Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
06/02/2001

Κοινή συνεδρίαση της Π.Γ. και της Κ.Ο. του ΣΥΝ

Κοινήσυνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας καιτης Κοινοβουλευτικής Ομάδας τουΣυνασπισμού

Στη κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΝ συζητήθηκαν, με εισήγηση του Προέδρου σ. Ν.Κωνσταντόπουλου, οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις και ειδικότερα ζητήματα που τέθηκαν δημόσια και αφορούν σε πολιτικές αποφάσεις και συλλογικές λειτουργίες του κόμματος.

Η Πολιτική Γραμματεία εγκρίνει τη στάση της Κ.Ο. στη διαδικασία μομφής για τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας που συζητήθηκε στη Βουλή. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν υπήρξε πλήρης η οριοθέτηση του ΣΥΝ από τις μεγάλες ευθύνες τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της Ν.Δ. για την κρίση στο Χ.Α.Α.

Η Πολιτική Γραμματεία αποφάσισε τη συνέχιση και τον εμπλουτισμό του προγραμματισμού του κόμματος με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις στα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας, της οικονομίας και του πολιτικού συστήματος.

Στα πλαίσια αυτά αποφασίστηκε την επόμενη εβδομάδα να δοθεί ειδική συνέντευξη Τύπου για την πρωτοβουλία που έχει αναληφθεί για την καθιέρωση της απλής αναλογικής, πριν τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος.

Αποφασίστηκε επίσης να συζητηθούν οι γενικότερες πολιτικές εξελίξεις στην προσεχή τακτική συνεδρίαση της ΚΠΕ.

Η Π.Γ. του ΣΥΝ εκτίμησε ότι ο ΣΥΝ κινείται και παρεμβαίνει συλλογικά με βάση τις αποφάσεις του πρόσφατου Συνεδρίου και ότι η υλοποίηση του προγραμματισμού που έχει εγκρίνει η ΚΠΕ ενισχύει τον διακριτό ρόλο του κόμματος και τη συσπείρωση του ευρύτερου ρεύματος, των δυνάμεων της σύγχρονης ριζοσπαστικής Αριστεράς, της Οικολογίας, των δικαιωμάτων. Ο ΣΥΝ εμμένει σταθερά στην άσκηση προγραμματικής αντιπολίτευσης από θέσεις της σύγχρονη δημοκρατικής Αριστεράς. Οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις επιβεβαιώνουν και στις σημερινές συνθήκες, την ανάγκη προοδευτικής ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού, με τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων για νέα προοδευτική πλειοψηφία.

Η εμμονή της κυβέρνησης σε νεοφιλελεύθερες επιλογές και τον ισχύοντα εκλογικό νόμο ευνοούν την κεντροδεξιά ανασύνθεση και συσπείρωση και υπονομεύουν τις προϋποθέσεις για εναλλακτική προοδευτική λύση. Η διλημματική καλλιέργεια απόψεων για την πόλωση κεντροδεξιάς- κεντροαριστεράς και μάλιστα ερήμην της ασκούμενης δεξιόστροφης πολιτικής και του εκλογικού νόμου που οδηγεί σε στρεβλώσεις δεν αποτελεί εναλλακτική πολιτική στα διαμορφούμενα σενάρια συντηρητικής ανασύνθεσης και τροφοδοτεί συμπληρωματικές αντιλήψεις για τον ρόλο της αριστεράς.

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ επισημαίνει ως αρνητικά φαινόμενα, πρακτικές και αντιλήψεις που καλλιεργούν συγχύσεις και αμφισημίες σε βάρος των συλλογικών πρωτοβουλιών και των κοινά διαμορφωμένων απόψεων.

Η υπέρβαση τέτοιων αρνητικών φαινομένων θα γίνει μέσα από δημοκρατικές, συλλογικές διαδικασίες και απαιτεί τη ενεργητική συμβολή όλων των μελών του ΣΥΝ.

To Γραφείο Τύπου