Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
21/02/2012

Νέα Απάντηση Κομισιόν σε Ν.Χουντή για το χαράτσι της ΔΕΗ

ΑΙΣΧΟΣ

•    Ο Γερμανός Επίτροπος της ΕΕ, που πριν από λίγο καιρό είχε απαντήσει ευθέως ότι το χαράτσι της ΔΕΗ ήταν παράνομο με βάση την κοινοτική νομοθεσία, τώρα “μασάει τα λόγια του”.

•    Ν. Χουντής: “Προκειμένου να καθυποτάξουν και να ξεζουμίσουν τον ελληνικό λαό, όχι μόνο έχουν καταργήσει το ελληνικό Σύνταγμα και τους νόμους, αλλά και παραβιάζουν την κοινοτική νομοθεσία”.

Ο Γερμανός Επίτροπος, κ. Oettinger, υπεύθυνος για θέματα Ενέργειας στην ΕΕ, ο οποίος πριν από 2 μήνες, με γραπτή απάντησή του, είχε τονίσει, με απόλυτη σαφήνεια, στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Χουντή, ότι το χαράτσι της ΔΕΗ ήταν παράνομο με βάση την κοινοτική νομοθεσία, τώρα με νέα απάντησή του επιχειρεί να θολώσει τα νερά, αδιαφορώντας αν εκατομμύρια ευρωπαίοι πολίτες, καταναλωτές της ΔΕΗ, παράνομα υποχρεώνονται να πληρώσουν το χαράτσι στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, υπό την απειλή διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ν. Χουντής, στη νέα ερώτησή του, αφού επικαλούνταν την απάντηση  Oettinger, ότι «Οι διατάξεις σχετικά με την καθολική υπηρεσία γεννούν σαφή υποχρέωση των κρατών μελών και παρέχουν στους οικιακούς καταναλωτές το δικαίωμα να προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια. Η οδηγία δεν περιέχει διατάξεις που να εξαρτούν το δικαίωμα αυτό από την κατάσταση του νοικοκυριού ή των μεμονωμένων μελών του όσον αφορά τις φορολογικές τους υποχρεώσεις» ζητούσε:

α) την άμεση παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για το χαράτσι μέσω  της ΔΕΗ,

β) η Κομισιόν να εμποδίσει την «παράνομη και καταχρηστική» διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στους καταναλωτές αυτούς, που δέχονται να πληρώσουν την κατανάλωση ρεύματος αλλά όχι το φόρο, και

γ) να δοθεί η δυνατότητα επιστροφής των φόρων που, με παράνομες διαδικασίες και υπό την απειλή διακοπής της ηλεκτροδότησης, ήδη έχουν καταβληθεί  από κάποιους καταναλωτές.

Στην νέα απάντηση του, μνημείο στρεψοδικίας και ασάφειας, ο κ. Oettinger, σημειώνει επί λέξη ότι: «Το γεγονός ότι η οδηγία 2009/72/ΕΚ δεν περιέχει διατάξεις που εξαρτούν το δικαίωμα των καταναλωτών για καθολική υπηρεσία από τη φορολογική τους κατάσταση δεν συνεπάγεται, κατά την άποψη της Επιτροπής, κατʼ ανάγκη (!!!) τα συμπεράσματα που διατύπωσε το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου όπως και μερίδα των ελληνικών ΜΜΕ. Η Επιτροπή παρακολουθεί στενά τη μεταφορά της οδηγίας στο ελληνικό δίκαιο, όπως και σε όλα τα άλλα κράτη μέλη της (!!! ). Πριν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, η Επιτροπή δεν είναι σε θέση να τοποθετηθεί (!!!) ως προς τις ερωτήσεις που έθεσε το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου στα σημεία 2 και 3»

Σχολιασμός από το γραφείο του Ν. Χουντή:

Α) τι σημαίνει «δεν συνεπάγεται κατ' ανάγκη»; Κατʼ αρχάς, η προηγούμενη απάντηση ήταν απολύτως κατηγορηματική και δεν χρειαζόταν καμία ιδιαίτερη ερμηνεία. Αλλά αφού τώρα αμφισβητεί τα όσα έγραψε στη γραπτή απάντησή του, γιατί δεν μας λέει ευθέως τι εννοούσε τελικά;

Β) τι σημαίνει «η Επιτροπή παρακολουθεί στενά τη μεταφορά της οδηγίας σε όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης»; Όταν γίνεται μια συγκεκριμένη καταγγελία που αφορά την Ελλάδα, γιατί μπλέκει όλα τα άλλα κράτη μέλη; Συμβαίνει κάτι παρόμοιο σε άλλο κράτος μέλος; Διακόπτεται πουθενά η ηλεκτροδότηση για φορολογικούς λόγους;

Γ)  γιατί δεν μπορεί να απαντήσει στα υπόλοιπα ερωτήματα; Έχει υποχρέωση να στείλει επιστολή αιτιολογημένης γνώμης σε βάρος της ελληνικής κυβέρνησης αφού θίγονται τα δικαιώματα εκατομμυρίων καταναλωτών. Και γιατί παραλείπει να πει, ενώ ερωτάται, ότι οι καταναλωτικές οργανώσεις έχουν το δικαίωμα της συλλογικής αγωγής που τους δίνει η κοινοτική νομοθεσία για να διεκδικήσουν την κατάργηση της παράνομης και καταχρηστικής απειλής της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος;

Ο Ν. Χουντής με αφορμή την απάντηση του κ. Oettinger, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Επίτροπος κ. Oettinger, ο οποίος πριν λίγους μήνες εβρυχάτο ως λέοντας σε βάρος των νοτίων χωρών, ζητώντας αναρμοδίως να κυματίζει μεσίστια η ελληνική σημαία και οι σημαίες των άλλων «PIGS», αποδεικνύεται χαμαιλέοντας για θέματα αρμοδιότητάς του.

Η νέα απάντηση είναι επιπέδου δικολάβου επαρχιακού δικαστηρίου, μνημείο στρεψοδικίας και ασάφειας, για την οποία δικαιούμαι να ισχυριστώ ότι είναι και προϊόν αυστηρών συστάσεων από Βρυξέλλες ή Βερολίνο, διότι χαλούσε τη φοροεπιδρομή. 

Προκειμένου να καθυποτάξουν και να ξεζουμίσουν τον ελληνικό λαό, όχι μόνο έχουν καταργήσει το ελληνικό Σύνταγμα και τους νόμους, αλλά  παραβιάζουν ασύστολα και την κοινοτική νομοθεσία.

Ο ρόλος ενός Επιτρόπου της ΕΕ, δεν μπορεί να είναι να υπερασπίζεται μόνο τα δικαιώματα των εταιριών, όταν θίγονται οι πολλές ελευθερίες τους, ούτε να παίζει το ρόλο του dealer στις ενεργειακές business της Ηλιό-λουστης Ελλάδας. Αν ο κος  Oettinger δεν μπορεί να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των εκατομμυρίων ευρωπαίων πολιτών, καταναλωτών της ΔΕΗ, που απορρέουν άμεσα από την κοινοτική νομοθεσία και τα οποία παραβιάζονται, τότε θα ήταν προτιμότερο να προσφέρει μια ύστατη υπηρεσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την παραίτησή του».

To Γραφείο Τύπου