Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
02/02/2001

Επιστολή του Προέδρου του ΣYN προς τον Πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ

Επιστολή τουΠροέδρου του Συνασπισμού προς τον Πρόεδροτου ΔΗΚΚΙ κ.Τσοβόλα

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Ν.Κωνσταντόπουλος απέστειλε σήμερα στον Πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ κ. Δ.Τσοβόλα την ακόλουθη επιστολή σε απάντηση ανάλογης επιστολής που είχε στείλει το ΔΗΚΚΙ πριν από μερικές ημέρες.

Προς
τον Πρόεδρο
του ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
κ. Τσοβόλα Δημήτρη

Αθήνα, 2 Φεβρουαρίου 2001

Ο ΣΥΝ ασκεί προγραμματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από τη σκοπιά της σύγχρονης ριζοσπαστικής και δημοκρατικής αριστεράς και αγωνίζεται για την ήττα των εφαρμοζόμενων πολιτικών, διατυπώνοντας ταυτόχρονα τις δικές του εναλλακτικές προτάσεις.

Στο πλαίσιο της αντιπολιτευτικής του στρατηγικής επιδιώκει σταθερά σε όλα τα θέματα και πάντα με κριτήριο την προγραμματική σύγκλιση, τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, έτσι ώστε και έναντι της κυβερνητικής πολιτικής να υπάρχει, ισχυρή αντίσταση και οι θετικές εναλλακτικές προτάσεις να γίνονται πιο πειστικές και ρεαλιστικές.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση έχουμε αναλάβει μέχρι σήμερα σειρά πρωτοβουλιών για κοινή δράση μέσα και έξω από τη Βουλή για θέματα, όπως:

  • Η απλή αναλογική.
  • Η καταπολέμηση της ανεργίας.
  • Η στήριξη μισθών και συντάξεων.
  • Η διαπλοκή πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων.
  • Η εναντίωση στους Νατοϊκούς βομβαρδισμούς.
  • Η ενίσχυση των ευρωπορειών για μια άλλη πορεία της Ε.Ε. με κοινωνικό και οικολογικό περιεχόμενο κ.α.

Σ' αυτές του τις πρωτοβουλίες ο ΣΥΝ απευθύνθηκε σ'όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς και της Οικολογίας εντός και εκτός της Βουλής.

Αρνηση και εμπόδια στην κοινή δράση ακόμα και στα σημεία που υπάρχει πλήρης σύμπτωση απόψεων υπήρξε μέχρι σήμερα από την πλευρά του ΚΚΕ που δεν αποδέχεται την ύπαρξη φυσιολογικών σχέσεων με τον ΣΥΝ, ούτε καν τυπικές συναντήσεις μαζί του.

Παρά ταύτα εμείς θα επιμείνουμε σ'αυτή την σταθερή πολιτική μας και επομένως ως προς αυτό το σημείο είμαστε σύμφωνοι.

Θεωρούμε ότι η κοινή δράση και οι κοινές πρωτοβουλίες σε όλα εκείνα που μπορεί να υπάρξει κοινό έδαφος γίνονται ακόμα πιο απαραίτητες σήμερα λόγω της οξύτητας των προβλημάτων και της συνεχιζόμενης νεοφιλελεύθερης κυβερνητικής πολιτικής.
Γι'αυτό παρά τις όποιες δυσκολίες θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας.
Θεωρούμε ότι άμεσα υπάρχουν δυνατότητες σε θέματα, όπως:

  • Το ασφαλιστικό και η υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων
  • Η απασχόληση και η καθιέρωση του 35ωρου
  • Η ανάπτυξη του μαζικού κινήματος και η οργανωτική ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος
  • Η καθιέρωση της Απλής Αναλογικής
  • Η μεταναστευτική πολιτική
  • Τα θέματα οικολογίας, περιβάλλοντος και δικαιωμάτων, οι σχέσεις Εκκλησίας και κράτους και άλλα θέματα που αφορούν την Συνταγματική αναθεώρηση

Όπως αντιλαμβάνεστε οι προγραμματικές κατ' αρχήν διαφορές αλλά και το επίπεδο των σχέσεων, καθιστούν μη ρεαλιστική σήμερα μια ευρύτερη και εφ'όλης της ύλης συνεργασία των δυνάμεων της Αριστεράς με τη μορφή και τους τρόπους που αναφέρεται στην επιστολή σας.

Με αυτές τις σκέψεις ο ΣΥΝ δεν έχει προφανώς καμιά αντίρρηση για μια συνάντηση αντιπροσωπειών των κομμάτων μας. Συνάντηση που άλλωστε εκκρεμεί και για την υπόθεση του εκλογικού νόμου και την πρωτοβουλία που έχουμε ήδη αναλάβει.

Όσον αφορά το θέμα των Δημοτικών και Νομαρχιακών εκλογών ο ΣΥΝ προγραμματίζει θεματικό συνέδριο στις αρχές Απριλίου.

Εν' όψει αυτού η ΚΠΕ διαμόρφωσε την πρότασή της για την εκλογική τακτική του Κόμματος την οποία προφανώς γνωρίζετε και με βάση την οποία ο ΣΥΝ θα συζητήσει με όλες τις αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις στο χώρο της Τ.Α.

Στη συνάντησή μας, με βάση τις αποφάσεις του πρόσφατου Συνεδρίου του Κόμματος μας, θα διατυπώσουμε τις απόψεις μας για την ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού και την προσπάθεια διαμόρφωσης προοδευτικής εναλλακτικής λύσης απέναντι στις νεοφιλελεύθερες επιλογές.

Με εκτίμηση
Νίκος Α. Κωνσταντόπουλος

To Γραφείο Τύπου