Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
19/02/2012

Αποσπάσματα συνέντευξης της Ρένας Δούρου, μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, υπεύθυνης Ευρωπαϊκής Πολιτικής, στο ρ/σ του Αντέννα 97.2 (Κ. Ξυπολιτίδου)

Αποσπάσματα συνέντευξης της Ρένας Δούρου, μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού, υπεύθυνης Ευρωπαϊκής Πολιτικής, στο ραδιόφωνο του Αντέννα 97.2, στο Δελτίο Ειδήσεων, στη δημοσιογράφο Κ. Ξυπολιτίδου:

•    Για τις διαδηλώσεις αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό σε Ευρώπη και ΗΠΑ:

«Χθες, κόντρα στις σκληρές συνθήκες της καθημερινότητας όλων μας, είχαμε λόγους να αισιοδοξούμε. Είδαμε σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, να ακούγεται το σύνθημα «Είμαστε όλοι έλληνες». Είδαμε Ευρωπαίους και Αμερικανούς πολίτες να στέκονται στο πλευρό μας, όχι μόνο ενόψει του Eurogroup αλλά και ενόψει όλων των επερχόμενων μέτρων που θα εξαθλιώσουν περισσότερο τη ζωή μας. Αυτή είναι μια διαφορετική πλευρά σε σχέση με την εικόνα που αρκετοί δημοσιογράφοι επιχειρούν να παρουσιάσουν, με τη βοήθεια πολιτικών ταγών, όπως οι κκ Παπανδρέου, Πάγκαλος, Βενιζέλος, Παπαδήμος, την εικόνα δηλαδή των “τεμπέληδων ελλήνων” που θα πληρώσουν μέχρι τελευταίου σεντ το χρέος τους. Η χθεσινή εικόνα ήταν εντελώς διαφορετική. Ήταν μια εικόνα ευρωπαίων πολιτών που αντιλαμβάνονται ότι η κρίση των τραπεζών που έγινε κρίση χρέους, δένει γερή θηλιά γύρω από το λαιμό όλων μας, προεξοφλώντας ένα μαύρο παρόν και ένα μαύρο μέλλον. 

•    Σήμερα, ημέρα που θα γίνονταν οι εκλογές, καλούμαστε οι πολίτες να υπερασπίσουμε το Σύνταγμα

Σήμερα στην πλατεία Συντάγματος καλούμαστε εμείς να προασπίσουμε το Σύνταγμα, καθώς φαίνεται ότι το πολιτικό σύστημα το έχει γράψει εδώ και καιρό στα παλαιότερα των υποδημάτων του.

Σήμερα 19 Φεβρουαρίου, ας μη ξεχνάμε θα γίνονταν εκλογές. Αυτό ήταν ένα από τα βασικά σημεία συμφωνίας του κ. Σαμαρά προκειμένου να στηρίξει την κυβέρνηση Παπαδήμου. Θεωρούσε ότι αυτό ήταν το αντάλλαγμα για το γεγονός ότι κατέβασε την αντιμνημονιακή του μάσκα. Σήμερα όμως δεν έχουμε εκλογές, ακούγονται άλλες ημερομηνίες. Και μπορεί το ζήτημα της δημοκρατίας να ακούγεται ως πολυτέλεια, όταν χιλιάδες πολίτες αντιμετωπίζουν ζήτημα καθημερινής επιβίωσης, ωστόσο όταν καταστρατηγείται η δημοκρατία είναι πάρα πολύ δύσκολο να έχουμε παραγωγική ανασυγκρότηση, ανατροπή της πολιτικής εξαθλίωσης των πολιτικών. Γι αυτό παράλληλα με την ανατροπή της συγκεκριμένης πολιτικής που μας έχουν φέρει σε αυτό το σημείο εξαθλίωσης χωρίς τέλος – ʽτο βαρέλι δεν έχει πάτοʼ είχε πει ο κ. Βενιζέλος – πρέπει να θέτουμε και το ζήτημα της δημοκρατίας. Και νομίζω ότι όλο και περισσότεροι πολίτες το αντιλαμβάνονται αυτό. Διότι όταν ο κ. Παπουτσής δεν ορρωδεί προ των ζώντων συμβόλων της νεότερης ελληνικής ιστορίας, και αναφέρομαι στον Μίκη Θεοδωράκη και τον Μανώλη Γλέζο, και δίνει εντολή να τους ρίξουν χημικά, καταλαβαίνετε ποια είναι η μοίρα των απλών εργαζόμενων, στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, όλων μας, όταν θελήσουμε να διεκδικήσουμε το αυτονόητο: την επιβίωσή μας.

•    Κρίσιμη ανάγκη η ενότητα της Αριστεράς

Εδώ και πάρα πολύ καιρό παρουσιάζεται η άθροιση των αριστερών και δημοκρατικών σχηματισμών και πολιτικών κομμάτων να είναι τέτοια που να επιτρέπει ακόμη και τη διακυβέρνηση του τόπου. Μακριά λοιπόν από κάθε είδους κομματικό πατριωτισμό, αισθάνομαι υπερήφανη γιατί πέρα από τις έγκαιρες και ρεαλιστικές προτάσεις τους ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΕΑ, πολύ νωρίς με συνέπεια και σταθερότητα, δια στόματος του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, του Αλέξη Τσίπρα, έχουμε καταθέσει κάτι, ίσως, εξίσου αν όχι πιο σημαντικό: την ανάγκη να επιτευχθεί η  ενότητα της Αριστεράς. Οι συνθήκες είναι κρίσιμες και ιστορικές όχι μόνο για τη χώρα αλλά και για τις ευθύνες των πολιτικών ηγεσιών. Και πάρα πολύ σύντομα, όποτε μας επιτρέψουν να γίνουν οι εκλογές, θα κριθούμε όλοι αν βάλουμε πάνω από τη σωτηρία της πατρίδας το αν θα αυξήσουμε τα ποσοστά ή τις έδρες μας.

•    Να κάνουμε πραγματικότητα τους φόβους των κκ Καρατζαφέρη, Σόιμπλε

Ο κ. Καρατζαφέρης, που μπορεί να κατηγορηθεί για οτιδήποτε αλλά όχι για έλλειψη ευφυΐας, πολύ έγκαιρα είχε εκφράσει το φόβο του μήπως ενωθεί η Αριστερά γιατί τότε δεν θα έχει καμία τύχη ούτε ο κ. Σαμαράς, ούτε ο κ. Παπανδρέου ούτε ο ίδιος. Νομίζω λοιπόν ότι αυτούς τους φόβους του κ. Καρατζαφέρη αλλά και του κ. Σόιμπλε, που περιγράφει τους δημοκρατικούς σχηματισμούς της αντιπολίτευσης ως ημιεγκληματίες και παράφρονες, θα πρέπει να τους κάνουμε πραγματικότητα, αν θέλουμε να έχουμε μέλλον».

To Γραφείο Τύπου