Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
20/02/2012

Αποσπάσματα Ομιλίας του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα - Θεσσαλονίκη, Γήπεδο ΜΕΝΤ, Τούμπα


Σήμερα η κυβέρνηση Παπαδήμου παρέδωσε την Ελλάδα – εμάς και τις επόμενες γενιές – όμηρο στους δανειστές της.  Το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο μοιραίος Πρωθυπουργός τους διασφάλισαν πρώτα τα συμφέροντα κάθε δανειστή, ιδιώτη και μη – κάθε τυχάρπαστου και κάθε τοκογλύφου – και σήμερα, στο Eurogroup, άνοιξαν το δρόμο στη χρεοκοπία της χώρας. Σε μια χρεοκοπία της επιλογής των δανειστών – και για το πότε θα συμβεί και για το πώς θα συμβεί. Είναι υπόλογοι στην Ιστορία του τόπου και τον ελληνικό λαό, εξʼ αδιαιρέτου όλοι τους. Και όσοι έκαναν τον πατριωτισμό πολιτική καριέρα, αλλά σήμερα – υπακούοντας στις δυνάμεις του πολυπλόκαμου κατεστημένου που τους στηρίζουν – συνυπογράφουν την παράδοση της χώρας. Δεν συναινούν απλώς στο λάθος – συνυπογράφουν την παράδοση και εγγυώνται την ομηρεία της. Και όσοι έκαναν το σοσιαλισμό πολιτική καριέρα, αλλά σήμερα προπαγανδίζουν τη νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα ως μονόδρομο σωτηρίας. Δεν εφαρμόζουν απλώς μια πολιτική που οι δανειστές τους επέβαλαν – εφαρμόζουν μια πολιτική στην οποία οι ίδιοι πιστεύουν. Βλέπουν τη λύση στο Μνημόνιο. Και την εκπλήρωση της εξουσιομανίας τους στην πλήρη εφαρμογή του. Ισχύς μου η αγάπη του δανειστή – έτσι πορεύονται κάποιοι σε ό,τι έχει απομείνει από το ΠΑΣΟΚ και εκεί το οδηγούν. 

Εμείς, ενημερώνουμε τους δανειστές της χώρας – την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν δεσμεύει την Ελλάδα, παρά μόνο για όσο διάστημα ασκεί η ίδια εξουσία. Δεσμεύει, δηλαδή, μόνον τον εαυτό της. Εάν μια κυβέρνηση που δεν έχει εκλεγεί από το λαό, που δεν τη θέλει ο λαός και που συστηματικά και συνειδητά ενεργεί εις βάρος του λαού, μπορούσε να δεσμεύσει μια χώρα – και μάλιστα για πολλές δεκαετίες – αυτό θα προσέβαλε τη δημοκρατία όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη ολόκληρη. Την Ελλάδα τη δεσμεύει μόνον ο κυρίαρχος λαός της.

Γιʼ αυτό, εμείς ενημερώνουμε τους δανειστές της χώρας – την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – ότι, ένας νέος συνασπισμός εξουσίας, αποτέλεσμα της δημοκρατικής και πατριωτικής ενότητας του λαού μας, αμέσως μετά τις εκλογές θα ξηλώσει μία-μία τις παράνομες συμβάσεις, που υπέγραψε η συγκυβέρνηση Παπαδήμο με τους δανειστές και ένα-ένα τα μέτρα, που αυτές οι συμβάσεις επιβάλλουν για να διαλύσουν την κοινωνία και να ξεπουλήσουν τη χώρα.

Και ο λαός σήμερα λέει ξεκάθαρα: η κυβέρνηση αυτή δεν έχει κανένα δικαίωμα, καμιά δημοκρατική νομιμοποίηση να διαπραγματεύεται τέτοιες ανήκουστες και πρωτοφανείς απαιτήσεις.

Η κυβέρνηση πρέπει απλώς να ανοίξει την πόρτα και να φύγει.

Η επιστροφή της δημοκρατίας στην Ελλάδα είναι η μοναδική ελπίδα σωτηρίας για τον Ελληνικό λαό.

Η υπεράσπιση του δημοκρατικού ευρωπαϊκού κεκτημένου, είναι η μοναδική προοπτική προστασίας για τους λαούς της Ευρώπης.

Ζητάμε άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Ζητάμε εκλογές με απλή αναλογική.

Ζητάμε τίποτα να μην υπογραφεί πριν τις κάλπες.

Και βεβαίως, η κυβέρνηση που θα προκύψει, έχοντας νωπή και ξεκάθαρη λαϊκή εντολή, να διαπραγματευτεί ξανά με τους δανειστές και τους εταίρους μας.

Γιατί το πραγματικό δίλημμα δεν είναι νέα μέτρα ή χρεοκοπία. Αυτό είναι εξίσωση. Και όσο πιο πολλά εισπρακτικά μέτρα ανακοινώνονται τόσο πιο κοντά έρχεται η χρεοκοπία. Και τα Μνημόνια μας τα επιβάλλουν οι δανειστές και οι εταίροι μας για να μας σπρώξουν έξω από την πόρτα της Ευρωζώνης.

Το μόνο πραγματικό δίλημμα είναι το δίλημμα επιβίωσης του ελληνικού λαού: εξαθλίωση και χρεοκοπία ή νέος συνασπισμός εξουσίας και ανατροπή. Σʼ αυτό το δίλημμα θα κληθεί να απαντήσει ο ελληνικός λαός στις επόμενες εκλογές – όποτε κι αν γίνουν αυτές. Και ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει ψήφο εξουσίας, ψήφο διακυβέρνησης της χώρας. Θα ζητήσουμε από τον ελληνικό λαό να εμπιστευτεί το απολύτως ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο από την κρίση και την ανασυγκρότηση της χώρας – να εμπιστευτεί το πρόγραμμα, αλλά και τα πρόσωπα που θα το εφαρμόσουν. Μια νέα συλλογική αυτοπεποίθηση θα σαρώσει τον φόβο και την ανασφάλεια που προσπαθεί να σπείρει στους πολίτες το ένοχο πολιτικό κατεστημένο και θα φέρει την Αριστερά πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων.

Σε όλη την Ευρώπη το Σάββατο, στην Ελλάδα σχεδόν καθημερινά πια, εκατοντάδες χιλιάδες λαού διαδηλώνουν διακηρύξουν την αντίθεσή τους σε αυτή την πολιτική, που καταστρέφει την χώρα, την κοινωνία και την οικονομία.

Οι κινητοποιήσεις αυτές δεν υπάρχουν για τα κυρίαρχα ΜΜΕ. Δεν είναι είδηση.

Και η αλήθεια είναι ότι το κίνημα αντίστασης στο Μνημόνιο έχει πάρει παλλαϊκή διάσταση και διαμορφώνει τις εξελίξεις.

Όπως τον Ιούλιο που σήμανε το τέλος της πρωθυπουργίας Παπανδρέου.

Όπως τον Οκτώβρη που επέβαλλε την τελική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ. 

Ήταν ακριβώς η πίεση από αυτό το κίνημα, που έφερε σε αδιέξοδο και στην επιλογή των μαζικών διαγραφών τις κοινοβουλευτικές ομάδες, τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της Νέας Δημοκρατίας.

Είναι αυτό το κίνημα που θα αναγκάσει την κυβέρνηση του Μνημονίου σε οριστική απόσυρση.

Είναι αυτό το κίνημα που κάνει την Μέρκελ, τον Σόιμπλε και τους τραπεζίτες να ανησυχούν ότι το σχέδιο για τη λεηλασία και την κατεδάφιση της Ελλάδας δεν μπορεί να προχωρήσει.

Είναι αυτό το κίνημα που θα επιβάλλει αλλαγή πολιτικής και εναλλακτική διέξοδο.

Είναι αυτό το κίνημα που κάνει το τρίγωνο της αμαρτίας – καταρρέον πολιτικό σύστημα, ΜΜΕ, τραπεζίτες – να  ανησυχεί.

Το τρίγωνο της αμαρτίας έχει στη μία κορυφή τους τραπεζίτες, στην άλλη τα ΜΜΕ και στην τελευταία το καταρρέον πολιτικό σύστημα.

Οι τραπεζίτες κρατάν από το γιακά τα ΜΜΕ.

Τα ΜΜΕ φροντίζουν για την αναπαραγωγή ενός αμαρτωλού πολιτικού συστήματος.

Και το πολιτικό σύστημα υποτάσσει το κοινό καλό στα συμφέροντα των τραπεζιτών.

Το ποιος χρωστάει σε ποιόν είναι λίγο πολύ γνωστό. Και αν δεν είναι μπορεί ο έμπειρος αναγνώστης να το ανιχνεύσει πίσω από τις γραμμές των κύριων άρθρων και τους σχολιασμούς των κεντρικών δελτίων.

Η Ελλάδα λοιπόν έχει ανάγκη από ένα νέο συνασπισμό εξουσίας που θα αφαιρέσει από τον τριπλό συνασπισμό του πολιτικού κατεστημένου, των τραπεζών και των κυρίαρχων ΜΜΕ, κάθε δυνατότητα να καθορίζουν τις τύχες της χώρας και να εκχωρούν κοινωνικά δικαιώματα.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Η Αριστερά έχει καταθέσει έγκαιρα την εναλλακτική πολιτική της πρόταση.

Μια εναλλακτική πρόταση που βρίσκει ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση στην κοινωνία, τρομάζοντας το διεφθαρμένο και καταρρέον δικομματικό πολιτικό σύστημα.

Ζητάνε από τον ελληνικό λαό να πληρώνει 20 δις τον χρόνο για τα επόμενα 20 χρόνια.

Απαντάμε. Αναστολή πληρωμών για όσο χρειαστεί ώστε να εξοικονομούμε 20 δις τον χρόνο, για τη στήριξη της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.

Ζητάνε από τον ελληνικό λαό νέες θυσίες επειδή θα πάρουμε άλλο ένα από τα μεγαλύτερα δάνεια που δόθηκαν ποτέ.

Απαντάμε. Διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, χωρίς μνημόνια λιτότητας. Αλλά με δυνατότητα να αποπληρώνουμε το υπόλοιπο με ρήτρα ανάπτυξης, όπως έγινε  για τη Γερμανία το 1953.

Ζητάνε από τον λαό να ζήσει για 20 χρόνια υπό το βάρος μιας ασφυκτικής και καταστροφικής ύφεσης.

Απαντάμε. Όλα τα χρήματα που θα εξοικονομήσουμε από την αναστολή πληρωμών να πάνε στην ανάπτυξη. Σε δημόσιες παραγωγικές επενδύσεις, σε ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο, στην ανασυγκρότηση του κοινωνικού τομέα που καταρρέει. Ούτε ένα ευρώ να μην πάει πια στους τοκογλύφους.

Ζητάνε να δώσουμε πάλι εκατοντάδες δις στις τράπεζες.

Απαντάμε. Κοινωνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος. Και εξάντληση κάθε δυνατότητα για συμμαχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για ανατροπή του σημερινού αδιέξοδου οικονομικού μοντέλου. Για απευθείας χαμηλότοκο δανεισμό των κρατών από την ΕΚΤ και όχι των χρεοκοπημένων τραπεζών.

Ζητάνε από τον λαό καινούργιους φόρους και χαράτσια.

Απαντάμε. Ριζική προοδευτική αναδιανομή. Φορολόγηση του συσσωρευμένου πλούτου και του κεφαλαίου.

Να σταματήσουν να φορολογούν άλλο τη φτώχεια και να φορολογηθεί επιτέλους και ο πλούτος σε αυτή τη χώρα.

Και μάθαμε μόλις πριν λίγο ότι οι περικοπές στις συντάξεις πάνε για το Μάιο. Μετά τις εκλογές δηλαδή. Πραγματικά νομίζουν ότι μπορούν να ξεγελάσουν το λαό; 

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Στις κρίσιμες αυτές ώρες, όπου το παραδοσιακό πολιτικό καταστημένο καταρρέει, και όπου η ανικανότητα, η ανυπαρξία στρατηγικής και η απόλυτη ευθυγράμμιση με τα συμφέροντα των κερδοσκόπων οδηγούν την χώρα σε πρωτοφανές αδιέξοδο, η Αριστερά πρέπει να δείξει τον εναλλακτικό δρόμο.

Η δημιουργία ενός νέου Συνασπισμού Εξουσίας προϋποθέτει μια ευρύτατη κοινωνική συσπείρωση.

Προϋποθέτει επίσης μια πλατειά συμμαχία γύρω από το εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο.

Μέχρι στιγμής, η ηγεσία του ΚΚΕ δεν έχει εγκαταλείψει την στρατηγική του απομονωτισμού, που τόσα χρόνια καλλιεργεί απέναντι σε κάθε άλλη αριστερή δύναμη.

Ούτε η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ εγκαταλείπει την διπλή στρατηγική, από τη μια να καταγγέλλει το Μνημόνιο, και από την άλλη να κλείνει το μάτι σε δυνάμεις που το υποστηρίζουν.

Θα πούμε όμως για μια ακόμα φορά το εξής. Η ανάγκη να υπάρξει εναλλακτικός δρόμος, συνεγείρει την κοινωνία.

Και στην κοινωνία, όπως και στην βάση της Αριστεράς, η ανάγκη και η απαίτηση για ενότητα είναι κάτι παραπάνω από ώριμη.

Και πολύ πιο δυνατή από κάθε λογής τακτικισμούς και καιροσκοπισμούς των ηγεσιών.

Αυτή την ανάγκη και την απαίτηση των καιρών, εκφράζει η δική μας προσήλωση στην στρατηγική της ενότητας.

Θα πορευτούμε λοιπόν με επιμονή και επιμονή και με την πεποίθηση ότι το μαζικό κοινωνικό ρεύμα που συγκροτείται, με πυρήνα την Αριστερά αλλά και άλλες πολιτικές δυνάμεις που αντιμάχονται από προοδευτική σκοπιά το Μνημόνιο, μπορεί σαρώσει την πολιτική των Μνημονίων και να ανοίξει τον εναλλακτικό δρόμο διεξόδου.

To Γραφείο Τύπου