Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
28/01/2001

Ειδική θεματική συνεδρίαση της Κ.Π.Ε. του ΣΥΝ για την Οικολογία

Με ευρεία πλειοψηφία (1 κατά και 3 λευκά) εγκρίθηκε απόφαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού για την πρόταση και προώθηση ενός οικολογικού προγράμματος για τη χώρα μας, όπως επίσης για τις προτεραιότητες και πρωτοβουλίες που θα αναλάβει ΣΥΝ το προσεχές διάστημα.

Η ΚΠΕ του ΣΥΝ εν όψει του προγραμματικού συνεδρίου (φθινόπωρο 2001) θα οργανώσει την συζήτηση για όλα τα ζητήματα που αφορούν στον προγραμματικό εμπλουτισμό και την ανάπτυξη των σχέσεων του κόμματος με τον χώρο της ριζοσπαστικής Οικολογίας.

Στα πλαίσια της απόφασης, επισημαίνουμε εν περιλήψει τα σημεία του οικολογικού προγράμματος που εγκρίθηκε στη συνεδρίαση της ΚΠΕ.

1. Την αντιμετώπιση των χωροταξικών, οικιστικών προβλημάτων της Αττικής με προτεραιότητα την υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων, την αποκομιδή των σκουπιδιών και τη μείωση της ρύπανσης.

2. Τον έλεγχο στη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, την προσπάθεια να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειες από τη διεξαγωγή τους (π.χ. Σχοινιάς, Ολυμπιακό χωριό κ.λπ.).

3. Τα μέτρα πρόληψης για τα δάση σε σχέση με την ανάγκη να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 24 του Συντάγματος.

4. Την στροφή στη βιολογική γεωργία και βιολογική κτηνοτροφία για τον περιορισμό των γενετικώς τροποποιημένων προϊόντων. Την ενίσχυση των θεσμικών μηχανισμών ελέγχου της διατροφικής αλυσίδας.

5. Την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την προώθηση της οικολογικής δόμησης ως άμεσα μέτρα για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

6. Την προστασία και την αύξηση του αριθμού των προστατευόμενων οικοσυστημάτων, υγρότοπων, βιότοπων και περιοχών υψηλού φυσικού κάλλους.

7. Τη συγκρότηση συστήματος προστασίας των θαλασσών, αξιοποιώντας το Γ΄Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

8. Την οργανική ένταξη των μνημείων στον ιστό των πόλεων.

9. Την συνολική εναρμόνιση της χώρας με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης για την περιβαλλοντική πολιτική (υδάτινοι πόροι, απόβλητα κ.λπ.).

10. Τον περιβαλλοντικό έλεγχο όλων των στρατιωτικών δραστηριοτήτων στα πλαίσια ενός φιλειρηνικού αντιπολεμικού και αντιμιλιταριστικού κινήματος.

Στη συνεδρίαση της ΚΠΕ κλήθηκαν και έλαβαν μέρος στελέχη από οικολογικά κινήματα, επιστήμονες και ερευνητές για το περιβάλλον. Αναλυτικά παρευρέθηκαν οι:

To Γραφείο Τύπου