Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
30/01/2001

Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΝ με τον Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ

Συνάντησηαντιπροσωπείας του ΣΥΝ με τον Γραμματέα τουΠΑΣΟΚ στα πλαίσια της πρωτοβουλίας του ΣΥΝσχετικά με την αλλαγή του εκλογικού νόμου

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο Ν.Βούτσης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου, συναντήθηκαν σήμερα με τον Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ κ. Κ.Σκανδαλίδη.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

"Συζήτησα με τον κ. Σκανδαλίδη την πρωτοβουλία που έχει πάρει ο ΣΥΝ σχετικά με την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Η θέση του ΣΥΝ είναι σαφής: Πριν από την ολοκλήρωση των διαδικασιών αναθεώρησης του Συντάγματος,, πιστεύουμε ότι πρέπει να αλλάξει ο εκλογικός νόμος, να υιοθετηθεί η απλή αναλογική. Είναι φανερό ότι όλες οι αναζητήσεις, η ρευστότητα που υπάρχει στην κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα, οι ιδέες που κυριαρχούν, οι δυνάμεις που υπάρχουν, δεν χωράνε στο υπάρχον πολιτικό σύστημα. Αυτό δείχνουν όλες οι σφυγμομετρήσεις. Υποχρεωτικά θα αλλάξει αυτό το εκλογικό σύστημα. Ο μοναδικός τρόπος για να προχωρήσουμε με οργανωμένο, δημοκρατικό τρόπο στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος είναι τώρα να προωθηθεί το αίτημα για απλή αναλογική.

Η αλλαγή του εκλογικού νόμου, η απλή αναλογική είναι η λυδία λίθος για τις διαρθρωτικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα. Είναι η λυδία λίθος για τον προοδευτικό εκσυγχρονισμό που χρειάζεται ο τόπος. Είναι η λυδία λίθος για την ανασύνθεση, την αναζωογόνηση και την ανανέωση της πολιτικής μας ζωής. Δυστυχώς έπρεπε αυτό το θέμα, με πολιτική διορατικότητα να έχει αντιμετωπισθεί.

Η ευκαιρία της αναθεώρησης του Συντάγματος χάθηκε και σήμερα όλοι μιλάμε για την παθογένεια που υπάρχει στο εσωτερικό του πολιτικού συστήματος. Αυτής της παθογένειας εστία είναι ο ισχύων εκλογικός νόμος, που οδηγεί τελικά στην ανακύκλωση των υπαρχόντων και στον εγκλωβισμό της κοινωνίας, των θεσμών και του πολιτικού συστήματος στα υπάρχοντα.

Είναι αυτή η παθογένεια που τελικά οδηγεί στην ενίσχυση της κεντροδεξιάς τάσης και πλειοψηφίας σε βάρος της νέας κοινωνικής, προοδευτικής πλειοψηφίας που χρειάζεται ο τόπος".

To Γραφείο Τύπου