Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
29/02/2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΧΕΔΙΑΖΟΜΕΝΗ «ΚΑΘΟΔΟ» ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 160 ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ

«ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ Η ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ, ΑΛΛΑ Η ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ!»

Οι διαρροές των τελευταίων ημερών περί της «καθόδου» 160 περίπου Γερμανών εφοριακών στις ελληνικές φορολογικές υπηρεσίες αποτελούν από τη μια πλευρά ένα ακόμα «σκαλοπάτι» του μνημονιακού διασυρμού της χώρας και από την άλλη πλευρά «συγχωροχάρτι» απέναντι στην έλλειψη πολιτικής βούλησης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Η ύπαρξη όμως εκτεταμένης φοροδιαφυγής και ιδιαίτερα η παροχή ασυλίας στους μεγαλοφοροφυγάδες αποτελούν κεντρικές, πολιτικές επιλογές των μνημονιακών κυβερνήσεων (καθώς και των προηγούμενων κυβερνήσεων του δικομματισμού). Η μη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής δεν οφείλεται στην υπηκοότητα των εφοριακών υπαλλήλων αλλά στην παντελή απουσία πολιτικής βούλησης για την αντιμετώπισή της. Άλλωστε, αυτό αποδεικνύεται εύκολα από την ανυπαρξία, επί της ουσίας, ελέγχων στις ενδοομιλικές συναλλαγές των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, από την διάλυση και τη δραματική υποστελέχωση των φορολογικών υπηρεσιών αλλά και από τις αλλεπάλληλες, χαριστικές περαιώσεις που γίνονται υπέρ των μεγαλοφοροφυγάδων.

Γιʼ αυτό και υποστηρίζουμε ότι η λύση είναι μόνη μία: ανατροπή των μνημονιακών δυνάμεων που παρέχουν ασυλία στους μεγαλοφοροφυγάδες. Ανατροπή εδώ και τώρα!

Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής