Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
08/03/2005

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΝ Αλ.Αλαβάνου μετά την κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Με αφορμή την πρόσφατη σοβαρή και πολύπλευρη κρίση που έχει εκδηλωθεί στους κόλπους της Εκκλησίας, με ευθύνη και της Ιεραρχίας και του Προκαθημένου της Αρχιεπισκόπου, επανήλθε στη δημόσια συζήτηση η αναγκαιότητα για τη σαφή διάκριση των ρόλων Κράτους-Εκκλησίας.

Ο ΣΥΝ, αλλά και άλλες πολιτικές δυνάμεις και δημόσιοι παράγοντες, έχουν προτείνει σειρά μέτρων που, εν όψει αλλά και ανεξάρτητα από την προσεχή συνταγματική αναθεώρηση, πρέπει με ευθύνη και πρωτοβουλία της πολιτείας να ληφθούν, στην κατεύθυνση της διάκρισης των ρόλων Κράτους και Εκκλησίας. Έτσι ώστε η Εκκλησία να οριοθετήσει τη δράση της στον πνευματικό και κοινωνικό της ρόλο, να απαλλαγεί από πειρασμούς και παγίδες της κοσμικής εξουσίας, όπως νομίζουμε ότι επιθυμεί και η μεγάλη πλειοψηφία των θρησκευόμενων.

Η αποχώρησή μας από την αίθουσα της Βουλής κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην οποία θα προΐσταται, μετά από κυβερνητική πρωτοβουλία, ο Αρχιεπίσκοπος, υποδηλώνει ακριβώς την έμπρακτη διαμαρτυρία μας ταυτόχρονα με τον αυτονόητο σεβασμό μας προς το πρόσωπο του νέου Προέδρου, στον οποίο ευχόμαστε κάθε επιτυχία, καθώς και προς την Βουλή και το Προεδρείο της.

Δεν θέλουμε να συναινέσουμε με την παρουσία μας στη διαδικασία που θέτει τους πολιτειακούς θεσμούς υπό την σκέπη του θρησκευτικού όρκου και των παραγόντων της Ιεραρχίας, ενώ κατά το Σύνταγμα ο Πρόεδρος εκλέγεται από την Βουλή των λαϊκών αντιπροσώπων και ορκίζεται ενώπιόν της.

Εμείς εγκαίρως δημοσιοποιούμε τη θέση και τις προτάσεις μας. Το θέμα αφορά όλες τις πολιτικές δυνάμεις οι οποίες και πρέπει να τοποθετηθούν.

To Γραφείο Τύπου