Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
09/02/2001

Οικονομία: Αναθεώρηση εκτιμήσεων της κυβέρνησης, αλλά εμμονή στην πολιτική λιτότητας και κοινωνικής αδικίας

Δεν άντεξαν ούτε ένα μήνα οι υπεραισιόδοξες κυβερνητικές προβλέψεις για τον "πλεονασματικό κοινωνικό Προϋπολογισμό" και οι αρμόδιοι του οικονομικού επιτελείου έχουν επιδοθεί σε μια νέα επικοινωνιακή προσπάθεια για να δικαιολογήσουν αθέτηση δεσμεύσεων, αστοχία προβλέψεων και ένταση της πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας.

Όταν ο ΣΥΝ τεκμηριωμένα αμφισβήτησε τις κυβερνητικές προβλέψεις για τον προϋπολογισμό, δέχτηκε επιθέσεις και διαψεύσεις από τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας.

Σήμερα πλέον, που η πραγματικότητα αποδεικνύει την αναξιοπιστία των κυβερνητικών προβλέψεων στον τομέα της οικονομίας, η κυβέρνηση φαίνεται ότι επιλέγει και πάλι την πεπατημένη της μονόπλευρης λιτότητας. Προσπαθούν να διορθώσουν τις δικές τους αστοχίες, εντείνοντας τις μονόπλευρες πιέσεις προς τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα. Δεν αποδέχονται το αναγκαίο διορθωτικό των συλλογικών συμβάσεων. Δεν αποδέχονται την θέσπιση του κατώτερου εγγυημένου εισοδήματος. Παραπέμπουν την υλοποίηση της απόφασης για το οικογενειακό επίδομα στο μέλλον. Περιστέλλουν κοινωνικές δαπάνες.

Όταν η κοινωνική αναλγησία συναντάει την πολιτική αναξιοπιστία είναι φανερό ότι προκαλείται το δημόσιο αίσθημα και νομιμοποιούνται οι κοινωνικές αντιδράσεις εναντίον μιας πολιτικής που συνεχίζει την αναδιανομή σε βάρος των ασθενέστερων.

To Γραφείο Τύπου