Skip to main content.
16/02/2012

Κουκούλες... - του Άγγελου Μανταδάκη

“Θα τους κατεβάσω τις κουκούλες”. Με την “τσαμπουκαλίδικη” φράση αυτή ο κ. Αντ. Σαμαράς έκλεισε τη δήλωσή του για τους γνωστούς - αγνώστους που προκάλεσαν τις καταστροφές στο κέντρο της Αθήνας το βράδυ της Κυριακής. Είναι φανερό ότι ο κ. Σαμαράς χρειάζεται επίδειξη πυγμής μετά την οβιδιακή μεταμόρφωσή του στο ζήτημα του Μνημονίου..

Σε ποιους απευθύνεται όμως ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας; Στους συνήθεις “μπάχαλους” ή στα κουκουλοφόρα τμήματα της Ασφάλειας ή της ΕΥΠ;

Και γιατί; Να τους φοβίσει ή να δείξει πυγμή και αποφασιστικότητα απέναντι στην ανομία;

Ως προς το πρώτο, η απάντηση είναι απλή: με “τσαμπουκά” και “μαγκιές” -έχουν χρησιμοποιηθεί και από άλλους- ο συγκεκριμένοι -ας μην κάνουμε το λάθος να τους αποκαλούμε “αντιεξουσιαστές”- το μόνο που κάνουν είναι να ντομπάρονται και να ασκούν ακόμα μεγαλύτερη βία. Η βία είναι το μέσον που εγκαθιστά έναν ιδιότυπο διάλογο ανάμεσα στις ομάδες αυτές και την εξουσία, που έτσι θεωρούν ότι γίνονται μέρος της. Άρα ό,τι ευνοεί την ανταλλαγή βίας δεν βοηθάει.

Για τους υπηρεσιακούς κουκουλοφόρους (έγιναν κατά καιρούς άλλωστε τόσες καταγγελίες), δεν το συζητάμε. Συνεχίζουν μια μακρόχρονη παράδοση με σταθμό τα Ιουλιανά του '65, όπου σαν “καλή ώρα”, κάποιοι νεαροί με κόκκινα πουκάμισα ανάμεσα στους διαδηλωτές επιχειρούσαν να βάλουν φωτιές και όταν τους ρωτούσαν οι δημοσιογράφοι αν είναι διαδηλωτές ή αστυνομικοί, εκείνοι άνετα απαντούσαν “και τα δύο”.

Θα τους ξεκουκουλώσει άραγε ο κ. Σαμαράς;

Προτιμότερο και πιο άμεσο είναι να “μαζέψει” την βουλευτή του κυρία Πιπιλή, που βρήκε ευκαιρία την Κυριακή να εγκαλέσει για τα έκτροπα τον Αλέξη Τσίπρα και την Αλέκα Παπαρήγα.

Η καταδίκη των πρακτικών της τυφλής βίας και της καταστροφής, που δίνει τη δυνατότητα στην εξουσία να χρησιμοποιεί τη δική της βία για να διαλύει ακόμα και τεράστιες λαϊκές κινητοποιήσεις, είναι δεδομένη και απερίφραστη για την αριστερά, την ανανεωτική κατ' αρχήν, αλλά και στο σύνολό της. Η κυρία Πιπιλή δεν θα πρέπει να αγνοεί άλλωστε από ποιον πολιτικό χώρο προέρχονταν ιστορικά οι κουκουλοφόροι.

Μένει ένα τελευταίο. Κάποιοι επιθυμούν μέσα από την συζήτηση περί καταστροφών και κουκούλας να παρακάμψουν την αγριότητα με την οποία η αστυνομία και το κράτος επιχειρούν να διαλύσουν τις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις. Το είδαμε και το καλοκαίρι, το είδαμε και την Κυριακή. Τόννοι χημικών ύποπτων για τις επιπτώσεις τους στον ανθρώπινο οργανισμό, βροχή εκτοξεύσεων έτσι ώστε να πλήξουν τους πάντες προς κάθε κατεύθυνση, αποκλεισμός διαδηλωτών και το εκσυγχρονιστικότερο... η έφοδος των δικύκλων με τους ροπαλοφόρους συνοδηγούς, να χτυπούν και να εκτοξεύουν δακρυγόνα και άλλα αντικείμενα μέσα στο πλήθος και όποιον πάρει ο Χάρος.

Τι λέει γι' αυτό το μοντέλο της βαρβαρότητας και του αυταρχισμού ο κ. Σαμαράς; Ας ρωτήσει δυο μεγάλους Έλληνες - πρέσβεις της Ελλάδας και του πολιτισμού της, τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Μανώλη Γλέζο...


http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=669939