Skip to main content.
19/02/2012

Και Μνημόνιο Και Χρεωκοπία - του Δημήτρη Παπαδημούλη*

Η ελληνική κοινωνία βιώνει οδυνηρά το τέλος ενός χρεωκοπημένου τρόπου διακυβέρνησης της χώρας, ενός «τελειωμένου» κομματικού και πολιτικού συστήματος. ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία χρεωκόπησαν τη χώρα, χρεωκόπησαν την κοινωνία και είναι αδύνατο να τη σώσουν. Δεν πείθουν στον ρόλο του διασώστη. Γιʼ αυτό και θα τιμωρηθούν σκληρά στην κάλπη από τους Έλληνες πολίτες. Όποτε και να στήσουν τις κάλπες. ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία κυβερνώντας εναλλάξ για δεκαετίες έφτιαξαν την Ελλάδα των ελλειμμάτων, του χρέους, της παραγωγικής αποσάθρωσης της διοικητικής αποδιοργάνωσης. Την Ελλάδα των υψηλών δαπανών για πελατειακές σπατάλες, δώρα και προνόμια στους οικονομικούς ολιγάρχες, περιττή γραφειοκρατία και διαφθορά, χωρίς κοινωνικό κράτος, χωρίς σοβαρή δημόσια παιδεία και υγεία. Την Ελλάδα των χαμηλών φορολογικών εσόδων αλλά και των μεγάλων φορολογικών ανισοτήτων, της κομματικοποιημένης, ακριβής και αναποτελεσματικής διοίκησης, της παραγωγικής αποσάθρωσης, της καταναλωτικής ψευδαίσθησης με δανεικά και της όξυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων. Έφτιαξαν την Ελλάδα της διαφθοράς, και της αρπαχτής, που αντί για τη δημιουργική πρόοδο, τη στηριγμένη στη σκληρή δουλειά, καλλιέργησε για δεκαετίες την ιδεολογία του «κονέ» και της ήσσονος προσπάθειας.

Έχτισαν ένα ολόκληρο σύστημα παραγωγής και διανομής πλούτου στηριγμένο στην ασυλία της πολιτικής ελίτ και στις προνομιακές σχέσεις με τους ολιγάρχες του πλούτου και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία έχτισαν χέρι-χέρι για δεκαετίες την Ελλάδα της αναξιόπιστης πολιτικής ηγεσίας, του «άλλα λέμε όταν είμαστε αντιπολίτευση και άλλα κάνουμε όταν γινόμαστε κυβέρνηση». Την Ελλάδα που κατανέμει πάρα πολύ άδικα και τα βάρη -όταν πρόκειται για θυσίες- και τα οφέλη, όταν έχουμε ανάπτυξη.

Πριν από λίγα χρόνια φωνάζαμε: Μην ξοδεύετε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ για τη φιέστα των Ολυμπιακών Αγώνων με τις μίζες στη Siemens και το C4I. Μας απαντούσαν ότι υπονομεύουμε τον εκσυγχρονισμό και την εθνική προσπάθεια. Αυτή η κυβερνητική πολιτική, έφερε το πρώτο Μνημόνιο. Και το Μνημόνιο χειροτέρευσε τα πράγματα, γιατί ήταν κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των δανειστών μας. Ήταν και η «συνταγή» επικίνδυνη για τον ελληνικό λαό και ο «μάγειρας», η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, κακή. Και το μνημόνιο δύο χρόνια μετά έχει φέρει μεγάλη ύφεση, μεγάλη ανεργία, μεγάλη φτώχεια και μονόπλευρη, σε βάρος των ασθενέστερων, κατανομή των βαρών. Αυτά τα δύο χρόνια δεν έγινε τίποτα για τη φοροδιαφυγή, την παραοικονομία, την αναδιοργάνωση της διοίκησης, την απλούστευση της νομοθεσίας, τον περιορισμό της ατιμωρησίας και της διαφθοράς, την αναπτυξιακή αξιοποίηση των πόρων.

Αντίθετα, όλα αυτά φούντωσαν. Έτσι ήρθε η κατάρρευση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η παραίτηση Παπανδρέου και η αντικατάστασή του από τον κ. Παπαδήμο με τρικομματική συγκυβέρνηση. Άλλαξε ο αρχιμάγειρας, ανακατεύτηκαν και περισσότεροι στην κουζίνα, αλλά η συνταγή έμεινε η ίδια και μάλιστα έγινε χειρότερη. Από το τούνελ της ύφεσης, μας οδηγεί στο βαρέλι δίχως πάτο του δεύτερου μνημονίου, το οποίο επιβάλλει ακόμα πιο άγριες θυσίες από το πρώτο μνημόνιο, μονόπλευρα και πάλι, σε μισθωτούς, συνταξιούχους, άνεργους, περικόπτει βάναυσα το κοινωνικό κράτος και τα δίνει όλα στους τραπεζίτες.

Το νέο Μνημόνιο, οδηγεί, τη στιγμή που βολεύει τους δανειστές μας, στη χρεωκοπία, εντός ευρώ ή και εκτός ευρώ, αν αργότερα θωρακιστούν περισσότερο απέναντι στο συστημικό κίνδυνο της Ελλάδας και αποφασίσουν οι δανειστές μας να μας τραβήξουν τα «σωληνάκια».Είναι ένα σχέδιο που μετατρέπει την Ελλάδα σε Λετονία της Ευρωζώνης. Εμείς δεν επιθυμούμε ούτε την ασύντακτη χρεωκοπία, ούτε την επιστροφή στη δραχμή. Είναι η πολιτική του μνημονίου και η κινδυνολογία του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. που την φέρνουν πιο κοντά.

Το ερώτημα είναι: Πού οδηγούμαστε; Τι μπορεί να γίνει για να αποτρέψουμε την επερχόμενη ακόμα μεγαλύτερη καταστροφή για την ελληνική οικονομία, τον ελληνικό λαό; Πώς μπορούμε να βγούμε από αυτό το θανάσιμο σπιράλ για το οποίο μιλάει ο νομπελίστας Κρούγκμαν, το “Spiegel”, η “Monde”, ακόμη και οίκοι αξιολόγησης; Εκτός από τις επείγουσες και αναγκαίες αλλαγές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, χρειάζεται και στην Ελλάδα επειγόντως σχέδιο, και άλλη ηγεσία, με νέα πλειοψηφία και ισχυρή αριστερά, ανασυγκρότηση, ουσιαστική επανένταξη με όρους ανάπτυξης και δικαιοσύνης και παραγωγικής ανασυγκρότησης της Ελλάδας και της ελληνικής οικονομίας στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας. Γιʼ αυτό και οι εκλογές δεν πρέπει να αναβληθούν.

* Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι βουλευτής Β' Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=670321