιαστικά αφύλακτα. Το παλαιό μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, στο οποίο εκτίθενται πολύ σημαντικές αρχαιότητες, φυλάσσονταν από μία μόνο φύλακα, η οποία δεν ήταν δυνατόν να αποτρέψει και να αντιμετωπίσει τους ληστές, που εισέβαλαν την προηγούμενη Παρασκευή στο Μουσείο και αφαίρεσαν αρχαιότητες μεγάλης αρχαιολογικής  και οικονομικής αξίας.

Ήδη από το Νοέμβριο του 2011, η αρμόδια για την περιοχή Ζ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την φύλαξη των αρχαιολογικών μουσείων και χώρων της περιοχής, εξαιτίας της δραματικής μείωσης του προσωπικού, λόγω συνταξιοδοτήσεων που προκάλεσαν τα τελευταία μέτρα και λόγω της απόλυσης των συμβασιούχων.  Στις εκκλήσεις αυτές για αντιμετώπιση του προβλήματος, η πολιτική ηγεσία, πιστή στις επιταγές του μνημονίου, που απογυμνώνουν τον κρατικό μηχανισμό, επέλεξε την αδιαφορία.

Είναι προφανές ότι η πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας  βρίσκεται στο στόχαστρο του διεθνούς εγκλήματος, αφού τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί μας χώροι είναι πλέον ουσιαστικά αφύλακτα. Μέσα σε συντομότατο διάστημα  η χώρα μας ακολουθεί την τύχη των αρχαιολογικών μουσείων του Ιράκ και της Αιγύπτου που παραδόθηκαν αφύλακτα στο πλιάτσικο. Είναι σαφές ότι αυτοί που κόπτονται για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας μας εφαρμόζοντας τις πολιτικές των μνημονίων απομακρύνουν τη χώρα μας  από  την Ευρώπη  και τη οδηγούν προς την Αφρική και την Ασία.

Οι ευθύνες του υπουργείου, που έχει αφήσει αφύλακτους τους πολιτιστικούς μας θησαυρούς, είναι πελώριες και η παραίτηση του  υπουργού Πολιτισμού,  που δεν έγινε αποδεκτή από τον πρωθυπουργό, αποδεικνύει το προσχηματικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τον πολιτισμό της χώρας.