Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
24/02/2012

Μεταφορά καθηκόντων αγροφυλακή στην δασική υπηρεσία - Επίκαιρη ερώτηση της Ε.Αμμανατίδου, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Με το άρθρο 21 του Ν.3938/2011 καταργήθηκε η Αγροφυλακή και τόσο το προσωπικό όσο και όλες οι αρμοδιότητές της μεταφέρθηκαν στις δασικές υπηρεσίες και στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής. Η κυβέρνηση είχε προβάλει τον ισχυρισμό ότι με αυτόν τον τρόπο ενισχύονται οι δασικές υπηρεσίες στα καθήκοντα της δασοπροστασίας.

Αντίθετα, οι δασικοί υπάλληλοι και οι οργανώσεις τους είχαν επισημάνει ότι ουσιαστικά η συγχώνευση των δύο υπηρεσιών, θα αποβεί εις βάρος των δασών. Η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ) είχε προτείνει να ενταχτούν οι αγροφύλακες στις υπάρχουσες κενές θέσεις Δασοφυλάκων, αλλά τα καθήκοντα της Αγροφυλακής να δοθούν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ως καθήκοντα Αστικού Δικαίου που ουδεμία σχέση έχουν με το Δασός και το φυσικό χερσαίο Περιβάλλον γενικότερα.

Από την μέχρι σήμερα εμπειρία αποδεικνύεται ότι οι φόβοι που διατυπώθηκαν τότε, ότι δηλαδή η δασική υπηρεσία όχι μόνο δεν θα ενισχυθεί στην κύρια αποστολή της, αλλά αντίθετα θα αποπροσανατολιστεί και θα αναλωθεί σε αντικείμενα άσχετα με την αποστολή της, επαληθεύονται. Η δασική υπηρεσία που ήταν ήδη υποστελεχωμένη, με τα Προεδρικά Διατάγματα που εκδόθηκαν κατʼ εφαρμογή του Καλλικράτη και την κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων βάσει του Ν.4024/11 οδηγήθηκε στην πλήρη αποδιοργάνωση, ενώ η διαπιστωμένη αύξηση των κρουσμάτων λαθροϋλοτομίας και λαθροθηρίας, αποδεικνύει ότι το εγχείρημα της μεταφοράς του προσωπικού και των αρμοδιοτήτων της καταργηθείσας Αγροφυλακής στις δασικές υπηρεσίες, κάθε άλλο παρά ενίσχυσε τη δασοπροστασία.

Η ενσωμάτωση στη δασική υπηρεσία αρμοδιοτήτων που δεν έχουν καμία σχέση με τα δασικά και τα χερσαία φυσικά οικοσυστήματα αλλά αφορούν αδικήματα του αστικού δικαίου στο ανθρωπογενές αγροτικό περιβάλλον (το οποίο σε ό,τι αφορά τη διαχείρισή του αποτελεί αντικείμενο του ΥΠΑΑΤ και των ειδικών επιστημόνων Γεωπόνων, Κτηνιάτρων κλπ) θα προκαλέσει ανυπέρβλητα προβλήματα στη διαχείριση, προστασία και ανάπτυξη των δασικών οικοσυστημάτων.

Η μεταφορά του προσωπικού της καταργηθείσας Αγροφυλακής στις δασικές υπηρεσίες και η κάλυψη πολλών κενών οργανικών θέσεων των Δασοφυλάκων από πρώην Αγροφύλακες ήταν μια ευκαιρία να δημιουργηθεί ο πολυσυζητημένος και προβλεπόμενος από το Ομόφωνο Πόρισμα της διακομματικής επιτροπής της Βουλής Φορέας Δασοπροστασίας και όχι να μετατραπεί η δασική υπηρεσία σε αστυνομική υπηρεσία υπαίθρου.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.    Προτίθεται ενόψει της έκδοσής του προβλεπομένου Π.Δ. να αναθεωρήσει την θέση του και να μην μεταφερθούν τα καθήκοντα της Αγροφυλακής στην Δασική Υπηρεσία;

2.    Προτίθεται να προχωρήσει στη σύσταση του Φορέα Δασοπροστασίας, ο οποίος προβλέπεται από το Ομόφωνο Πόρισμα της διακομματικής επιτροπής της Βουλής, και στην αντίστοιχη διεύρυνση των καθηκόντων της Δασικής Υπηρεσίας μόνο στο φυσικό χερσαίο περιβάλλον;

Η ερωτώσα βουλευτής

Ευαγγελία Αμμανατίδου - Πασχαλίδου