Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
19/01/2001

Ειδική συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ για θέματα Οικονομίας και πρωτοβουλίες του κόμματος

Σε ειδική συνεδρίασή της η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ ασχολήθηκε με τα θέματα της Οικονομίας και των σχετικών πρωτοβουλιών που θα αναλάβει ο ΣΥΝ.

Στη συνεδρίαση, διαπιστώθηκε ότι στην κοινωνία κυριαρχεί αβεβαιότητα και απαισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας και τις πραγματικές δυνατότητες κοινωνικής σύγκλισης.

Η είσοδος στη ζώνη του ΕΥΡΩ αναδεικνύει πλέον ανάγλυφα την μεγάλη απόσταση που χωρίζει τα ην Ελλάδα από τον στόχο της πραγματικής σύγκλισης με κοινωνική συνοχή.

Η αναζωπύρωση του πληθωρισμού, οι καθυστερήσεις στους τομείς των ανθρωπίνων πόρων και της τεχνολογίας καθώς και η άνοδος της ανεργίας, είναι -παρά τις ωραιοποιήσεις- τα στοιχεία που συνθέτουν τη σημερινή εικόνα της οικονομίας.

Ο ΣΥΝ θα συνεχίζει τις προσπάθειές του για μεγάλες προοδευτικού χαρακτήρα αλλαγές στην οικονομία, με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης, της απασχόλησης, της δημιουργίας ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους.

Η Π.Γ. του ΣΥΝ, σε συνέχεια ανάλογων αποφάσεών της, κατέληξε στα εξής:

Να συνεχίσει ο ΣΥΝ την πρωτοβουλία για το 35ωρο, να προωθήσει τη συνεργασία των προοδευτικών, κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που συγκλίνουν ήδη στο αίτημα αυτό.

Να προβάλει τις σχετικές προτάσεις για την στήριξη των μακροχρόνια ανέργων

Να κατατεθεί στη Βουλή πρόταση Νόμου για το εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα, αίτημα που πρώτος ο ΣΥΝ διατύπωσε πριν από 2 χρόνια.

Να τεθεί εκ νέου, με πρωτοβουλία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας προς τον Πρόεδρο της Βουλής, το θέμα της αλλαγής της διαδικασίας ένταξης, συζήτησης και εκτέλεσης του Προϋπολογισμού.

Να τεθεί το θέμα της ριζικής φορολογικής μεταρρύθμισης, ως άμεση και κεντρική προϋπόθεση ανάπτυξης και δικαιοσύνης.

Να αναληφθεί κεντρική πρωτοβουλία, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για εξορθολογισμό, μείωση και διαφάνεια στις εξοπλιστικές δαπάνες, προκειμένου να ενισχυθούν οι δαπάνες για ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή και να ανακουφιστεί το υψηλό δημόσιο χρέος.

Να γίνουν συναντήσεις με παράγοντες των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας, Ανάπτυξης, Εργασίας, Παιδείας για ενημέρωση και προβολή των απόψεων του ΣΥΝ για την αναπτυξιακή αξιοποίηση κι αποτελεσματική, διαφανή διαχείριση των πόρων του Γ' Κ.Π.Σ.

Να πραγματοποιηθούν σειρά εκδηλώσεων με αντικείμενο: Γ' Κ.Π.Σ.- Ανάπτυξη, μέσα στους επόμενους μήνες.

To Γραφείο Τύπου