Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
28/02/2012

Δήλωση της Ρένας Δούρου, μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού, υπεύθυνης Ευρωπαϊκής Πολιτικής, για την ψήφιση του 'πακέτου βοήθειας' από τη Γερμανική Βουλή και τη σχετική δήλωση του υπευθύνου ευρωπαϊκής πολιτικής της ΔΗΜΑΡ

«Με το κατʼ ευφημισμόν ʽπακέτο βοήθειαςʼ προς την Ελλάδα, που εγκρίθηκε χθες από το γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, δεν μειώνεται το χρέος της χώρας μας, δεν αποτρέπεται η χρεοκοπία, ούτε ευνοείται η ανάπτυξη. Αντιθέτως, το τίμημα που επιβάλλεται στον ελληνικό λαό είναι ισοπεδωτικό - το βιώνουμε ήδη με τη ραγδαία φτωχοποίηση, την εξαθλίωση της κοινωνίας και την περιστολή της δημοκρατίας. Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού (με μερικές εξαιρέσεις) και της αντιπολίτευσης (σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, πράσινοι).        Κατά ψήφισαν οι 76 βουλευτές της Αριστεράς (Die Linke). Στην ομιλία του ο Γκρέγκορ Γκίζι, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, επισήμανε ότι αυτό που χρειάζεται σήμερα η Ελλάδα δεν είναι μια επανάληψη των σκληρών όρων που είχε επιβάλλει η Διάσκεψη των Βερσαλλιών στη Γερμανία αλλά ένα ʽσχέδιο Μάρσαλʼ. Νωρίτερα, η βουλευτής του κόμματος, Χάικε Χάνσελ έκλεινε την ομιλία της, λέγοντας στα ελληνικά: ʽΕίμαστε όλοι έλληνεςʼ. Σε συνέντευξή της, η Σάρα Βάγκενκνεχτ, πρώτη Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ντι Λίνκε, υπογράμμιζε ότι πραγματική αλληλεγγύη σημαίνει απόρριψη του δεύτερου πακέτου ʽσωτηρίας των τραπεζώνʼ, εξηγώντας ότι ʽούτε ένα σεντ δεν θα καταλήξει στον ελληνικό λαόʼ καθώς τα χρήματα μέσω της αποπληρωμής του χρέους και τοκοχρεολυσίων θα καταλήξουν στις τράπεζες και τους ιδιώτες πιστωτές.

Η στάση του Ντι Λίνκε είναι απολύτως συνεπής με τη μέχρι σήμερα πολιτική του κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) που καταθέτει από την αρχή της κρίσης σειρά προτάσεων στην κατεύθυνση εναλλακτικής πολιτικής, η οποία κινείται σε εντελώς διαφορετική λογική από αυτήν που προωθούν τα δεξιά κόμματα σήμερα στην εξουσία σε Γερμανία και Γαλλία. Μια λογική της ρήξης με τις νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις.

Για τους λόγους αυτούς, αλγεινή εντύπωση προκαλεί η ανακοίνωση του Γεράσιμου Γεωργάτου, υπεύθυνου Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής της Δημοκρατικής Αριστεράς, σχετικά με την ʽαπογοήτευσηʼ που προκάλεσε η καταψήφιση από το Ντι Λίνκε. Κάνοντας λόγο για ʽεπαναστατικό δρόμο του συμβιβασμού με το λαϊκισμόʼ, η ανακοίνωση αναφέρεται σε ʽάλλες μεταρρυθμιστικές δυνάμειςʼ όπως το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και οι Πράσινοι, που ʽδεν ακολούθησαν τον ίδιο ολισθηρό δρόμοʼ. Η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ έρχεται σε αντίθεση με τη μέχρι σήμερα στάση του κόμματος που έχει καταψηφίσει και τα δύο μνημόνια. Η λογική του πακέτου ʽβοήθειαςʼ της Γερμανίας εντάσσεται ακριβώς στη μνημονιακή λογική, γιαυτό και η υπεύθυνη αριστερή δύναμη που είναι το Ντι Λίνκε, την απορρίπτει.

Δύο τινά: ή η ΔΗΜΑΡ έχει αλλάξει θέση σε ό,τι αφορά τα μνημόνια και άρα θεωρεί καλό νέο το πακέτο ʽστήριξηςʼ της Γερμανίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε κοινωνικό επίπεδο για τη χώρα μας ή πρόκειται απλά για μια άστοχη ανακοίνωση. Η ΔΗΜΑΡ οφείλει άμεσα και υπεύθυνα να διευκρινίσει τη θέση της ειδικά σε τούτη την περίοδο σκληρής δοκιμασίας των πολιτών. Ειδάλλως καλλιεργεί συνειδητά διγλωσσία που μόνο υπευθυνότητα δεν εκφράζει».

To Γραφείο Τύπου