Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
01/03/2012

Ανακοίνωση του Τμήματος Οικολογίας - Περιβάλλοντος του ΣΥΝ - ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΦΥΤΕΥΟΥΝ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ

Κυβέρνηση και Τρόϊκα έβγαλαν στο σφυρί το Ελληνικό. Επιχειρούν με διαδικασίες fast track και άνευ όρων το ξεπούλημα του προς όφελος των διεθνών τοκογλύφων και σε βάρος των συμφερόντων των πολιτών της περιοχής και γενικότερα του λαού του λεκανοπεδίου.

Συγκεκριμένα στο σχέδιο νόμου προβλέπονται όλες σχεδόν οι χρήσεις γης, που υπάρχουν στην πολεοδομική νομοθεσία.  Προβλέπονται χρήσεις γενικής κατοικίας, τουρισμού, αναψυχής, τράπεζες, επιχειρηματικά πάρκα, εμπορικά κέντρα, υποδομές μεταφορών, καζίνο, γραφεία, ουρανοξύστες, αθλητισμού, πολιτισμού, κοινωφελών λειτουργιών, «πρότυπων αστικών υποδομών». Επίσης επιτρέπονται προσχώσεις, κτίρια, εγκαταστάσεις στην παραλία, στον αιγιαλό στον συνεχόμενο ή παρακείμενο θαλάσσιο χώρο και στον πυθμένα.

Οι συντελεστές δόμησης κλιμακώνονται από 0,2 έως 2,2 με δυνατότητα υπέρβασης 20% και το ποσοστό κάλυψης στο σύνολο της έκτασης είναι 40%.

Σχεδιάζουν μια νέα πόλη μέσα στην πόλη και όχι ένα Μητροπολιτικό Πάρκο. Μετά την εμπειρία του 2004 σήμερα ξέρουμε ότι αυτή η άγρια ανάπτυξη είχε κύριο στόχο τη χρηματιστηριακή κερδοσκοπία. Ξέρουμε ότι και έτσι οδηγηθήκαμε στην καταστροφή. Οι ελάχιστοι κέρδισαν από την υπεραξία των μετοχών και των οικοπέδων δήθεν επενδύοντας, ενώ καταστρέφονταν, όχι μόνο το περιβάλλον, αλλά και οι τοπικές πραγματικές αγορές για να πλουτίσουν οι εικονικές της Σοφοκλέους. Χιλιάδες τόνοι τσιμέντου προστέθηκε, ενώ γύρω η πόλη κατέρρεε. Τα περισσότερα  από αυτά έγιναν με υποσχέσεις για χιλιάδες θέσεις εργασίας και σήμερα πνιγόμαστε στην ανεργία.

Ως εδώ! Ο μύθος των «αναπτυξιακών επενδύσεων» έχει ξεγυμνωθεί. Αν η ανάπτυξη και η βιωσιμότητα είναι οι ψευδώνυμοι τίτλοι πίσω από τους οποίους κρύβονται η λεηλασία και το ξεπούλημα λέμε όχι. Εμείς λέμε για ανασυγκρότηση του παραγωγικού ιστού της πόλης για διάσωση της παραδοσιακής τοπικής αγοράς των δήμων της περιοχής, για αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας σε υγιείς επιχειρήσεις και αυτό δεν γίνεται με το ξεπούλημα του Ελληνικού και την δημιουργία μεγάλων εμπορικών, τουριστικών κέντρων με επισφαλείς κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας. 

Το να γίνει Μητροπολιτικό Πάρκο υψηλού πρασίνου το Ελληνικό σύμφωνα και με την μελέτη του Πολυτεχνείου είναι για το λεκανοπέδιο της Αθήνας απαραίτητη προϋπόθεση για ουσιαστική ανάπτυξη με κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά κριτήρια. Είναι προϋπόθεση ζωής για την πόλη μας.

Συμμετέχουμε στο κάλεσμα του  Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης που σε συνεργασία με την «Πρωτοβουλία για έναν αυτοδιαχειριζόμενο αγρό στο Ελληνικό» καλεί τους πολίτες να δημιουργήσουν μέσα στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού έναν ελαιώνα, με πρώτη φύτευση ελιών την Κυριακή 4 Μαρτίου 2012 στις 11.00π.μ.

Θα είμαστε εκεί αλληλέγγυοι στον αγώνα των πολιτών.

Τμήμα Οικολογίας και Περιβάλλοντος