Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
29/02/2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Το σχέδιο ολοκλήρωσης της κατεδάφισης του δημοσίου και της κατάργησης του κοινωνικού κράτους βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Η λυσσαλέα εκστρατεία κατασυκοφάντησης του δημοσίου και της χρησιμότητας του δημόσιου τομέα συνοδεύεται με εξαγγελίες μέτρων δήθεν «αναμόρφωσης» του κράτους.

Η περιβόητη «αξιολόγηση» δομών και προσωπικού της δημόσιας διοίκησης, υπό την καθοδήγηση Γάλλων «ειδικών» και της task force, δεν αποβλέπουν στην αντιμετώπιση των παθογενειών ή δυσλειτουργιών της κρατικής μηχανής, ούτε θα λύσουν το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας, όπως ισχυρίζονται, αλλά, αντίθετα, συνδέονται με την παραπέρα περικοπή των δημόσιων κοινωνικών αγαθών, τις απολύσεις και τη δραματική αύξηση της ανεργίας, τη συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, τις συνεχείς εκχωρήσεις παραγωγικών δραστηριοτήτων και ιδιωτικοποιήσεων με σκοπό την εξυπηρέτηση μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Τα κριτήρια «αξιολόγησης» και οι επιδιωκόμενοι στόχοι είναι σαφείς και δεν επιδέχονται παρερμηνείες. Μειώνοντας τις δημόσιες δαπάνες σε τριτοκοσμικά επίπεδα, πετσοκόβοντας τους μισθούς και απολύοντας υπαλλήλους, μειώνοντας παραπέρα τις δημόσιες επενδύσεις, έρχονται στη συνέχεια να συσχετίσουν την αποδοτικότητα με τους δραματικά συρρικνωμένους προϋπολογισμούς και την παραπέρα μείωση του κόστους λειτουργίας με την εκχώρηση αρμοδιοτήτων στον ιδιωτικό τομέα. Η αφηρημένη έννοια της προβαλλόμενης αποτελεσματικότητας υποκρύπτει επιλογές βαθιά ταξικές. Είναι σαφές ότι οι τομείς της υγείας, της παιδείας, της πρόνοιας, της κοινωνικής ασφάλισης του πολιτισμού δεν αποτελούν προτεραιότητες για τρόικα και συγκυβέρνηση., Απλά στέλνονται στον Καιάδα, μαζί με χιλιάδες εργαζόμενους στο δημόσιο, καταδικάζοντας τους πολίτες να ακριβοπληρώνουν πλέον για την παροχή στοιχειωδών κοινωνικών αγαθών.

Αυτές οι καταστροφικές πολιτικές δεν πρέπει να περάσουν. Όλοι μαζί μπορούμε να ανατρέψουμε τις μνημονιακές πολιτικές και τους εκφραστές τους.

Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης